Plenković: U Jasnovcu nije fašistički natpis!

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković izjavio je da želi jasno da odbaci insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva, ocenio kako je delikatno da je sporni spomenik podignut baš u Jasenovcu.

Region 06.12.2016 | 12:15
Plenković: U Jasnovcu nije fašistički natpis!
"Pre svega želim jasno i čvrsto da odbacim sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva. To nije slučaj. Reč je o određenim pojavama koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovcu. Isto tako izražavam pijetet prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku", istakao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara o postavljanju spomenika s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.

Plenković kaže da je "naravno delikatno što je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu", pa je dodao da je "to grb udruženja koje je dobilo odobrenje od službi Grada Zagreba i uz saglasnost tadašnjeg Ministarstva uprave u vreme SDP-ove vlade".



Plenković je konstatovao da i ta situacija s postavljanjem ove spomen-table u Jasenovcu "govori da nismo na odgovarajući način postavili zakonski okvir i sudsku praksu kada je reč o totalitarnim sistemima". Najavio je da "zato želi da pokrene institucionalnu inicijativu koja bi na odgovarajući način regulirasa ovo pitanje".

"Tražićemo zakonsko rešenje jer u ovom trenutku nemamo mehanizam za rešavanje ovoga pitanja", istakao je Plenković.

(Jutarnji.hr)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MladaBosna

06.12.2016 14:37

Za hrvate ustase Stepinac Pavelic Budak Artukovic Tudjman Kitarevic su samo domoljubi a ne Fasisti i koljaci svi su oni Za Dom Spremni/// nemaju stida

ODGOVORITE
Name

Besramno

06.12.2016 17:07

BESRAMNO JE POD GUZICOM NATOA MISLITI DA MOZES STA HOCES I KAKO HOCES.A PRVDANJE USTASLUKA JE OGAVNO.

ODGOVORITE
Name

Tetak mata

06.12.2016 19:24

Pa neće valjda pisat bože pravde na ploči jeste i vas dvojica glumpavi

ODGOVORITE
Name

Hg

07.12.2016 23:09

Glupog covjeka prepoznajes na rijecima i djelima. Sto ih vrijedjas ako su iznjeli samo svoj stav. Nisu svi glupi koji nemaju isto misljenje kao ti...