Policajci osuđeni u Srpskoj rade u Srbiji

Odbegli sudski policajci RS, Danko Kajganić i Vinko Knežević, za kojima već mesecima tragaju MUP RS i Interpol rade kao obezbeđenje u noćnim klubovima u Srbiji, saznaje “EuroBlic”.

Republika Srpska 30.11.2016 | 22:50
Policajci osuđeni u Srpskoj rade u Srbiji
Izvor “EuroBlica” blizak bezbednosnim agencijama u BiH otkriva da begunci imaju i državljanstvo Srbije, a rade na relaciji Beograd - Novi Sad.

"Najverovatnije su državljanstvo Srbije dobili nakon pravosnažnosti presude, a za to im nije ni bila potrebna bilo kakva potvrda o nekažnjavanju ili slično" objasnio je izvor “EuroBlica”.

Zanimljivo je da su BiH i Srbija još 2010. godine potpisali sporazum o izvršenju pravosnažnih sudskih presuda, ali to očigledno ne predstavlja problem beguncima da izbegavaju zatvor.

Podsetimo, Vrhovni sud RS je još u junu 2014. godine pravosnažno osudio Kajganića i Kneževića na po tri godine zatvora zbog iznude 75.000 maraka od Banjalučanke R.S. i njene porodice.

Obojica su nakon pravosnažnosti presude pobegli iz BiH.

Banjalučka porodica koja je prolazila kroz pakao u vreme iznude i koju su begunci svakodnevno obilazili u vozilima Sudske policije RS ističe za “EuroBlic” da iza Kajganića i Kneževića stoje moćni jataci.


Foto: privatna arhiva / Arhiva
Danko Kajganić, poternica

"Dvojica sudskih policajaca duže od dve godine nakon pravosnažnosti presude i dalje su nedostupni pravdi, niti se od njih može naplatiti šteta koju su nam pričinili" navodi žrtva zelenaša R.S.

Podsetimo, zbog iznude nad banjalučkom porodicom zajedno sa odbeglim sudskim policajcima osuđeni su i Andrija Čivčić, domar u banjalučkoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” i to na dve godine zatvora, te  Đorđe Ćulum iz Banjaluke koji je osuđen na tri godine zatvora.

“EuroBlic” je ranije detaljno pisao o osuđenom Čivčiću koji je u više navrata tražio odgodu odlaska u zatvor zbog “teškog zdravstvenog stanja” u koje je dospeo nakon pada sa bicikla.

Osnovni sud u Banjaluci odbio je poslednju molbu Čivčića pa je ovaj osuđenik otišao u zatvor. Otkrili smo i da je Poreska uprava RS u slučaju osuđenog Čivčića napravila nezapamćeni previd.

Naime, u dokumentima dostavljenim Osnovnom sudu Banjaluka PU RS je Čivčića vodila kao nezaposlenu osobu, iako je on već 12 godina zaposlen u banjalučkoj školi.

Slučaj iznude nad banjalučkom porodicom otkriven je 2013. godine. Sudski policajci Kajganić i Knežević i njihov saučesnik  Đorđe Ćulum pozajmili su 29.000 maraka izvesnom Jovici Perkiću, sa mesečnom kamatom od 15 do 20 odsto, a garant za vraćanje novca bio je njegov prijatelj S.S.

Kako do Perkića nisu mogli doći, zelenaši “tipuju” S.S. i na ime kamata pretnjama iznuđuju 75.000 maraka.

Imovina

Žrtva zelenaša R.S. za “EuroBlic” navodi da porodici još nije vraćena ni marka otetog novca, iako su pravosnažnom presudom Vrhovnog suda RS osuđeni obavezani da solidarno vrate iznuđeni novac.

Proces oduzimanja imovine Danku Kajganiću nakon uložene žalbe u nadležnosti je Okružnog suda u Banjaluci.

Izvor: EuroBlic
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Naćelnik Šahabaz ZV

30.11.2016 14:13

Prava šteta što ovakve kadrove nemam u JPZ. Meni tamo poslali kralja stoćara za zamjenika a farmer stoćara mi je glavnokomandujući. I šta sad da se radi, nego da se stoka švercuje preko drine. A otežani su to poslovi. Da su mi elem poslali ovakve što sa živim kešom rade. Takvi mi trebaju. Kešetaroši a ne ovi propali stoćari.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

30.11.2016 14:31

Naravno da su Bosnjaci bili u pitanju bili bi izruceni tuzilastvu Bih. Ovako vrana vrani oci nevadi.

ODGOVORITE
Name

EH DA SU BABI ...... BILA BI TRAMVAJ

30.11.2016 14:51

Eh aj ne ljuti se sto si sitnicav nekad i vi morate u tvorza

Name

Pričaš napamet

30.11.2016 15:57

Pa i Suvara je izručen mada je Srbin.Nema veze da li je to tužilaštvo BiH ili neko drugo.Izručuje se prema potjernici onog suda koji je raspisao istu

Name

Nazalost

30.11.2016 22:57

Ovaj problem ne mozemo rijesiti jer drzava Srbija daje drzavljanstva po vlastitim zakonima i nahodjenju a bilo bi pozeljno da za lica iz BiH imaju bar neki minimum uslova kao sto je uvjerenje o nekaznjavanju. Ako tog nema od osumnjicenika do presudjenih lica svi mogu da odu preko Drine i kad dobiju pasos stvar se komplikuje do maksimuma

ODGOVORITE
Name

leo mesi

01.12.2016 09:25

Sa ovom ekipombio je i Bkasko Kaurin.....koji je saslusan od strane PS Mrkonjic Grad u predmetu protiv vlasnika firme DOO Grading. Iz Mrkonjic Grada....

ODGOVORITE