Dječak tuče drugare i ujeda vaspitačice

Mališani jednog banjalučkog vrtića svakodnevno se suočavaju sa agresivnim drugarom koji ih tuče, a vaspitačice čupa za kosu i ujeda.

Republika Srpska 25.11.2016 | 14:16
Dječak tuče drugare i ujeda vaspitačice
Ovakvo ponašanje sve je češća pojava među djecom predškolskog uzrasta sa kojim se suočavaju i druga obdaništa u Srpskoj.

Roditelji čija djeca borave u ovom vrtiću, koji radi u okviru banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, već mjesecima apeluju na to da ovaj problem bude riješen. Uplašeni za djecu odlučili su da pišu i peticiju kako bi agresivni dječak bio udaljen iz te ustanove.

"Udara ih neprestano. Kući dolaze sa modricama i ogrebotinama. Ujeda tete i čupa ih za kosu. Niko mu ništa ne može", priča ogorčeno jedan od roditelja koji je zahtijevao da mu ne objavimo ime.

Pomoćnica direktora banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Mira Galić kaže da su upoznati sa ovim slučajem.

"Pratimo ovo, kao i svako drugo dijete koje ima problema u ponašanju. To ćemo i ubuduće raditi i sigurno da ćemo poštovati Konvenciju o pravima djeteta i struku, te iznaći najadekvatnije rješenje", istakla je Galićeva.

Agresivno ponašanje među djecom predškolskog uzrasta je kompleksan problem o kojem mnogi nerado govore. Međutim, direktorica vrtića "Radost" u Prijedoru Dušanka Božić ne krije da su u posljednje dvije godine imali dvoje mališana kod kojih je uočeno agresivno ponašanje.

"Poslije svih iscrpljenih metoda, na kraju smo morali zatražiti njihovo povlačenje iz vrtića na određeni period. I to pod uslovom da idu dječjem psihijatru i donesu nalaze po povratku - priča Božićeva.

Roditelji jednog od tih mališana, kako ističe Božićeva, odmah su uvidjeli da postoji problem i pristali su dijete da odvedu stručnjaku, dok su roditelji drugog to odbili. Ispisali su ga iz ovog i upisali u drugi vrtić.

"To nije rješenje. Roditelji moraju prihvatiti kad dijete ima problem i pomoći mu. Dijete koje je privremeno udaljeno, vratilo se potpuno primjerenog ponašanja", priča Božićeva.

Ona je dodala da u ovaj problem mora biti uključena stručna služba. Djetetu se nikako ne smije odmah kačiti "zvono" da je loše, već mu treba pažljivo i postepeno pomoći.

"Psiholog mora saznati zašto je neko dijete agresivno. Sa roditeljima treba razgovarati o tome kako se u kući ponaša", dodala je Božićeva i istakla da je ispisivanje djeteta iz vrtića posljednji korak.

"Ne možemo dozvoliti da jedno dijete maltretira svu ostalu djecu", dodaje Božićeva.

I direktorica obdaništa "Majke Jugovića" u Doboju Slavica Živković kaže da agresiji djece treba da pristupimo pažljivo.

"Ključni su i roditelji i stručnjaci. Obavezan je i rad psihologa kako bi dijete shvatilo gdje griješi", poručuje Živkovićeva.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da su agresivna djeca u stvari djeca bez stečenih dobrih navika.

- Potrebno je toj djeci stvoriti osjećaj da nije u redu otimati drugarima igračke i tući ih. Ako se na vrijeme to ne kanališe, jačaće njihovo loše ponašanje, koje će kasnije prerasti u ozbiljan problem", objašnjava Milić i dodaje da agresivnu djecu ne treba slati u izolaciju ili stigmatizirati ih, jer stroge kazne izazivaju novu agresivnost.

Ni u jednom pravilniku, ni u Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju ne postoje detaljno definisane mjere kako postupiti u slučaju nasilja među djecom u vrtićima. Jedino je propisano da je svaka ustanova obavezna da im omogući bezbjedan boravak.

Nasilje nije zaigranost

Socijalni radnik i edukator u školici za roditelje udruženja "Nova generacija" Bojana Delibašić-Bijelić kaže da je evidentno da raste vršnjačko nasilje u vrtićima, ali se podvodi pod zaigranost i razigranost djeteta.

"Pored fizičkog u vrtićkom uzrastu često je zastupljeno tzv. socijalno nasilje - kada se neko dijete isključuje iz grupnih aktivnosti, kada ga ogovaraju, pričaju laži o njemu ili nagovaraju druga djeca da se ne druže sa njim. Vaspitači su ti koji treba da ukažu da takvo ponašanje nije u redu", istakla je Delibašić-Bijelić.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Demokratija

25.11.2016 17:05

To je nama nasa borba dala... Komunizam je bio zakon, kad te vaspitac ili ucitelj nalema, ma budes kao bubica...

ODGOVORITE
Name

JP

25.11.2016 17:26

nije dijete krivo,kriv je onaj ko ga u kuci odgaja i njega treba psihologu pa tek onda dijete.Zalosno je da i te vaspitacice vide problem u djetetu,ali i one su izgleda tu da im na kraju mjeseca legne placa a jeli zaradjena nije ni vazno.

ODGOVORITE
Name

Zeljko Banjaluka

25.11.2016 18:31

Treba podnijeti tuzbu privatnuparnicu protiv direktora te ustanove i to ODMAH,imamo zakon protiv nasilja u porodici,dijete pravi nasilje,ko drugome nanosi dusevni bol i patnju,svi elementi su ispunjeni krivicno i prekrsajno su odgovorni roditelji i Vaspitaci sticenika. Krse se domaci BiH zakoni Konvencije o ljudskim pravima koje je BiH ratifikovala,krsi se povelja UN o pravima djeteta. Eto prilike za opoziciju i novinare napravite anketu pred vrticima sa roditeljima i djecom ovo je tema veca i drustvu potrebnija od mnogih tema koje se otvaraju u dnevnopoliticke svrhe. Treba traziti i pomoc Visokog predstavnika da se smijene takvi vaspitaci i direktor Galic,mozda je otac tog djeteta zaposlio Galicku pa nesmije prnuti ili je necije unuce mala je ovo sredina cuce se.

ODGOVORITE
Name

Šćepan Šćekić

25.11.2016 22:05

Ako je dijete malo energičnije treba ga podržati, a ne odmah osuđivati.

ODGOVORITE
Name

Gavran

25.11.2016 22:11

Poštovani, ta direktorica je postavljena na tu funkciju sa samo 4 g radnog iskustva tako da ona ne poznaje ni zakone ni konvencije!Zna samo uzimati koverte sa suskama i to preko muža i pomoćnice Galicka! Tamo cvjeta kriminal i korupcija a pravnica sve pokriva za djecu nikog nije briga!Goli Otok za takve!Da imaj morala podijeli bi ostavke poslije ovoga!

ODGOVORITE