Meso poslije bolesti ispravno za ishranu

Ekspanzija bolesti "plavog jezika" kod ovaca u višegradskom kraju izazvala je brugu kod domaćina koji pripremaju mrsne krsne slave, a na redu su i novogodišnji i božićni praznici kad se trpeza ne može ni zamisliti bez pečene jagnjetine.

Republika Srpska 22.11.2016 | 20:48
Meso poslije bolesti ispravno za ishranu
Na području višegradske opštine prema, procjenama veterinara, od "plavog jezika" je oboljelo oko 1.000 ovaca, a oko 300 je uginulo.

„Meso preživjelih ovaca poslije bolesti plavog jezika je ispravno za ljudsku ishranu, jer ovaj virus ne napada ljudsko tijelo", kategoričan je direktor Veterinarske stanice u Višegradu Nešo Ilić.

Ilić objašnjava da od ove bolesti oboljevaju preživare ovce, koze, pa i srne, i manifestuje se slinavošću, plavim jezikom i hromošću.

„Stočari oboljelim ovcama daju antibiotike koji spriječavaju druge viroze, ali pravi lijek protiv plavog jezika je vakcina koja je izuzetno skupa", kaže Ilić.

Veterinar iz Višegrada kaže da su u ovim krajevima zabilježena dva slučaja bolesti plavog jezika kod krava, ali je ona bila slabijeg inteziteta.

„Prije desetak godina ova bolest je registrovana kod dva grla, a i kasnije su bili samo pojedinačni slučajevi. Višegrad je poznat po izuzetno visokim ljetnim temparaturama koje pogoduju razvoju zaraženih komaraca ovom bolešću koji su stigli iz tropskih predjela", objasnio je Ilić.

U anaketi koju smo proveli, stanovnici su podijeljenih mišljenja, od onih koji ne vjeruju savjetima stručnjaka, pa će obezbjediti prasetinu, do drugih koji kažu da jagnjetina neće izostati na svečanoj trpezi.

Poslije savjeta veterinara odahnuli su i stočari koji će ipak uspjeti da prodajom ovaca ostvare planiranu zaradu.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar