Šta je sve zabranjeno u svemiru?

Kada se radno mesto nalazi oko 400 kilometara iznad Zemlje, njega karakterišu izuzetno stroga pravila koja će možda zvučati čudno za “obične smrtnike”. Upravo je to tema video-snika koji je objavljen na Jutjub kanalu “SciShow Space”.

Zanimljivosti 17.11.2016 | 11:42
 Šta je sve zabranjeno u svemiru?
Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nisu dozvoljene mnoge radnji koje u pitanje dovode njihovu udobnost, bezbednost i bezbednost celokupne misije.

Jedno od prvih pravila jeste ono u vezi sa seksom - nije dozvoljen ni pod kojim uslovima! Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici žive u 388 kubnih metara, a ako se u obzir uzme da broj članova uvek iznosi oko šest, jasno je da bi upražnjavanje seksa dovelo do komplikacija i neugodnosti.

Takođe, astronauti se smatraju državnim službenicima, tako da se od njih očekuju visoka profesionalnost i suzdržanost strasti. Ipak, najvažniji faktor zabrane jeste činjenica da još nije poznat kako boravak u svemiru (manja gravitacija, povećana radijacija, opasno prizemljenje...) utiče na eventualnu trudnoću.

Ni alkohol nije dozvoljen, ne računajući ruske kosmonaute kojima je konzumacija alkoholnih pića bila dozvoljena tokom misija '80-ih godina prošlog veka. Jasno je da veća količina alkohola može da prouzrokuje neadekvatno rukovanje skupim instrumentima, ali postoji i kulturološki pritisak na američke astronaute kojima nije dozvoljena nijedna kap.

Na trećem mestu su hleb i svaka druga vrsta hrane koja se mrvi. Mrvice mogu da dovedu do začepljenja u ventilacionom sistemu letelica ili čak prouzrokuju kvar instrumenata. Ne treba zaboraviti da je reč o svemiru u kojem vlada bestežinsko stanje i u kojem bi mrvice letele na sve strane.

Hrana za svemir se priprema na poseban način, uključujući dodatak želatina kako bi se nered smanjio na najmanji mogući nivo.

Kada je reč o neredu, astronautima nije dozvoljeno čišćenje odeće, uključujući donji veš. Razlog je čisto tehničke prirode jer se potrošnja vode u te svrhe smatra bacanjem resursa. Astronauti provode dane, pa čak i mesece u istoj odeći, a nakon što se isprljaju, šalju je ka Zemlji sa sve smećem, gde će izgoreti prilikom ulaska u atmosferu.


B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cups

17.11.2016 11:51

Aaaa kakve su kazne ?

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

17.11.2016 19:55

MOŽE LI SE GORE POSLATI ŽELJKA I ALEKSANDRA BAR NA TRI MJESECA?

ODGOVORITE