Parastos na godišnjicu smrti patrijarha Pavla

U Manastiru svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici danas je u prisustvu brojnih vjernika služen parastos povodom sedam godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla, koga je vjerujući narod još za života doživljavao kao sveca.

Srbija 15.11.2016 | 17:38
Parastos na godišnjicu smrti patrijarha Pavla
Parastos je služio Episkop toplički, vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja Arsenije, a prisutnima se obratio sekretar Svetog sinoda Savo Jović porukom da je patrijarh Pavle "bio i ostao bogato drvo saznanja i jezero vode žive sa koje i danas pijemo".


On je istakao da je patrijarh Pavle cijeli život živio po Jevanđelju i slijedio Hristove riječi "ko hoće da ide za mnom neka se odrekne sebe i uzme krst svoj".

"Odreći se sebe - to mnoge zbunjuje. Patrijarh Pavle je to pravilno razumeo i shvatio da kada je čovek pun sebe nema mesta ni za sebe ni za bližnjeg, a kada primi Hrista i krst ima mesta za čitav svet", rekao je Jović.

On je istakao da je patrijarh Pavle spojio svoje riječi i život i u jednom teškom vremenu probudio vjeru u hiljadama, u milionima ljudi, osvijestio ih i vratio na put Hristov.

"Uvek je bio strog prema sebi, a blag prema drugima i uvek se borio za druge iako nije želeo da se to zna", rekao je Jović.

On je prisutnima otkrio ono što mnogi nisu znali, a to je da je patrijarh Pavle 1990-ih godina predložio da se zaustave radovi na Hramu Svetog Save na Vračaru da bi se zbrinuli nevoljnici i prognani.

"Predložio je da se brine o žživoj crkviž i rekao da će jednog dana ta žživa crkvaž izgraditi mnoge hramove", rekao je Jović.

On je istakao da je patrijarh uvijek kad je donosio odluke pred sebe stavljao žrtvu Hrista i da se bez osvrtanja odricao vrijednih darova da bi pomogao drugima.

"On je prodao skupe poklone kojima je darivan i sagradio tri kuće za tri brata siromaha u Mrčajevcima, ali nije voleo da se o tome govori... Neka mi oprosti što sada ja govorim o njegovim delima", rekao je Jović.

On je istakao da je upokojeni srpski patrijarh pravoslavnim Srbima ostavio univerzalnu poruku da budu ljudi, a da je sam svojim primjerom pokazao šta znači živjeti u Hristu i po Jevanđelju.

Episkop Arsenije, koji je služio parastos, izjavio je na grobu patrijarha Pavla da "patrijarh više svetli danas na nebu nego što je svetlio na zemlji".

Patrijarh Pavle, koji je bio omiljen među narodom zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti, preminuo je 15. novembra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a prema sopstvenoj želji sahranjen je u Manastiru Rakovica, gdje njegov grob danas posjećuje na hiljade pravoslavnih vjernika.

Patrijarh Pavle /svjetovno ime Gojko Stojčević/ je na tronu Svetog Save bio 19 godina, a u njegovo vrijeme osnovana je Akademija Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju, vraćena je vjeronauka u državne škole, a Bogoslovski fakultet u okrilje Univerziteta.

Patrijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

D.D

15.11.2016 21:58

Neka mu je vjecna slava i hvala.

ODGOVORITE