Zapad svjesno unosi haos na Balkan

Zapadni centri moći svjesno rade na unošenju haosa na prostor Balkana, a neki međunarodni faktori su zainteresovani da se pojedine balkanske zemlje ne razvijaju samostalno, izjavila je glavni i odgovorni urednik Fonda strateške kulture Anja Filimonova.

Region 05.11.2016 | 13:16
Zapad svjesno unosi haos na Balkan
Filimonova je na regionalnom bezbjednosno-političkom forumu u Beogradu pod nazivom "Aktuelni problemi, novi izazovi i prijetnje u bezbjednosnoj sferi balkanskog regiona", istakla da neko ometa slobodan i nezavisan razvoj balkanskog regiona.

"Kriminalizacija, prije svega državnog aparata, a još tačnije bezbjednosnih službi, predstavlja neophodan uslov za haos niskog i srednjeg intenziteta na nekom prostoru. Očigledno je da takva sprega postoji u pojedinim zemljama na Balkanu", naglasila je Filimonova.

Ona je upozorila da je na Balkanu u toku stvaranje uslova za "klizanje u propast", a kao bezbjednosne izazove istakla je naoružavanje Hrvatske, oživljavanje ustaštva, narandžaste revolucije i odvlačenje pažnje beskonačnim medijskim kampanjama, koje prikrivaju stvarne procese.

"U toku su kriminalizacija i militarizacija, naoružavanje regiona, a ovu godinu definiše jedna opasna pojava - oružane snage takozvane Republike Kosovo", kaže Filimonova.

Ona je dodala da samoproglašeno Kosovo ima sporazum sa Albanijom i da će, u slučaju ujedinjenja ove dvije armije, postojati ozbiljna prijetnja od velikoalbanske ekspanzije.

"Osim toga, armija samoproglašenog Kosova već sada sprovodi veoma opasne vojne vježbe sa vojnim snagama Hrvatske, BiH i Crne Gore, a sve pod vođstvom komande američke vojske u Evropi", rekla je Filimonova.

Neznanje i neinformisanost stanovništva su, kako je istakla, osnovni kapital onih koji sprovode navedene procese.

"Ovakva konferencija, posvećena bezbjednosnim pitanjima, izazovima i odgovorima, jeste svojevrstan `protivotrov` za neznanje, nerazumijevanje tih eksplozivnih procesa koji sada ugrožavaju balkanski region", poručila je Filimonova.

Organizatori Foruma, na kojem učestvuju mnogi stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, su Fond strateške kulture iz Moskve i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Re:

05.11.2016 14:11

Јесу ли били Лажањски и Галијашевић? Рекоше људи да ће Додо бити убијен пред изборе, па ништа, преживи Додо 4-5 атентат до сада, или који више-мање. Сачекаћемо да прођу ови атентати на Вучка, па ће се опет догађати некакав нови на Бају. 'Емти, па ни Фидела Кастра нису толико пута убијали!

ODGOVORITE
Name

zumba

05.11.2016 14:12

U slucaju pogorsanja situacije vlada Federacije BiH bi trebala traziti zastitu od Amerike i zapadnih zemalja kao sto je to uradila Sirija trazeci pomoc od Rusije.Ako Dodik i ostali kazu da je Republika Srpska,zasto ne bi bila drzava Federacija BiH?

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

05.11.2016 15:07

Vjerovatno zato sto muslimani u BiH zele cijelu BiH da nasele a ne samo federaciju

Name

Re Igor

05.11.2016 15:52

Mi smo skoro u cijeloj BiH i naseljeni. Malo nas je al nas ima. Ravnomjerno svuda rasprostranjeni.

Name

Pendula

05.11.2016 15:02

Ruskinja skrece vodu na svoju vodenicu!

ODGOVORITE
Name

Kiki

05.11.2016 15:53

Ovo nije pravu ruskinja, mnogo je gadna. Ko da je glavom puru mjesala. Ruskinje su manekenke.

ODGOVORITE
Name

xxxx

05.11.2016 18:08

Dobro jutro