Hrvatska strahuje od dokaza za agresiju

Lanac odgovornosti za zločine nad Srbima u Orašju vodi do Hrvatske, zbog čega je njen državni vrh oštro i neprimjereno reagovao na hapšenja pripadnika HVO-a vršeći pritisak na pravosuđe susjedne BiH, ocijenili su predstavnici institucija i boračkih udruženja i pravnici u RS.

Republika Srpska 05.11.2016 | 21:57
Hrvatska strahuje od dokaza za agresiju
Oštre reakcije iz Zagreba, saglasni su sagovornici "Glasa Srpske", nisu toliko odraz brige za uhapšene, koliko straha od kvalifikacije krivičnog djela, odnosno da će se pokazati da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, jer je bila umiješana u zločine na njenoj teritoriji.

Zabrinutost u Hrvatskoj rasplamsao je prvoosumnjičeni u ovom slučaju general HVO-a Đuro Matuzović, koji će prema nagovještajima njegovog branioca, po svemu sudeći, odbranu bazirati na tome da je sve naredbe primao iz Hrvatske. U vrijeme na koje se odnosi slučaj koji je otvoren protiv desetorice uhapšenih na području Posavine postojala je samo regularna Hrvatska vojska koja je u BiH ušla na osnovu sporazuma između Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana.

"Istina je da Matuzović nije bio na vrhu komandne odgovornosti. Ako u predmetu to i dokažemo, ne želim da pretpostavljam koje će biti posljedice svega i da li će krivično djelo biti okvalifikovano kao udruženi zločinački poduhvat", rekao je za "Glas Srpske" Matuzovićev branilac Almin Dautbegović i dodao da je njegov klijent bio komandant 106. brigade HVO-a i da je spreman da sa sebe spere ljagu, u čemu će mu pomoći dokumenta i privatna arhiva iz tog perioda.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naglašava da je potpuno jasno da Hrvatskoj nije primarni cilj da zaštiti uhapšene koji imaju i hrvatsko državljanstvo, nego da sve rade iz straha od kvalifikacije krivičnog djela.

"Uhapšeni su osumnjičeni za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, što podrazumijeva planirani širok i sistematičan napad i postoji strah da bi osuđujuća presuda bila dokaz da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, što je i istina", kaže Kojić.

Advokat Milan Romanić kaže da je kvalifikacija krivičnog djela kao udruženog zločinačkog poduhvata noćna mora vrha hrvatske vlasti, ali da je i pored toga neshvatljivo njihovo reagovanje.

"To je neviđen pritisak, takva hajka bila je dignuta još samo u slučaju Ante Gotovine. Na suđenju treba da dokazuju da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, umjesto što vrše ogroman politički pritisak", kaže Romanić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić smatra da vlasti u Hrvatskoj nastoje da u startu ospore mogućnost da se krivična djela kvalifikuju kao udruženi zločinački poduhvat.

"Svjesni su da sve može da vodi do vrha države i Hrvatske vojske", rekao je Savčić.

Hapšenje je izazvalo burne reakcije hrvatskih zvaničnika, koji smatraju da je neprihvatljiva kvalifikacija krivičnog djela koja podrazumijeva da iza počinjenih zločina stoji sistem. Hrvatske vlasti su o ovom slučaju obavijestile partnere u EU i NATO-u.

U prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za deset uhapšenih pripadnika HVO-a navedeno je, između ostalog, da je veliki broj osumnjičenih za krivična djela uspio da se sakrije i pobjegne u susjedne ili druge države. Na taj način, istaknuto je, izbjegavaju krivično gonjenje jer uz državljanstvo BiH posjeduju i državljanstvo Hrvatske.

Hrvatski mediji objavili su da je na spisku onih koji su pod istragom i aktuelni ministar odbrane i potpredsjednik Vlade, penzionisani general Damir Krstičević, koji je u ratu bio komandant 4. gardijske brigade Hrvatske. Naveli su da Tužilaštvo BiH vodi istragu i o zločinu počinjenom 1995. godine u okolini Mrkonjić Grada kada su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske nakon akcije "Oluja" ubili 180 srpskih civila.

U prijedlogu rješenja o određivanju pritvoru za deset uhapšenih piše da postoji osnovana sumnja da su 9. maja 1992. pripadnici Vojne policije pod komandom Pere Vincetića i pripadnici Policijske stanice Orašje izvršili raciju u srpskom selu Bukova Greda.

"Raciju je predvodio komandir Policijske stanice Orašje Marko Dominković po naredbi Đure Matuzovića. Tom prilikom ubijeni su Marko Maksimović, Mićo Gavrić, Zoran Maksimović, Lazar Vasiljević, Drago Cvijanović, Žarko Maksimović i Mišo Gavrić, koji je u vrijeme ubistva bio maloljetan. Žene su vratili kućama, a sve zatečene muškarce, nakon zlostavljanja, uhapsili i zatvorili u objektima HVO-a u Orašju i Donjoj Mahali", navedeno je u rješenju.

Osim Matuzovića i Dominkovića, uhapšeni su i nalaze se u pritvoru i Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Ante Živković i Stjepo Đurić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Učesnik

05.11.2016 11:44

4. i 7. gardijska brigada regularne Hrvatske vojske, su vršile napad prema M.Gradu iz Pravca Glamoč - Mliništa. U reonu Mliništa smo zarobili pripadnika i komandanta njihovih jedinica Grizelj Ivana. Spasili smo mu život u B.Luci i čuo sam živi danas u Širokom i radi, hvala Bogu i želim mu svako dobro. Držao se hrabro i prilikom hapšenja i kad je bio na operacionom stolu. Tada smo , ne od Grizelja, već od drugih zarobljeni dobili ove informacije o učešću regularnih hrvatskih vojnika. Postoji video i audio snimak, gdje ti ljudi bez ikakve prisile, zaista bez prisile, priznaju učešće gore navedenih jedinica. Prethodnica su im bili zloglasni odred "Pume", vodio ih onaj gen. Korade, što se kasnije ubio u Hrvatskoj. Tada su našeg p.puk. Lakića Radoslava zajedno sa vozačem i dvojicom momaka, zarobili i zvjerski mučili i ubili. Da ne dužim, ovdje postoji snimak kod vojnih službi u arhivi, ne znam da nije uništen. Taj snimak treba tražiti, jer osnovano sumnjam, kao učesnik događaja u i oko M.Grada, sumnjam da je politika uplela prste. Da li su Dodik i Čović napravili neki sporazum, da li su njihove namjere bile ispravne ili ne. Samo znam da zločin u M. Gradu nije trebalo sakrivati, a i to je jedan oblik zločina i to ratnog. Narode ja Vas pozdravljam, da Vam ne pišem roman , ali da znate iz "prve ruke", oni čije su porodice stradale tada, a ovo čitaju. Pozdrav i sve najbolje Vam želim i da se rat nikada neponovi učite i sovoju djecu...

ODGOVORITE
Name

pošteno

05.11.2016 12:19

Tako je, pošteno. Poštenja SVIMA TREBA.

Name

bn

05.11.2016 13:49

Da da upravo tako.

Name

AxxE

05.11.2016 12:03

Pa svako djete znalo je da je vojska HV od 92god bila aktivna u bosni i davala komande HVOu sta sad Hoce se izvuci iz toga ... Hrvatska i Srbija lomila su koplja i dan danas sve preko ledja Bosne u svoju korist a nasu Propast!!... Zlocina je bilo nad Srbima i SVATKO TREBA DA SNOSI KRIVICU ZA VLASTITI ZLOCIN.....

ODGOVORITE
Name

Ala

05.11.2016 12:29

Pa dokle Srbi da pobjedjujemo na Kosovu...treba shvatiti realnost...

Name

ZG

05.11.2016 12:23

A što neko zakuva izmedju Dodika i Covica,dali ce i dalje biti jarani.

ODGOVORITE
Name

most

05.11.2016 19:01

ZG re Covic i Dodik mogu bit jarani al ne na ustrb ubijanih civila zena dece progona.......nemaju na to pravo i nece im narod to dozvolit a ako je Sipa hapsila srpske vojnike i oficire ne vidim razlog da to ne rade i prema drugima za koje postoje dokazi i saznanja o pocinjenom krivicnom djelu.

Name

MMG

05.11.2016 12:27

Zahvalite dragom Bogu i Amerima za B.Luku.

ODGOVORITE
Name

banjaluka

05.11.2016 12:47

Uhhh sta rece pa osta ziv...pa ti Ameri koje spominjes su bili na vasoj strani...da ih nije bilo bilo bi vas duplo vise po Svedskoj,Danskoj,SAD....

Name

Đorđe

05.11.2016 12:50

Zahvalite vi Americi i Njemačkoj, za cijelu BiH i dio Hrvatske etnički srpski, bio bi naš srpski državni teritorij. Mada nije rešenje da se ovako komentariše. Upravo treba da svi odavde, osudimo ove iz Amerike i Evrope. Zato što su nam nanijeli svima zlo. To danas čine po arapskom svijetu. Kada će ponovo recimo Irak postati normalna država i da ne nebrajam. Mi trpimo posljedice uplitanja njih, a radi njihovih vlastitih interesa. Pozdrav dobrim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje...

Name

Re

05.11.2016 13:10

Djelomično si u pravu... samo poštedi nas priče kako nas je Amerika odbranila. Sa embargom na uvoz oružja koji smo imali cijelo vrijeme???. Za BL je tačno da trebate Americi zahvaliti.

Name

ACO V.

05.11.2016 13:28

Republika Srpska 49% ! Jesi li pismen?

Name

@mmg

05.11.2016 13:37

Srbi su mogli bez problema uzeti sarajevo mostar... ali zapad je pravio dejton 51-49 zato je pao dio krajine politika je odlucila.

Name

RE aco v

05.11.2016 13:46

Da vam nije bio Dejtona bila bi RS 0 %.

Name

foki

05.11.2016 12:47

Izgleda da ce se i Hrvatskoj dokazati da je bila agresor kao Srbija na BiH.

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

05.11.2016 13:39

Fasisti Ustase muslimani i hrvati nikada nisu odgovarali i kaznjeni za zlocine nad SRBIMA jer NATO pakt stoji iza toga...GENOCID 1914-1941-1991.

ODGOVORITE
Name

tuzibabe

05.11.2016 14:02

Hahah kakvi idioti su tek ovi sto hoce kamionima da zakrce saobracajnice... pa nije im RS kriva... eno im Tuzilastva nek idu parkirati kamione tamo, Dodiku ce sigurno biti drago... Usotalom, ako nisu krivi nece im nista biti... Ili se pak neko boji da bi se moglo pricati o komandnoj odgovornosti HV iz Matice...

ODGOVORITE
Name

sadam

05.11.2016 18:25

I treba da strahuje 4 gardiska split regularna vojska. Avijacija na petrovackoj cesti i Novom Gradu regularno vazduhoplovstvo Hrvatske , policijske snage Hrvatske sta to govori sve invaziju na jednu suverenu zemlju . .. Strasno sotone.I hrvati da pricaju o pravdi ljudskim pravima i drzavnosti pa oni su najveci zlocini u regionu i kao takve Evropska Unija ih primila strasno.