LŠ - pregled: Kiksevi Reala i Juvea, Sevilja sjajna, bilo je i nekih dosadnih mečeva...!

U zoni Morava uzbudljivije nego u Kopenhagenu, Lester prespavao prvu meč loptu! Sreća pogledala Porto u drugom meču u Grupi G. Srbi, radujte se! Kakav podvig Legije, kakav gol Radovića! Realu malo i 2:0! Spektakl u Varšavi, Borusija iz Dortmunda prošla u osminu finala. Preko 85.000 ljudi zaspalo na Vembliju, ali ih je Krampl rastresao! Tigrove kandže su baš oštre, pitajte CSKA! Totenhem oborio rekord u poseti engleskih timova, ali će ovu utakmicu želeti što pre da zaboravi. Kiks Juventusa koji može skupo da košta, prelepa Sevilja kao na malom fudbalu se igrala sa Dinamom! Lion je sve zakomplikovao.

Fudbal 02.11.2016 | 23:15
LŠ - pregled: Kiksevi Reala i Juvea, Sevilja sjajna, bilo je i nekih dosadnih mečeva...!
Autogol Tomasa Pine. Manje više sve vredno pomena u dve utakmice četvrtog kola Grupe G Lige šampiona u kome su Kopenhagen i Lester odigrali bez golova na Parkenu, dok je Porto uz pomoć sreće uspeo da slomi tvrd otpor Klub Briža i minimalcem na stadionu Dragao osami se na drugom mestu na tabeli.

Što sve znači da će verovatno ključna utakmica u zaršnici Grupe G biti okršaj Kopenhagena i Porta u Danskoj u narednom kolu. Lester jeste propustio prvu meč loptu da obezbedi plasman među 16 najboljih u Evropi, ali šanse da šampion Engleske u poslednja dva kola ispusti ogromnu prednost na tabeli u domenu su naučne fantastike.

Dobrim delom i zato što ni Kopenhagen ni Porto ne izgledaju kao timovi koji mogu unapred da računaju na bodove protiv koga god da igraju, bez obzira na to što su Portugalci večeras uspeli do celog plena. Nisu blistali. Mekano su ušli u meč i u prvih 35 minuta skoro da nisu ugrozili rivala. Ali onda im se Fortuna osmehnula. Valjda im se vratilo za prečku Dioga Žote. Korner je izveo Aleks Teljes, glavom je loptu zahvatioAndre Silva, a ona je pogodila u rame Tomasa Pinju i prevarila nemoćnog Ludovika Butela.

Pokušao je Klub Briž u nastavku da uhvati priključak, ali sve što je uspeo bilo je da pritisne Zmajeve početkom drugog poluvremena. Bez obzira na prilično mlad sastav, Porto je previše iskusan klub da bi tako lako pao, pa je brzo preuzeo konce igre u svoje ruke, pa bi da nije bilo brzanja u završnici Belgijanci verovatno pretrpeli i teži poraz.

PORTO – KLUB BRIŽ 1:0 (1:0)
/Tomas Pina 38/

Porto (4-1-3-2): Kasiljas – Pereira, Felipe, Markano, Teljes – Danilo – Erera (od 62’ Ruben Neves), Otavio (od 79’ Lajun) – Tota (od 71’ Hezus Korona), Silva;

Klub Briž (4-4-2): Butel – Van Rajn, Pulen, Densvil, Kols – Vormer, Klodemir, Pina, Bolinjoli (od 65’ Vanaken) – Dijabi (od 46’ Limbombe), Vesli (od 77’ Izkijerdo).

Što se tiče utakmice u Kopenhagenu, zamislite da ste na ovaj hladni novembarski dan posmatrali utakmicu pomoravsko-timočke zone... Zvuči preterano, ali nije: zanimljivije bi vam bilo nego uz Kopenhagenu. Potpuna uspavanka na Parkenu, pa su engleski mediji šansu Jusefa Tutua u 71. minutu utakmice propratili euforičnim povicima: Haleluja!

Gosti iz Engleske, doduše, mogu da budu zadovoljni, jer ni u četvrtom meču u Ligi šampiona nisu primili gol. Ubedljivo su prvi na tabeli sa 10 bodova, osmina finala bi mogla da im isklizne iz ruku samo pod uslovom da Kopenhagen dobije dve preostale utakmice, a da Lisicu izgube obe, plus da se i gol razlika namesti.

Previše čini se, pa se Lisice zadovoljne vraćaju u Englesku. Posebno s obzirom na to da je Kopenhagen u 90. minutu imao odličnu šansu preko Andreasa Kornelijusa, ali je KasperŠmajhel odlično reagovao. Doduše, posle kontre Rijada Mareza u 92. i Ahmed Musa se našao u dobroj šansi, ali je nesebično pokušao da uposli Džejmija Vardija... Nesebično i veoma loše.

KOPENHAGEN – LESTER 0:0

Kopenhagen (4-4-2): Olsen - Ankersen, Jorgensen, Johanson, Augustinson - Verbič (od 83’ Kusk), Kvist, Dilejni, Falk (od 65’ Tutu) - Santander, Kornelijus;

Lester (4-4-2): Šmajhel - Ernandez, Hut, Morgan, Fuhs - Drinkvoter, Amarti, Šlup (od 71’ Okazaki), Marez - Vardi, Musa

Fudbal na IĆ! Da prvak Evrope ne zna šta ga je snašlo. „Naša“ Legija je pokazala ponos. U meču u kojem je unapred osuđena na još jedan rezultatski debakl, nalik onom iz Madrida (1:5), vaskrsnula je posle dramatičnog zaostatka i u drugom poluvremenu ne samo nadoknadila, nego i prestigla dva gola minusa, ali je na kraju morala da se zadovolji bodom, koji još ostavlja makar teorijske šanse da se plasira u prolećnu fazu Lige Evrope - 3:3 (0:2).

Meč u Varšavi bio je za prave fudbalske gurmane i jedina je šteta što na stadionu Poljske armije nije bilo navijača, da prisustvuju pravom spektaklu, u kome posebno mesto zaslužuju - Srbi. Prvi, trener Aleksandar Vuković, jer je od ekipe koja se mučila celu sezonu napravio timčinu sposobnu da se nosio sa takvom veličnom kakva je Real. Zatim, Miroslav Radović, čiji je fenomenalni pogodak posle četvrt sata igre u drugom poluvremenu imao inspirativno dejstvo na ostatak tima. Isto tako, Aleksandar Prijović, naše gore list, asistent za senzacionalnih 3:2 na svega sedam minuta pre kraja, a poslednji - što kažu Amerikanci ne i manje bitan - Nemanja Nikolić, koji se rvao 70 minuta sa odbranom španskog giganta.

I sve je dobro funkcionalisalo u igri domaćeg sastava posle 0:2, zbog čega bi bila nepravda da ih posle još dva gola u Grupi F Lige šampiona ne gledamo i na proleće u evropskim kupovima.

Činilo se da neće biti problema za aktuelnog vladara Evrope, posle uraganskog početka, spektakularnog voleja Gereta Bejla i egzekucije Karima Benzeme pred kraj prvog dela. No, Legija - ista ona ekipa koja je unakažena u Španiji pre dve sedmice - kao da bolje igra kad iza sebe nema navijače, jedne od najvatrenijih na Starom kontinentu, sposobne da poguraju napred, ali i da „vežu noge“ sopstvenim miljenicima. Oslobođeni tog psihološkog pritiska, u situaciji kad su već gubilči 0:2, Poljaci i Srbi su krenuli napred i počeli da vezu toliko lepo da ih je bilo milina gledati.

Ne zna se koji je gol lepši. Vadis Ođiđa je „naslagao“ odbranu kraljevskog kluba, Radovićčetvrtim golom u poslednjih pet takmičarskih utakmica odgvorio onima koji su ga smatrali starim gvožđem, dok je Francuz Tibo Mulin pred kraj meča još jednom matiraoKejlora Navasa i, činilo se, srušio Kralja.

Gosti su se brzo uspravili preko Matea Kovačića, a u poslednjim sekundama nadoknade imali zicer za još jedan vratolomni prekokret, međutim, Lukas Vaskez je uzdrmao prečku u 90+6, pa će tim Zinedina Zidana plasman u sledeću rundu morati da overi u petom kolu, na gostovanju Sportingu.

LEGIJA – REAL MADRID 3:3 (1:2)
/Ođiđa 40, Radović 58, Mulin 83 - Bejl 1, Benzema 35, Kovačić 86/

Legija (4-2-3-1): Malarž - Berešinjski, Žežnjičak, Pazdan, Hloušek - Kopčinjski, Mulan - Giljerme, Ođiđa (od 86. Jodlovec), Radović (od 77. Prijović) - Nikolić (od 69. Kučarčik).

Real Madrid (4-4-2): Navas – Karvahal, Naćo, Varan, Koentrao (od 78. Asensio) – Kovačić, Kros, Bejl, Ronaldo – Morata (od 85. Dijaz), Benzema (od 65. Lukas Vaskez).

A tamo će, izvesno, igrati Borusija iz Dortmunda, jer je na svom Vestfalenu uspela i drugi put da savlada Sporting iz Lisabona (1:0) i tako izbije na prvo mesto tabele. Na taj način Milioneri su, čak i bez svog najboljeg strelca Pjera Emeirka Obamejana, osigurali plasman u osminu finala Lige šampiona.

Poput one u Poljskoj, utakmica u Nemačkoj je bila isto tako zanimljiva. Nedostajao joj je još po neki gol za status spektakla. Jedini je delo Adrijana Ramosa, iznenađujućeg startera, koji je u prvih 11 uskočio umesto neobjašnjivo sklonjenog Pjera Emerika Obamejana, a onda već u 12. minutu nadskočio odbranu portugalkog tima i postigao treći gol na poslednja četiri meča za Milionere.

Imala su oba tima sjajne šanse da promene rezultat, ali lopta jednostavno nije htela u gol. Roman Burki i Rui Patrisio su se razbranili, nisu se ni napadači proslavili, pa je ostalo „samo“ 1:0, u meču posle kojeg je domaćin zadovoljiniji, jer je osigurao plasman u osmini finala.

Sporting još ima teorijsku šansu, ali će za to morati najpre da tuče Real na svom stadionu u narednom kolu. Lazar Marković je igrao poslednjih 12 minuta za Lavove.Radosav Petrović nije bio u sastavu gostiju.

BORUSIJA DORTMUND – SPORTING 1:0 (1:0)
/Ramos 12/

Dortmund (4-2-3-1): Burki - Ginter, Sokratis, Bartra, Gereiro - Vajgl, Kastro (od 69. Pišček) - Dembele (od 46. Dembele), Gece (od 69. Gece), Pulišić – Ramos.

Sporting (4-2-3-1): Rui Patrisio - Oliveira, Semedo, Koates, Zegelar - Karvaljo, Sezar (od 58. Silva) - Skeloto, Ruiz (od 78. Marković), Martins - Kastanjos (od 46. Dost).

Totenhem je pred punim Vemblijem dočekao Leverkuzen,  ali nije uspeo da ispoštuje takvu atmosferu. Sparsi u prilično lošoj utakmici poraženi od Leverkuzena s 0:1 (0:0), a odlučujući gol postigao je Kevin Kampl u 65. minutu utakmice.

Prvo poluvreme bilo je manje-više za uspavanku. Nije bilo akcija, dobrog fudbala, viđen je samo jedan šut u okvir gola, a najzanimljiviji detalj bila je izmena kada je Dembele izašao zbog povrede, a umesto njega ušao Jansen. To vam sve govori.

U drugom poluvremenu je bilo uzbudljivije, prvi je zapretio Totenhem preko Kajla Vokera, da bi Leverkuzen uzvratio preko Čičarita Ernandeza, a potom i preko Slovenca Kevina Kampla. Imao je sreće da lopta u napadu dođe posle odbitka baš kod njega, a onda je usledila rutinska egzekucija za šok na Vembliju u 65. minutu.

Totenhem posle ovog kola ima četiri osvojena boda, a ispred njega nalazi se Leverkuzen sa šest i Monako sa osam bodova.

Upravo je Monako pokazao da je glavni favorit da takmičenje u grupi E završi na prvom mestu. Dočekao je CSKA i rutinski izašao na kraj sa njim - 3:0. Posao su Kneževi odradili već posle prvih 45 minuta. Zoran Tošić je igrao 71 minut.

Prvi gol dao je Žermen posle spretnosti u šesnaestercu, a potom je ostatak duela obeležio Radamel Falkao. Popularni Tigar dao je gol u Ligi šampiona posle više od šest godina. Tačnije posle 2450 dana. Mendi mu je fantastično doturio loptu, a njemu je u 29. minutu preostao lakši deo posla.

Već posle 12 minuta ponovo je pogodio. Podsetio je na stare dane i onaj gol iz finala Lige Evrope u Bukureštu. Fino je primio loptu, "obrnuo" čuvara i onda levom nogom plasirao loptu u suprotan ugao.

Jako lep potez kojim je pokazao da još ima magije u tim kolumbijskim nogama. Monako je ovu sezonu počeo jako dobro, a ako mu Leverkuzen ne pomrsi račune u nastavku trke treba očekivati Kneževe na vrhu do kraja grupne faze.

Bio bi to veliki uspeh.

Juventus je zastao, Sevilja nije i sada je u prednosti za plasman u osminu finala, ali i prvo mesto u grupi koje donosi veće šanse za lakšeg protivnika na žrebu pred nokaut fazu. Sevilji još bod fali da overi plasman u osminu finala, Juventusu je potrebno samo da savlada Dinamo u Torinu, ali to nije cela poenta…

Juventus je protiv Liona odirgao 1:1, ispustio pobedu i zabeležio kiks koji bi skupo mogao da ga košta. Podsetimo da su prošle sezone olako prokockali prvo mesto u grupi i otišli na Bajern koji ih je eliminisao. Sevilja je nastavila sa sjajnim partijama. Sampaolijev tim je uz prelep fudbal deklasirao Dinamo Zagreb  4:0.

Šampion Italije je imao pobedu na tacni pošto je poveo golom Gonzala Iguaina u 13. minutu iz penala. Pipita je postigao 100. gol otkako je došao u italijanski fudbal. Juve je kontrolisao situaciju, stvarao šanse i držao sve pod kontrolom. Ništa nije slutilo na iznenađenje. Ali promašene šanse Iguaina, Markizija, Mandžukića i ostalih su stigle na naplatu u 84. minutu kada je Gezal sjajno centrirao, a odbrana Juventusa očajno reagovala i pustila Tolizoa da glavom sa peterca pokvari jubilarni 100. meč ĐiđijaBufona u Ligi šampiona. Vremena za Juve više nije bilo i čak je mogao da doživi totalni nokaut u nadoknadi vremena kada je Lakazet bio u stopostotnpoj šansi, ali je Barzaljiuspeo da izblokira.

JUVENTUS – LION 1:1 (1:0)
/ Iguain 13 penal - Tolizo 85/

Juventus (4-4-2): Bufon - Dani Alves, Barzalji, Bonući (od 68. Benatija), Evra - Kedira, Markizio, Sturaro, Pjanić (od 68. Aleks Sandro) - Iguain (od 83. Kvadrado), Mandžukić

Lion (4-4-2): Lopeš - Rafael, Diakabi, Mamana, Morel - Gezal, Gonalon, Tolizo, Ribus (od 70. Korne ) - Fekir (od 70. Darder), Lakazet

Ipak, sve su prilike da ćemo u međusobnom okršaju Sevilje i Juventusa u Andaluziji dobiti odgovor na pitanje ko sa prve pozicije ide u osminu finala i ko će dobiti lakšeg rivala u žrebu. Sevilja je očekivano lako došla do treće pobede. Zagrebački Dinamo je još jednom pokazao da je zalutao u elitno takmičenje. Ni formacija sa petoricom u odrbani nije pomogla hrvatskom šampionu da se odbrani od sjajne Sevilje.

Andalužani su napadali sa svih strana što je lična karta tima otkako je Horhe Sampolidošao na klupu. Ne zna se odakle preti veća opasnost u Sampaolijevom timu. U pojedinim trenucima, gosti nisu znali gde je lopta pored majstora fudbala poput Gansa,Vitola ili Vaskeza. Sevilja zaista ima nekolicinu prefinjenih tehničara u ekipi čije akcije su podsećale na one sa malog fudbala.

Sevilji je bilo potrebno petnaestak minuta da upali motore i da počne da melje hrvatski tim. Posle pola sata igre, Seviljin visoki presing se isplatio. Vijeto se poigrao saŠildenefeldom i postigao peti gol u sezoni. Polako pronalazi formu posle kritika na početku sezone…

Nastavila je Sevilja da pritiska Modre i bilo je samo pitanje vremena kada će postići i drugi gol. To je postalo još očiglednije u 44. minutu kada je Petar Stojanović napravio glupost i zbog udaranja Vitola zaradio isključenje.

Ređale su se šanse i prelepe akcije pred golom Dinama i posle jedne takve majstorske kombinacije u 67. minutu je mrežu zatresao Eskudero. Seriju je nastavio Nzonzi golom glavom posle kornera, a tačku je stavio ben Jeder posle još lepe akcije u 87. minutu. Prelep fudbal igra Sevilja, a gostujući fudbaleri su jedva čekali da sudija svira kraj… 

SEVILJA – DINAMO ZAGREB 4:0 (1:0)
/Vijeto 31, Eskudero 67, Nzonzi 80, Ben Jeder 87/

Sevilja (4-2-3-1): Riko – Marijano, Merkado, Rami, Eskudero – Kraneviter, Nzonzi – Vitolo (od 75. Sarabija), Ganso (od 75. Kijotake), Vaskez (od 61. Ben Jeder) - Vijeto

Dinamo Zagreb (5-4-1): Livaković - Stojanović, Sigali, Benković, Šildenfeld, Pivarić - Mašado (od 60. Perić), Sudani (od 46. Matel), Pavičić, Čorić (od 53. Šitum) - Fernandes 

GRUPA F

Dortmund – Sporting 1:0 (1:0)
/Ramos 12/

Legija  – Real Madrid 3:3 (1:2)
/Ođiđa 40, Radović 58, Mulan 83 - Bejl 1, Benzema 35, Kovačić 86/

GRUPA E

Monako – CSKA 3:0 (3:0)
/Žermen 13, Falkao 29, 41/

Totenhem - Leverkuzen 0:1 (0:0)
/Kampl 65/

GRUPA G

Kopenhagen – Lester 0:0

Porto – Klub Briž 1:0 (1:0)
/Silva 37/

GRUPA H

Juventus – Lion 1:1 (1:0)
/ Iguain 13p – Tolizo 85/

Sevilja – Dinamo Zagreb 4:0 (1:0)
/Vijeto 31, Eskudero 66, N’Zonzi 80, Ben Jeder 87/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar