"Priština ucjene da okači na tablu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da niko iz Vlade Srbje nikada nije prihvatio da se u dijalogu sa Prištinom razgovara o priznavanju nezavisnosti Kosova i poručio da Srbija neće spuštati svoje "crvene linije" niti pristati na članstvo Kosova u organizacijama UN.

Srbija 29.10.2016 | 11:36
"Priština ucjene da okači na tablu"
"Važno je da mi sami ne spuštamo naše `crvene linije` već da budemo konstruktivni. Podržavamo dijalog sa Prištinom, tu mora nešto da se dešava, ali neko hoće kroz dijalog sa Prištinom da zlobopotrebljava našu konstruktivnost i da uradi nešto što ne može bez našeg prisustva", rekao je Dačić za TV "Pink".

On je za ultimatum i ucjene sa prištinske strane, kao i četiri tačke i izjave kosovskog ministra za dijalog Edite Tahiri, rekao da su "to sve prazne priče" i da "oni mogu to da okače na oglasnu tablu u kosovskoj Skupštini".

"To je lokalni bezobrazluk koji koristi za smirivanje nekih političkih duhova u Prištini. Ipak, dobro je što se ovo pojavilo da bi ljudi videli sa kakvim se mi stvarima suočavamo kada pregovaramo", naveo je Dačić.

On je rekao da, kada sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ode na pregovore, Tahirijeva počne priču o genocidu, ratnoj šteti i razgraničenju, priznavanju Kosova i slično.

"Niko nikada od nas nije prihvatio da se o tome razgovara niti ćemo o tome razgovarati. Taj dijalog je prebačen na nivo EU rezolucijom Generalne skupštine UN, ali je status neutralan i nigde nije rečeno šta mi treba da uradimo, što sada neke zemlje čini nervoznim", dodao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o informacijama u medijima da bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović daje savjete kosovskim Albancima o "nekoj kosovskoj `Oluji` i napadu i protjerivanju Srba sa Kosova", Dačić je rekao da ne vjeruje da Milanović može o tome da ih savjetuje.

"To je primer koliko se obavljanje međunarodnog posla koji je u interesu Albanaca i njihovih funkcija posle zloupotrebljava za biznis i tu Milanović ne bi bio prvi", rekao je Dačić, podsjetivši na Bernara Kušnera, "koji se toliko zalagao za nezavisnost Kosova i danas postoji pozivni broj za Kosovo koji ide preko Monaka".

Dačić je naglasio da Srbija treba više da iskoristi to što Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova i činjenicu da je papa iz Latinske Amerike, tako da nije direktno "upleten" politiku u regionu, prenijeli su mediji.

"Vatikan je važan za status Kosova i tu treba da napravimo veliki pomak i iskoristimo te vetrove", rekao je Dačić dodajući da bi trebalo da papa posjeti Srbiju "pošto bi bilo smiješno da ode na Kosovo i tamo poseti Patrijaršiju, a ne u Beogradu".

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je naveo da je ideja da na Kosovu budu prisutne institucije Srba sa Kosova i da se kosovski Albanci ne bi bunili da je to zamišljeno da bude na nivou nevladine organizacije. "Oni se plaše svake klice srpskog organizovanja i više bi voleli da Srbi budu razjedinjeni", naveo je Dačić.

Kada je riječ o pregovaračkom poglavlju 35, Dačić je rekao da EU sada tvrdi da nema napretka dok se ne riješi pitanje telekomunikacija.

Izvor: Agencije

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

kosi

29.10.2016 09:46

Dacicu, sto prije srbija prizna Kosovo bolje je i za srbiju i za region a to je neizbjezno i biti ce danas ili sutra.

ODGOVORITE
Name

gavrilo princip

29.10.2016 11:23

Gospodine "biti će" nemoj da nam ti dijeliš savjete, takav nepismen i toliko "dobronamjeran"! Sve dok ne bude priznato od Srbije Kosovo nije država, a i inače je kvazi država, u stvari - država je koliko sam ja sveti Petar. Drugo, ako je zaista Kosovo neka država, zašto toliko vrše presiju na Srbiju da ga prizna! Vjerovatno Ameri i njihovi trabanti žele mir na Balkanu. Pa od čega bi oni živjeli! No, očito je da to takvi kao ti ne mogu shvatiti, jer vam "pozitivne emocije" ne daju da racionalno i pravedno razmišljate.

Name

xx

29.10.2016 11:38

A ovako je samo politicarima dobro....sto se prije prizna i narodu moze sa bude bolje..bacaju prasinu u oci.

Name

M

29.10.2016 11:56

Bravo Gavrilo Princip.

Name

Pitam

29.10.2016 09:51

Ako se potencijalno oslanjamo na Vatikan, znači li to da onda isti taj Vatikan upravlja Srbijom, tj. njenom budućnošću.

ODGOVORITE
Name

Hmmmmm

29.10.2016 09:56

Neka Irinej ode na Kosovo da živi i vjerovacu da je Kosovo srpsko ovako čisto sumnjam...Čije stado toga i livada...

ODGOVORITE
Name

Rade

29.10.2016 09:59

Samo odugovlači proces, a ustvari sve se zna.

ODGOVORITE
Name

Pasha

29.10.2016 10:18

Priznali ili ne Kosovo je drzava.

ODGOVORITE
Name

Mikula

29.10.2016 13:10

KAO I REPUBLIKA SRPSKA!

Name

Salle

29.10.2016 10:20

Ja kakvih izjava, a na zapadu je Kosovo vise priznato i poznato od Bosne,Srbije,Makedonije... Albanci rade svoj posao!

ODGOVORITE
Name

JOKO

29.10.2016 12:31

Ovakvi kao Dačić će asturiti i Srbiju i Republiku Srpsku. Živi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Re.Princip

29.10.2016 14:57

Pa vama je pamet posoljena odavno.Bio ti sveti Petar ili ne Kosovo je u svim sportskim institucijama i to dovoljno govori o drzavnosti,a sto Gavrilo i slicni to ne vide i ne cuju Kosovare puno zasvrbi.

ODGOVORITE
Name

mohikanac

29.10.2016 16:53

Doci ce i vrijeme kada ce ih zasvrbit a nece se moci pocesat.Samo lud covjek moze misliti da ce Srbija da se odrekne Kosova i Metohije.

Name

Re Mohikanac

29.10.2016 18:26

Nemoj se odricati niko ti ne brani.Sanjaj slijedecih nekoliko hiljada godina da ce KOSOVO Bit die Srbije

ODGOVORITE