IRB Sprske u Trebinju predstavila nove uslove kreditiranja

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u Trebinju je organizovala sastanak pod nazivom „Info dan“, kojem su prisustvovali preduzetnici, privrednici i poljoprivrednici iz Trebinja, a na kojem su predstavljeni novi uslovi kreditiranja IRB-a.

Republika Srpska 26.10.2016 | 18:30
IRB Sprske u Trebinju predstavila nove uslove kreditiranja
Predstvanci IRB-a, preduzetnici, privrednici i poljoprivrednici upoznati su sa novim uslovima kreditiranja, ali su pružili i informacije koje bi pomogle prilagođavanju uslova IRB-a sa potrebama tržišta.

“IRB je u toku ove godine kroz seriju izmjena svojih pravila plasmana uveo novine vezane za uslove kreditiranja, tako da je u odnosnu na prošlu godinu najvažnije da su kamatne stope na kredite IRB-a niže za 0,7. Takođe, jedan od noviteta je da sada imamo jednu dodatno umanjenje kamatnih stopa koje mogu ostvariti mladi preduzetnici, vlasnici radnji i preduzeća starosti do 30 godina, a procedura odobravanja kredita koji su veći od 500 hiljada maraka dodatno je skraćena”, rekao je Igor Bajić, rukovodilac marketinga IRB-a.

Bajić kaže da su sada uslovi kreditiranja IRB-a ujednačani na cijeloj teritoriji Republike Srpske. “Postoji neki set kreditnih linija koji je prilagođen za manje preduzetnika, a iznosi su do 50 hiljada mraka. Takođe, postoje iznosi većih kredita koji su namjenjeni većim firmama gdje se iznosi kreću do 5 miliona maraka. Kamatne stope se kreću u rasponu od 3,5 do 4,7 odsto”, dodao je Bajić.

Ilija Stanković, poljoprivrednik iz Trebinja, kaže da je ranije podigao kredit u IRB-u u visini od 50 hiljada maraka, ali je s obzirom na proširenje kapaciteta, došao u situaciju da mu treba veći kredit kako bi zaokružuio u potpunosti taj projekat.

“Ovo je vrlo korisna priča, zato što su mnogo manje obaveze, lakše se vraća. Kredit koji sam podigao išao je putem Komercijalne banke sa garantnim sredstvima koja su imala pokriće u vidu hipoteka. S obzirom na to da sam sredstva realizovao na mjestu o kome sam govorio, za ono što stvarno radim i zašta su sredstva realno uložena, ja nemam nijednu zamjerku i bio bi srećan da mi se odobre dodatna sredstva”, naveo je Stanković.

Prema podacima IRB-a, na području istočne Hercegovine od 2008. ukupno je odobreno blizu 70 miliona maraka, od čega je pola u Trebinju.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Treba podržati privrednike

26.10.2016 16:45

Treba podržati privrednike ali MMF ne treba dozvoliti više u nadzornom odboru da sjede političari koji su tu samo zbog ličnih interesa.Kako su premijerka Cvijanović i Petar Đokić ekspresno napustili Nadzorni odbor nakon hapšenja Snježane Vujnić

ODGOVORITE