Umro Karlos Alberto - desni bek sa pedigreom!

Karlos Alberto, legendarni kapiten Brazila i jedan od najboljih desnih bekova svih vremena, umro je u 72. godini u Rio de Žaneiru od srčanog udara.

Fudbal 26.10.2016 | 19:00
Umro Karlos Alberto - desni bek sa pedigreom!
Alberto je bio predvodnik generacije 'Selesaa' koja je 1970. godine na Svetskom prvenstvu u Meksiku postala prvak sveta, krunisavši u velikom finalu jednu od najboljih akcija u istoriji fudbala.

Bio je kapiten igračima kao što su Pele, Jairžinjo, Žerson, Tostao, Rivelino... Jedan od desnih bekova koji su redefinisali poziciju na kojoj su igrali, pa mi danas gledamo njihove kolege u dosta ofanzivnijoj i 'otvorenijoj' varijanti.

Konstantno je špartao uz aut liniju, da bi upravo jedan takav prodor omogućio da iz desnog roglja kaznenog prostora, odloženu loptu od strane Pelea zakuca u kontra ugao za konačnih 4:1 i veliki trijumf protiv Italije.

Dres Brazila oblačio je 53 puta, uz osam datih golova, dok je najveći trag ostavio u čuvenom Santosu – za koji je sakupio preko 500 susreta i 50 datih pogodaka.

Sa matičnim Fluminenseom tri puta je bio prvak, jedan put manje nego sa Santosom, a nastupao je još i za Njujork Kosmos Flamengo i Kalifornija Surf.

Kao trener predvodio je većinu brazilskih velikana, nekoliko meksičkih klubova, da bi posle epizode na klupi Azerbejdžana otišao u penziju.Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar