Iračka vojska na pet kilometara od grada

Iračke snage napredovale su u ofanzivi na Mosul i stigle su na pet kilometara od tog grada na severu Iraka koji, kao svoje poslednje veliko uporište u toj zemlji, pod kontrolom drži Islamska država (DAEŠ).

Svijet 23.10.2016 | 12:15
Iračka vojska na pet kilometara od grada
Postoje znakovi pobune protiv DAEŠ-a u samom Mosulu, rekao je ministar unutrašnjih poslova kurdske regionalne vlade u iračkom gradu Erbilu Karim Sindžari, prenosi Rojters. Sindžari, koji je i vršilac dužnosti ministra odbrane za to područje, ipak je dodao da se ne očekuje da će bitka uskoro biti okončana.

Prema njegovim rečima, veruje se da DAEŠ (tzv. Islamska država) ima između 4.000 i 8.000 boraca koji će se žestoko boriti, jer Mosul ima jak simbolički značaj za okorele sunitske džihadiste.

NOVE BORBE U MOSULU, KARTER STIGAO U ERLIB

Kurdske snage pokrenule su novu ofanzivu na irački grad Mosul, u sklopu velikog plana za oslobađanje tog grada od ekstremista Islamske države.

Ofanziva je pokrenuta rano jutros na dva fronta na severoistoku Mosula, nedaleko od grada Bašika, saopštile su kurdske snage, poznatije kao pešmerge.

Američki ministar odbrane Ešton Karter stigao je u Erbil da bi se uverio kako napreduju borbe protiv ID na severu Iraka. Pretpostavlja se da će jedan od zadataka američkog zvaničnika biti i razmatranje uloge Turske u operaciji u Mosulu.

Pritisak ministra odbrane SAD da se dozvoli Turskoj da učestvuje u operaciji za oslobađanje iračkog grada Mosula naišao je na čvrst otpor iračkog premijera Hajdera el Abadija.

Abadi je rekao u subotu posle sastanka sa Karterom u Bagdadu da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula od ID-a, ali da iračkim snagama ternutno nije potrebna turska pomoć.

Iračke i kurdske snage danima vode borbe u pojasu oko Mosula, suočavajući se s bombaškim napadima, snajperistima i minama pored puta.

U operaciji za oslobađanje Mosula učestvuje više od 25.000 iračkih vojnika, kao i avioni koalicije okupljene oko SAD.

Iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu da povrate grad Mosul od Islamske države koja je zauzela taj drugi po veličini irački grad u leto 2014. godine. Očekuje se da će borbe trajati nedeljama. U Mosulu živi više od milion civila.

Izvor: sputniknews.com

Komentari / 0

Ostavite komentar