Kako je izvršen najveći napad na internet ikad

FBI, Bijela kuća i Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD rade na rasvetljavanju najvećeg pada internet mreže u SAD i širom svijeta.

Svijet 22.10.2016 | 16:25
Kako je izvršen najveći napad na internet ikad
Hakeri su izvršili više komplikovanih upada na nekoliko najpoznatijih internet stranica, a meta napada bili su korisnici kompanije Din u Nju Hempširu, koja vrši ulogu "skretničara" na internetu.

Uzrok pada velikog dijela interneta skoro cijelog dana tokom 21. oktobra bio je niz DDoS napada usmerenih protiv pomenute internet kompanije Din.

Koliko su stvari ozbiljne svjedoči i činjenica da se oglasila i Bijela kuća. Sekretar Bijele kuće Džoš Ernest kazao je da odeljenje državne bezbjednosti "pomno prati situaciju", ali da "nemaju nikakve informacije ko bi mogao da stoji iza napada".

Hakeri su napad izvršili sa više stotina hiljada naprava povezanih na internet, odnosno Internet of Things uređajima, koje su ranije "zarazili" štetnim programom, koji im omogućava da izazovu pad svjetske mreže, što je započelo na istoku SAD, a onda se proširio na druge dijelove Amerike i potom na dio Sjeverne Evrope, posebno Veliku Britaniju.

"Kompleksnost napada predstavlja izazov za nas", rekao je zvaničnik kompanije Din, Kajli Jork. Istragu o upadima pokrenuli su i američko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalni istražni biro, FBI.

Korisnici su se požalili da ne mogu da otvore više desetina stranica, uključujući Si-En-En, Njurork Tajms, Vol Strit Žurnal, i pojedine poslovne strane koje održava kompanija Amazon. Takođe, nisu radili Tviter, Pej Pall, I Bej, Plej Stešn Netvork, Spotiflaj, te drugi info i novinski, ali i porno sajtovi…

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

jahu

22.10.2016 21:44

Ma, najbolje se vratiti na vrijeme pisma, poštara, razglednica i željnog iščekivanja dragih osoba.

ODGOVORITE