Obilježen Međunarodni dan tolerancije

Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je politički i zakonit zahtjev, ona je vrlina koja mir može učiniti mogućim, rečeno je danas na radnom sastanku pod nazivom „Volimo Višegrad – svi smo jednaki“ koji je organizovala Misija OEBSA u BiH - Kancelarija Foča.

Republika Srpska 19.10.2016 | 19:40
Obilježen Međunarodni dan tolerancije
Cilj ovog sastanka bio je razgovor o programu obilježavanja sedmice tolerancije i uvođenju godišnje nagrade iz ove oblasti. Šef kancelarije OSCE u Foči Željko Vukanović kaže da je plan da se od iduće godine u saradnji sa opštinskim vlastima donese odluka o dodjeli nagrada za toleranciju, a to bi uradile opštinske komisije za priznanja i da ubuduće odgovornost preuzme lokalna zajednica.

Opština Višegrad je već usvojila plan borbe protiv zločina, mržnje i incidenata koji se u vezi s tim, eventualno dešavaju, kao i promocije tolerancije. Višegrad je jedna od 20 lokalnih zajednica u BiH koja provodi ovakav program.

„Na sastanku je postignut dogovor da se uvede takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola o toleranciji i za to obezbjede simbolične nagrade, kao da se organizuje utakmica poletaraca „Bambi –Soko“ iz Dobruna sa timom „Sutjeska“ iz Foče, a provešće se i niz sličnih akcija u opštini", dodao je Vukanović.

Predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Dragiša Andrić kaže da je ova kategorija građana, koja je patila i propatila, shvatila neminovnost tolerancije pa tako, iako je u opštinu pristiglo mnoštvo izbjeglih i raseljenih lica, nije zabilježena ni jedna incidentna situacija na ovoj osnovi.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar