Srpska prezadužena - kupljen socijalni mir

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je danas niz upozorenja na stanje u budžetu Republike Srpske, uz zahtjev da se zaustavi dalje zaduživanje i usvoji novi zakon koji će regulisati tu oblast.

Republika Srpska 19.10.2016 | 16:20
Srpska prezadužena - kupljen socijalni mir
Poslanik NDP-a Dragan Čavić upozorio je danas da svi u Republici Srpskoj treba da budu zabrinuti imajući u vidu izvršenje budžeta i stanje deficita u fondovima u prvom polugodištu.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prvo polugodište ove godine, Čavić je rekao da je posebno zabrinjavajuća deflacija u Republici Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine.

- Deflatorni efekti su pogubni, jer znače smanjenje potrošnje, a time i tražnje, čime su efekti deflacije daleko lošiji od inflacije, kada je kontrolisana, u manjem je obimu i djeluje stimulativno na potrošnju i proizvodnju - rekao je on.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković upozorio je na dug Republike Srpske koji iznosi oko 5,5 milijardi KM, a da bi 2018. godine Srpska trebala da na otplatu dugova izdvaja gotovo polovinu budžeta.

-Ako Vlada Republike Srpske nastavi ovaj trend zaduživanja, za nekoliko godina će ući u dužničko ropstvo. Vlada pokušava da održava socijalni mir emisijom obveznica i trezorskih zapisa, koje su jedine tražene na Banjalučkoj berzi - tvrdi Marković istučući da istovremeno kasne pojedine isplate iz entitetskog budžeta.

-Simptomatično je da je u budžetu za rad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika probijen iznos na stavci - humanitarne akcije, što znači da on ne štedi, a za neke socijalne kategorije nema para - naveo je Marković.

Poslanik SDS-a Marinko Božović je naveo da stanje u budžetu pokazuje da je "Vlada Republike Srpske pokušavala da kupi socijalni mir“, isplatom plata na uštrb grantova i podsticaja.

-Onaj ko brani ovakakv izvještaj o stanju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci mora da bude prilično hrabar ili lud - ustvrdio je Božović.

I ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da su rashodi u prvom polugodištu bili manji od planiranog, ali su sredstva bila dovoljna za izvršenje ključnih funkcija svih institucija koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske.

Prioritet su bile isplate penzija, te socijalna davanja, a na trećem mjestu lična primanja korisnika budžeta.

Kaže da je iz samog izvještaja vidljivo da su prihodi izvršeni u značajno većem obimu u odnosu na 2015.

-Imamo pozitivno kretanje izvornih prihoda za čiju naplatu je nadležna Poreska uprava Republike Srpske i onih koji su u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Zadovoljni smo tendencijom rasta izvornih i prihoda od indirektnih poreza i poslije juna 2016., a nismo zadovoljni naplatom direktnih poreza u septembru ove godine. To je uvijek rezultat nakon izborne kampanje, da dođe do manjeg pada finansijske discipline kod poreskih obveznika - rekao je Tegeltija.

U narednim mjesecima biće, kaže, poduzete mjere da bi naplata prihoda bila u planiranom nivou.

I u današnjem radu Narodne skupštine, kao i juče, pojaviljivao se problem kvoruma.

(Fena)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Nikola

19.10.2016 14:51

Kakav socijalni mir ,kakvi bakrači ? Narod je prezadovoljan i to je pokazao na izbore i daj Bože i sledeći put ponovo da isto glasaju !

ODGOVORITE
Name

Bn 69

19.10.2016 14:58

Narod zna,a i birao ja

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

19.10.2016 15:45

Sto god se socijalni mir duze kupuje to ce kupac na kraju gadnije proci.

ODGOVORITE
Name

Dosta više

19.10.2016 15:46

Pod hitno oduzeti mogućnost dodatnog zaduživanja RS-a na međunarodnom tržištu, zbog vas je BiH dobila kreditni rejting B3 (proguglati za značenje)

ODGOVORITE
Name

glasač

19.10.2016 15:46

Sve je OK, glasali smo tako .

ODGOVORITE
Name

mycky

19.10.2016 15:47

Novi referendum

ODGOVORITE
Name

huk

19.10.2016 16:51

Da,da glasajte ponovo za baju tako i treba neka zaduzuje narod ce vracsti ha ha ha

Name

nnn

19.10.2016 20:22

Stara prica koju slusamo 10 godina.

Name

Telering

19.10.2016 20:36

Ovi na RTRS-e su iz večerašnje emisije Telering isjekli samo ono što njima odgovara i to u trajanju od jednog minuta.A ostatak emisije je Čavić počistio Matu Đakovića

ODGOVORITE
Name

M

19.10.2016 20:55

Selo gori,a baba se ceslja!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

19.10.2016 21:04

Da se mene pita ja bih opoziciji ukinuo plate.( ne sadasnjoj , vec uopste).Aj ove narod birao ,odgovorni su.pred istim i imaju jake plate.A za sta opozicija prima platu.Kod nas je sistem takav da je.nebitno sta predlozi pozicija to se uavaja.Tako da je idealno radno mjesto opozicioni poslanik u skupstini.Bas te onako zaboli za sve.

ODGOVORITE
Name

prof

20.10.2016 05:27

nemojte puno razmisljati.do 2018god.budzet rs ce da bude 18 milijardi eura tako da nece biti problem otplata kredita

ODGOVORITE
Name

Srbenda

20.10.2016 06:48

Narod je glasao za srbendu Milorada Dodika ..da nam nije njega ukinili bi nam Republiku Srpsku . Na sta smo spali kad nam je patriota Molorad Dodik i tajkuni oko njega. Dat im je jos jedan mandat da nastave sa uzimanjem od naroda !!

ODGOVORITE