Berba: Odlični i prinosi i kvalitet duvana

Od 265 hektara, koliko je u Semberiji zasađeno duvanom, do sada je obrano oko 80 odsto površina.

Republika Srpska 17.10.2016 | 22:19
Berba: Odlični i prinosi i kvalitet duvana
Iako je sadnja kasnila zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a grad u pojedinim područjima naneo je velike štete, prinosi i kvalitet su odlični, odnosno od 150 do 200 kilogramu po dunumu.

Jovica Savić iz semberskog sela Ljeljenča duvanom sadi 80 dunuma.

"Sadimo duvan od sedamdesetih godina prošloga vijeka. To je radio moj otac, sada nastavljamo sin i ja. Kako god izračunamo, ovo nam se najbolje isplati. Ova godina je u odnosu na protekle mnogo bolja", kaže Savić.

Podsticaji lokalne zajednice i resornog ministarstva prosječno iznose 3,90 KM po kilogramu, a preduzeće “Duvan” dodatno stimuliše proizvođače koji proizvedu 1.200 i više kilograma po hektaru sa 30 pfeniga po kilogramu predatog duvana, piše Blic.

Proizvođači koji decenijama proizvode duvan nadaju se većoj premiji jer je proizvodnja zahtjevna i skupa, a zarada iz godine u godinu sve manja.

"Cijena duvana je ista već deset godina, premije su smanjene, a repromaterijal, đubrivo i gorivo poskupljuju. Mnogo smo uložili u sušare, mehanizaciju, teško je sad opredjeliti se za proizvodnju neke druge kulture", kaže Dragan Jović iz Ljeljenče.

U preduzeću “Duvan”, koje organizuje proizvodnju, otkupili su oko 300 tona duvana od osamdesetak kooperanata.

"Vjerujemo da ćemo ispuniti plan o otkupu od 380 do 400 tona. Mi smo sa svoje strane ispunili sve obaveze prema kooperantima, poput obezbjeđenja rasada, repromaterijala, savjeta stručnjaka i nadamo se da će se narednih godina više poljoprivrednika opredijeliti za ovu proizvodnju", kaže direktor Svetozar Mihajlović.

Rod 1.500 kilograma

Prosječan rod od 1.500 kilograma po hektaru očekuje se i na 22 hektara koje je AD “Duvan” zasadio u vlastitoj režiji. Planiraju da povećaju površine pod duvanom.

(Blic.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar