"Banjaluka će biti glavni grad Srpske"

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da Banjaluku dugoročno i konceptualno vidi kao glavni grad Republike Srpske i regionalni centar.

Republika Srpska 17.10.2016 | 12:58
"Banjaluka će biti glavni grad Srpske"
"Moja koncepcija je otvoren i prijateljski grad koji će imati regionalni karakter. Banjaluka će biti grad koji će se razvijati na ovoj geografskoj poziciji koju od Boga ima – udaljeni smo nekoliko sati vožnje od Trsta, Ljubljane, Beča, Budimpešte, Beograda, Zagreba", pojasnio je Radojičić.

Radojičić smatra da su izbori u Banjaluci bili oštar "fajt" dvojice jakih kandidata.

"Razlika je na kraju 16.000 do 17.000 glasova i isto toliko postotaka. To je velika razlika, ali i obaveza da nastavim na način kako su građani od mene navikli", istakao je Radojičić.

On kaže da namjerava da napravi dobru komunikaciju i nekoliko "mostova" u BiH.

"Imam ideju o trilaterali ili kvinti - nekoliko većih lokalnih zajednica u BiH gdje bismo uspostavili intenzivnu komunikaciju i tako zajedno nastupali prema vani i prema međunarodnim organizacijama i fondovima. Tu vidim Mostar, Banjaluku, Tuzlu, Bijeljinu, Bihać...", pojasnio je Radojičić.

On kaže da namjerava raditi na sličan način kao i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada je inicirao stalnu komunikaciju parlamenata u BiH.

"Rezultat te saradnje bio je prvi tvining projekat za jačanje kapaciteta parlamenata za EU integracije. Traje to dugo, ali iz te ideje o komunikaciji došlo se do evropskih projekata", navodi Radojičić, koji je član Predsjedništva SNSD.

On je ocijenio da su rezultati izbora u Srebrenici čisti, bez obzira na političke tenzije.

Prema njegovim riječima, niko se nije žalio na inženjering, nego na rezultat.

"Izborni proces u Srebrenici prošao je bez incidenata, a što se nekome ne sviđa rezultat, to je druga stvar. Novoizabrani načelnik opštine, koji je imao to nesretno ratno iskustvo, nema ni loše namjere ni mržnju u sebi", pojasnio je Radojičić za zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

On smatra da BiH ima nekoliko kritičnih tačaka što se tiče međunacionalnih odnosa, a jedna od njih, uz Srebrenicu, je i Stolac.

"Stolac je, nažalost, nastavak priče o Mostaru, `mali Mostar` - na relaciji bošnjačko-hrvatskih odnosa i borbe za prioritet ili prednost. Stolac bi se mogao naći u poziciji Mostara", pojasnio je Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, teško je sada reći kako će biti završen taj proces, jer bez ozbiljnog napora svih faktora tamo ne vidi približavanje, već, naprotiv, dalje razilaženje.

Izvor: Srna

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Pajo

17.10.2016 11:16

A trenutno su Laktaši glavni grad, odnosno Bakinci? Da li je na to mislio g-din iz Crne Gore? Ako jeste onda se prevario, ostaje kako je i bilo!

ODGOVORITE
Name

Yu

17.10.2016 11:53

Bio sam nekidan u Banja Luki prije mijesec i razočarao sam se!Grad na Vrbasu nije vise ono šta je nekada bio.Bilo mije interesantno kada sam se vraćao kući,nigdje putokaza da piše Doboj,neke stvari su stvarno interesantne.Administrativni centar RS-a ok,lijepa zgrada,samo brate mili kraj samog stadiona hehehehe smiješno.Trebate naci malo boljeg covijeka za planiranje izgradnje grada :)

Name

odgovor za yu

17.10.2016 12:26

sta reci...Banja Luki,nekidan....nisi ti vidio Banjaluku sad a kamoli prije...mozda u prolazu kroz prozor autobusa.

Name

Bl

17.10.2016 13:40

Yu pravi si sampion. Skola,nikad nije kasno,hajmo knjiga u sake

Name

STARCEVICA

17.10.2016 11:42

JADNA NAM MAJKA O CEMU COVJEK PRICA KAZE IMA IDEJU ONI SU IDEALISTI 19 GODINA A LJUDI NA STARCEVICI UDALJENO 3 KILOMETRA OD CENTA NEMAJU VODE I STA RECI NEGO POMOZI BOZE I NEDAO BOG NIGDJE OVAKVIH STVORENJA

ODGOVORITE
Name

Fuj

17.10.2016 11:47

Ovog Ljigoslava ne mogu da smislim.

ODGOVORITE
Name

boki

17.10.2016 12:21

da li ste znali da u ustavu RS-a pise da je glavni grad RS-a SARAJEVO ?

ODGOVORITE
Name

Mirko

17.10.2016 13:20

Znaci Fuj

ODGOVORITE
Name

Бојан Нишевић

17.10.2016 13:34

Бањалука је доказала свој мултиетники и толеранцијални карактер, први пут послије толико година има градоначелника који НИЈЕ СРБИН.

ODGOVORITE
Name

MaNe

17.10.2016 15:00

Ja ovaj narod ne kopčam.Svi su kao nesto protiv ovog crnogorca a on pomete Čavu..Sta sad hocete??

ODGOVORITE
Name

mami

17.10.2016 15:28

A to se kao Radojicić nesto pita ili mi se cini!

ODGOVORITE
Name

kolega po struci

17.10.2016 16:51

Od malih nogu je u SNSDu samo zbog para. I predsjedavajući skupštine je bio samo zbog hrpe para kao plate, a i sad je gradonačelnik samo zbog masne plate veće od 5000KM. U svojoj struci nije nikad radio. I neće.

ODGOVORITE
Name

ja

17.10.2016 17:21

Ma dobar je on samo što mu pas glavu nosi

ODGOVORITE