Meremišlje: Pomen stradalim borcima

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća danas su na brdu Meremišlje obilježene 24 godine od stradanja 28 pripadnika Druge podrinske brigade Vojske Republike Srrpske iz Višegrada i boraca iz Rudog.

Republika Srpska 16.10.2016 | 19:17
Meremišlje: Pomen stradalim borcima
Parastos poginulim srpskim borcima kod Spomen-obilježja koje je opštinska boračka organizacija Višegrada podigla prije dvije godine služio je sveštenik Savo Trifković, koji je nakon toga istakao „da je zaborav još jedno stradanje za poginule i da srpske borce i njihova djela i žrtvu nikad niko ne smije zaboraviti“.

Obilježavanju godišnjice pogibije srpskih boraca prisustvovala je rodbina stradalih, njihovi ratni dugovi i saborci, a delegacije opštine i boračke organizacije položile su cvijeće pred-spomen-obilježje na kome su ispisana imena 24 borca iz Višegrada i četvorice iz Rudog.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić je podsjetio da su pripadnici tzv. Armije BiH na Moremišlju 16. oktobra 1992. godine zarobili nekoliko srpskih boraca koje su mučili u zatvoru u Goraždu i, kako je rekao, neke su ubili neposredno prije zamjene njihovih posmrtnih ostataka.

„Imamo saznanja da se neki od zličinaca procesuiraju i da će konačno pravda stići sve mučitelje", dodao je Vasić.

Mladen Ćorić kaže da je njegov brat Zoran poginuo na Meremišlju i da roditelji i rodbina nisu mogli da ga prepoznaju poslije razmjene, pa je na vojničkom groblju na Megdanu sahranjen pod oznakom NN.

„Otac se nakon mjesec dana sjetio da je sinu prilikom polaska na položaj zašio probušeni džep na pantolonama, pa smo eshumirali tijelo i utvrdili da je to Zoran, koji je tako dva puta sahranjen“, rekao je Ćorić.

Goran Nikitović kaže da mu je na ovom brdu poginuo otac Radivoje i da je dužnost i obaveza, i rodbine, i njegovih saboraca kao i institucija opštine da se posjećuje ovo sveto mejsto i generacijama priča o požrtvovanosti stradalih boraca koji su dali živote za slobodu i Republiku Srpsku.

Predstavnici opštine, Boračke organizacije i članovi porodica poginulih boraca prislužili su i svijeće na vojničkom groblju na Megdanu u Višegradu gdje je sahranjen najveći broj stradalih na Meremišlju.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

16.10.2016 23:27

Sta kazati SRBima koji su zivi sada zbog licne Zrtve SRBski junaka koji su svjesno izginuli "za Krst casni i Slobodu zlatnu" braneci kucni prag i Pravo SRBskog Naroda na zivot i postojanje nego neka je njima VJECNA SLAVA I VJECNA HVALA ZA SVE DOBRO KOJE ONI U ZIVOTU SVOME UCINISE ZA NASE VOLJENO I BOGU DRAGO SRBSTVO: PRAVOSLAVLJE I SVETOSAVLJE! UCIMO IZ SLAVNE PROSLISTI SVOJE DA NE DOZIVIMO ISTU SUDBINU!

ODGOVORITE