Ovo su najcrnje tačke na putevima Srpske

Najsmrtonosniji i najopasniji put u Srpskoj je Karanovac - Crna Rijeka na izlazu iz Banjaluke prema Jajcu na kojem je u prvih devet mjeseci poginulo devet, a teško povrijeđeno šestoro ljudi.

Republika Srpska 15.10.2016 | 21:55
Ovo su najcrnje tačke na putevima Srpske
Crna statistika Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuje da je u RS od januara do septembra u saobraćaju poginulo 98 ljudi, što je manje za 17,7 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu. Teške povrede u istom periodu je zadobilo 528 lica, što je za sedam odsto manje nego lani. Iako statistika pokazuje blagi pozitivan trend, stanje na putevima i dalje je daleko od zadovoljavajućeg.

Osim puta Karanovac - Crna Rijeka, kobnih nesreća je bilo i na drugim putnim pravcima. Među njima su Klašnice - Prnjavor, gdje su poginule dvije, a sedam osoba je teško povrijeđeno, koliko je i na putu Gradiška - Nova Topola i Banjaluka (Rudarska) - Stari Majdan. I na putu Čelinac - Ukrina poginulo je dvoje, a teško je povrijeđeno šest lica, dok su na putu Podnovlje - Šešlije dva lica poginula, a četiri teško povrijeđena.

MUP RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju zakonske propise i na taj način zaštite svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. Isti apel stiže i iz asocijacija koje se bave bezbjednošću saobraćaja. Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović smatra da bolji putevi i oštrije kazne za nesavjesne vozače mogu uticati na manji broj nesreća. Radović kaže da je predložio da u novom zakonu o bezbjednosti saobraćaja u BiH bude i odredba kojom će vozačima biti oduzimana vozila za određene prekršaje i ukoliko ih budu ponavljali.

"Samo oštrijim kaznama moći ćemo sa ulica skloniti bahate vozače" istakao je Radović.

Ova kazna je u Sloveniji zaživjela još 2008. godine, a tamošnjim vozačima je samo u 2012. godini oduzeto više od 2.500 vozila.

"Prekršaji zbog kojih su njihovi državljani ostajali bez četvorotočkaša bili su, na primjer, ako u periodu od dvije godine naprave tri prekoračenja brzine u naseljenim mjestima ili ako voze pod uticajem alkohola" objašnjava Radović, koji se nada da će neko od poslanika predložiti isto ili bar slično rješenje.

Radović kaže da, osim kazni, treba uraditi i detaljne analize kada je u pitanju saobraćajna signalizacija i stanje na putevima kako bi vozači bili bezbjedniji u saobraćaju. U "Putevima RS" kažu da već rade na tome i da kontinuirano prate stanje bezbjednosti saobraćaja na svim magistralnim i regionalnim putevima i da svake godine saniraju određen broj opasnih mjesta. Ističu da opasna mjesta koja ne uđu u jednogodišnji program rekonstrukcije moraju biti adekvatno obilježena.

"Kao primjer izdvajamo lokaciju Surjan, koja je identifikovana kao opasno mjesto na magistralnom putu M16. Ona je dodatno označena i obezbijeđena signalizacijom i opremom" objašnjavaju u "Putevima RS".

Kazne

Milija Radović kaže da je na kraju avgusta u BiH evidentirano 56 miliona KM duga na osnovu nenaplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje.

- Najčešći prekršaji bili su vožnja bez položenog vozačkog ispita ili vozačke dozvole i upravljanje neregistrovanim vozilima - rekao je Radović.

Dionice sa najviše poginulih i povrijeđenih

Karanovac - Crna Rijeka

- 9 poginulih

- 6 teško povrijeđenih

Klašnice - Prnjavor

- 2 poginulih

- 7 teško povrijeđenih

Gradiška - Nova Topola

- 2 poginulih

- 7 teško povrijeđenih

Banjaluka (Rudarska) - Stari Majdan

- 2 poginulih

- 7 teško povrijeđenih

Čelinac - Ukrina

- 2 poginulih

- 6 teško povrijeđenih

Podnovlje - Šešlije

- 2 poginulih i

- 4 teško povrijeđenih

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Strašno

15.10.2016 21:53

Kako se pojedini Vozači ponašaju i voze nebi mi bilo žao da i poginu samo da nedužni ne stadaju.To je jedna opšta katastrofa kako se pretiče na punim Linijama u nepreglednim krivinama a o prekoračenju brzine da i ne govorimo.Kazne su isuviše niske i blage a to nam sve dolazi od toga što sve može preko poznanstva i veze pa tako i sa našim zakonima policijom i sudijama za prekršaje nažalost je tako sve može sa jednim dobrim ručkom da se sredi i sve dok se tako bude radilo neće biti bolje. Probudimo se i stavimo jednom sebe u taj položaj šta bi bilo da je neko od moje Familije nastradao u saobraćaju dali bi i ondah tako vozio razmislite malo o tome BAHATI VOZAČI I VOZAČI SA VEZAMA. Pozdrav normalnim vozačima.

ODGOVORITE