Ako želite da živite duže jedite kao Japanci

Opšte je poznato da Japanci žive dugim i zdravim životom. Niko ne zna u čemu je njihova tajna, a stručnjaci veruju da je ključ u njihovoj besprekornoj ishrani.

Zdravlje 15.10.2016 | 12:31
Ako želite da živite duže jedite kao Japanci
Omiljena hrana među poznatim ličnostima, uključujući Madonu i Viktoriju Bekam je suši, miso i turšija, za koje se veruje da su razlog njihovih savršenih figura.

Pet japanskih obroka koje utiču na dug i zdrav život su:

Riba

Riba je odličan izvor omega 3 masne kiseline, koja održava srce zdravim. Osim što je dobra za protok krvi, pomaže mozgu, očima i smanjuje upale. Kako je visoka upala karakteristika mnogih hroničnih bolesti, od artritisa do Alchajmera, održavati je pod kontrolom može biti ključni faktor u održavanju dobrog zdravlja tokom života.

Miso i umami pasta

Miso je fermentrana pasta od soje, a veruje se da je jedna od tajni zdravlja žena u Japanu upravo konzumiranje hrane od fermentirane soje. Miso i umami paste pomažu ženama nakon menopauze, kao i u smanjivanju rizika raka dojki endometrijuma.

Alge ili morska trava

Morska trava je bogata mineralima, uključujući jod, cink, magnezijum, kalcijum, kalijum i desetine drugih minerala potrebnih za naš imuni sistem, za odbranu od antioksidanata i za zdravlje srca.

Maća zeleni čaj

Maća je tradicionalni zeleni čaj u prahu napravljen od svežih vrhova listova biljke čaja. Zeleni čaj, posebno maća, sadrži visok nivo flavanola koji se zovu katehini, a koji povećavaju odbranu od antidoksikanata u organizmu. Takođe, pomažu kod zaštite od stanja kao što je Alchajmer, srčane bolesti i rak.

Turšija

Tradicionalno fermentisano kiselo povrće je odličan izvor prirodnih probiotika. Oni pomažu pri upijanju hranljivih materija iz hrane koje jedemo, što je dobro za sve oblasti našeg zdravlja. Ne samo što pomažu ptoriv infekcija, već i u prevenciji od stanja povezanih sa imunim sistemom, kao što su autoimune bolesti.

Izvor: Daily Mail

Komentari / 0

Ostavite komentar