Savez za promjene ostaje jedinstven!

"Nema promjena u Savjetu ministara", izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon sastanka sa članovima Savjeta ministara iz Republike Srpske.

Republika Srpska 11.10.2016 | 19:41
Savez za promjene ostaje jedinstven!
"Sastanak smo organizovali radi dogovora o planu rada do kraja godine, prije svega o izradi budžeta Zajedničkih institucija BiH i stavkama za koje mi smatramo da su prioritet za Republiku Srpsku, ali pošto vas zanima nešto drugo, mogu samo reći da u Savjetu ministara sve ostaje kao što je bilo", izjavio je srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić nakon sastanka sa srpskim članovima Savjeta ministara.

"Nema nikakvih promjena i nema zahtjeva za promjenama sastava Savjeta ministara. Savez za promjene nastavlja da radi u okviru Savjeta ministara", kaže Ivanić i dodaje da sve ostaje isto i u Savezu za promjene.

"Savez za promjene radi i funkcioniše. Niko od članica Saveza za promjene nije donio ni predložio drugačiju odluku, tako da su sve ostale priče obične špekulacije", ističe Ivanić.

"U Savezu za promjene sve ide normalnim tokom, kao što normalnim tokom ide i izbor novog predsjednika SDS-a", tvrdi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH i potpredsejdnik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović.

"Znam ko će biti novi predsjednik SDS-a, ali vam to neću reći. Kada će se to desiti, za sedam dana ili dva mjeseca, to ćemo mi odlučiti", ističe Šarović i dodaje da on neće biti novi predsjednik stranke.

U Savezu za promjene smatraju da lokalni izbori ne mogu i ne treba da utiču na odnose i rad viših nivoa vlasti. Ističu i da neprimjerenom retorikom ne treba zaoštravati situaciju u BiH, a upravo to radi bošnjački član Predsjedništva tražeći poništenje izbora u Srebrenici.

"Ko gubi, ima pravo da se ljuti", kaže Mladen Ivanić, ali poručuje da svi moraju da utiču na popravljanje međunacionalnih odnosa u Srebrenici.

"Ti ljudi tamo moraju da žive zajedno bez obzira na to ko je načelnik. Svojim porukama treba da smirujemo situaciju, a ne da to stanje koristimo za vlastito promovisanje", zaključuje Ivanić.

Izbori će biti tema i u narednom periodu, ali prije svega po pitanju Izbornog zakona. Na putu ka Evropakoj uniji BiH mora da riješi pitanje Sejdić i Finci, a mnogi predlažu i spajanje lokalnih i opštih izbora, kako ne bi svake druge godine gubili vrijeme na izbornu kampanju i neizbježne izborne tenzije.

Za Mirka Šarovića četvorogodišnji izborni ciklus je prihvatljiv, ali smatra da je važnije zakonom riješiti pitanje izborne korupcije.

"Po našoj procjeni više od 50 hiljada glasova je kupljeno na lokalnim izborima. Tih 50 hiljada građana može da uživa u svojih 50 maraka naredne četiri godine, ali to je bacilo ozbiljnu sjenku na legalnost izbora", smatra Šarović i poručuje da time moramo ozbiljno da se pozabavimo u narednom periodu.

I Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić smatra da bi bilo logično i korisno spojiti lokalne i opšte izbore, mada se postavlja pitanje da li bi to bilo previše komplikovano za birače koji bi na biralištima morali da popunjavaju čak 6 različitih izbornih listića.

(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

SVE DOK

11.10.2016 17:45

Mora biti jedinstven SDS je uvjek donji odradi sve a oni sa 1000 glasova poberu sve PDP je bio klinicki mrtav i auto go SDSa pa opet auto go sa Cavom dopustili su da on bude zvijezda i lider SZPa i eto opet cjedomo SDS . KADA CE VEC JEDNOM DA SE SHVATI DA SAMI SA PROMJENAMA MOGU SAMO SDS DA SKINE BAKINACKOG RUDONJU DOKLE SA PREVARANTIMA DIJELITI ONO STO JE SDS NAPRAVIO?

ODGOVORITE
Name

???

11.10.2016 21:03

Nemas ti pojma...

Name

SDS

12.10.2016 01:16

Mislim i predlazem buducem predsjedniku da izadju iz saveza i samostalno idemo na izbore ako narod ne zeli da nas podrzi imaju rudonju pa kad bude kasno nema popravnog Sds je jedina stranka koja moze i treba da vodi Srpsku

Name

Dovla

11.10.2016 17:59

Cestitke na hrabrosti!

ODGOVORITE
Name

STD

11.10.2016 18:06

Još godinu dana i Savez će potpuno ugušiti SDS!

ODGOVORITE
Name

boro

11.10.2016 18:21

sve dok je njima dobro neće ništa mjenjati , a i što bi .

ODGOVORITE
Name

delije

11.10.2016 20:09

Jedini pravi politicar je g.Sarovic i SDS ako misli napred samo njega na celo stranke.

ODGOVORITE
Name

romanija

11.10.2016 20:12

Najbolji ministar i covjek je g.Mirko Sarovic i ovim putem mu zelim mnogo srece,zdravlja i uspjeha.On jedini ima znanja da SDS pokrene na bolje.

ODGOVORITE
Name

Marko

11.10.2016 20:56

Sarovica i Bosica kandidovati za glavne ljude na sledecim izborima.

ODGOVORITE
Name

Sds

11.10.2016 21:18

Pdp nista ne vrijedi a uvijek izvlaci najvise....napred SDS..Gradiska

ODGOVORITE
Name

kalesija

11.10.2016 22:05

Podrska SzP da istraju u borbi za bolju BIH svih naroda i protiv tiranije Dodika

ODGOVORITE