"Šume Srpske" duguju opštinama milione KM!

Opštine širom Republike Srpske razmišljaju da podnesu tužbe protiv Javnog preduzeća “Šume Srpske”, koje im duguje ukupno oko 9,3 miliona maraka, na ime rente za seču i prodaju šuma.

Republika Srpska 11.10.2016 | 22:55
"Šume Srpske" duguju opštinama milione KM!
Na spisku opština koje traže novac su Sokolac, Kneževo, Ribnik, Han Pijesak... Lokalne uprave traže novac jer, kako su potvrdili za “Novosti” načelnici opština, bez njega teško mogu da funkcionišu. Uz to se pribojavaju da će dugovanja rasti iz godine u godinu, ukoliko ne počnu da im se izmiruju dugovi.

Goran Borojević, novoizabrani načelnik opštine Kneževo, kaže za “Novosti” da “Šume Srpske” duguju ovoj opštini oko 1,2 miliona maraka.

- Godišnje “Šume Srpske” treba da nam uplate oko 500.000 maraka. Ali u poslednjih nekoliko godina te uplate su sve ređe i nagomilala su se dugovanja. Opština Kneževo ima budžet od četiri miliona maraka i novac od “Šuma Srpske” nam je preko potreban za funkcionisanje. Ukoliko u narednih mesec dana ne bude novca, podnećemo tužbu, jer očigledno nema pomaka - kaže Borojević.

Milovan Cicko Bjelica, načelnik opštine Sokolac, kaže da je dug “Šuma RS” opštini Sokolac oko 400.000 KM, što je oko 10 odsto od budžeta ove lokalne zajednice.

- Nije u redu da “Šume Srpske” eksploatišu šume po našoj opštini i koriste naše prirodno bogatstvo, a da nam ne plaćaju za to - kaže Bjelica.

Ipak, iz “Šuma Srpske” kažu za “Novosti” da će opštinama biti isplaćen sav novac na ime dugovanja i da je urađen i reprogram duga, kako bi se lakše isplatila dugovanja.

Risto Marić, direktor “Šuma Srpske”, kaže da je isplaćen dug svim opštinama u Srpskoj za poslednje dve godine i da očekuje da zaključno s krajem 2017. godine svim opštinama u Srpskoj bude isplaćen dug po osnovu rente za seču i prodaju šume.

- Dugovanja prema opštinama su nastala u periodu od 2010. do 2015. godine i iznosila su preko deset miliona maraka. Mi smo isplatili dugovanja opštinama za poslednje dve godine i ostala su dugovanja od 2010. do 2013 godine. Zakon o šumama RS je jasan i mi moramo po osnovu prodaje šumskog sortimenta da uplatimo određen novac lokalnim zajednicama. Ali, po zakonu, lokalne zajednice moraju da obezbede podršku skupština lokalnih zajednica za utrošak tih sredstava. Mi imamo opštine koje nisu obezbedile skupštinsku odluku i mi nismo imali obavezu da im plaćamo - objašnjava Marić.

OSLONAC

Risto Marić dodaje da se i pojedine opštine previše oslanjaju na “Šume Srpske” i da su dopustile da im novac iz ovog preduzeća bude osnova budžeta, što je pogrešno, jer moraju razvijati i druge delatnosti i vidove zarade.

- Na nas se najviše oslanjaju opštine istočnog dela Srpske. U nekim od tih opština oko 35 odsto budžeta je novac koji dobijaju iz “Šuma Srpske”. Ovaj novac bi trebalo opštine da troše na izgradnju puteva i unapređenje dalje eksploatacije šuma, a oni ga koriste za život administracije - ističe Marić.

(Večernje novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zool

12.10.2016 08:31

Zašto te opstine ne prikazu neki grafikon ulaganja u te sume.Koliko oni godišnje ulazu u pošumljavanja novih,šta ćemo kada ova gola sjeca udari u zid,kada nestane onoga sto su djeca iz škole išla da pošumljavaju po nalogu Tita koji nas je kako kažu upropastio.

ODGOVORITE
Name

Pero

12.10.2016 09:24

"Dugovanja prema opštinama su nastala u periodu od 2010. do 2015. godine i iznosila su preko deset miliona maraka." kako su i zašto nastala ta dugovanja, za šta su utrošene pare, i ko je odgoavrao iz JP zbog toga?

Name

JANKO

12.10.2016 09:22

Nije istina ovo što je izjavio Marić: 1. 2/3 sječivog etata (dozvoljene količine šume za godišnju sječu) nalazi se na istoku RS i logično je da prihod pripada ovim opštinama. 2. Opštine ova sredstva ne korsite za finasiranje administracijem nego, po planovima utroška koji su javni, za investicije u infrastrukturu na području opština. 3. Ovaj prihod opštinama otima Vlada RS i odnosu u Banjaluku. Ovim parama finasirana je i izborna kupovina glasova 3. oktobra.

ODGOVORITE
Name

Komunist

12.10.2016 15:08

Dodik i njegova mafija poljupali sve do zila.

ODGOVORITE