Radnici se „kljukaju“ lijekovima

Prosječan radnik u Republici Srpskoj ima problem sa vidom, muči ga reuma, pod stresom je, boli ga želudac i pije lijekove za smirenje.

Republika Srpska 30.09.2016 | 07:15
Radnici se „kljukaju“ lijekovima
Ovo je opšta klinička slika radnika napravljena na osnovu mišljenja stručnjaka. Mnogi radnici antidepresive uzimaju umjesto obroka. Zbog malih i neredovnih plata, loših uslova na radnom mjestu, prekovremenog rada i svakodnevnog stresa na poslu, sve više radnika obolijeva, upozoravaju u Savezu sindikata Republike Srpske.

"Naša istraživanja pokazuju da je svaki drugi radnik izložen stresu na radnom mjestu, svaki šesti trpi psihički pritisak od strane nadležnih, a 11 odsto ih pije antideprisive zbog posla", kaže Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu.

Ona ističe da više od 43 odsto radnika radi prekovremeno a da za to nisu plaćeni, dok ih skoro trećina ne prima redovno platu.

"Sve to izaziva dodatni stres radnicima i oboljenja koja nisu profesionalna oboljenja nego su postala uobičajena za skoro svako radno mjesto", ističe Radoševićeva.

U Zavodu za medicinu rada i sporta kažu da radnici u privredi u Srpskoj najčešće obolijevaju od bolesti oka i uha, bolesti vezanih za ishranu i metabolizam, zatim od srčanih oboljenja i visokog pritiska, te bolesti mišića i kostiju.

"Prekovremeni rad sigurno negativno utiče na kvalitet rada i na zdravstveno stanje radnika. Prije svega, prekovremeni rad duži od osam časova, a naročito duži od 12 časova dovodi do zamora, a samim tim i do većeg broja grešaka što neminovno može da uzrokuje povrede na radu", kaže Mira Popović, direktor Zavoda.

Prekovremeni rad je uzrok poremećaja ishrane i tegoba probavnog sistema.

"Sve to dovodi do pada koncentracije i pažnje, psihofizičog zamora, stresa zbog kojeg dolazi do poremećaja socijalnih i porodičnih odnosa, što može proizvesti niz psihičkih problema kod radnika", ističe Popovićeva.

Iako to nije zakonska obaveza, poslodavci bi trebalo da obezbijede sistematske preglede za zaposlene bar jednom godišnje.

"Sve manje poslodavaca u privatnom i u javnom sektoru to čini jer je riječ o dodatnom trošku. Primjera radi, policijski službenici na nivou BiH su zadnji put imali sistematski prije sedam godina. Niko ne vodi računa da je riječ o ljudima koji rade težak posao i koji nose oružje, a niko ih ne kontroliše", kaže Borislav Radić, direktor Agencija za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mami

30.09.2016 08:25

Detaljan pregled tj sistematski vise i nije potreban za ove na vlasti znamo da su ludi!

ODGOVORITE
Name

893

30.09.2016 18:17

Nece na dobro,...zavrsna faza

ODGOVORITE