Gdje je optužnica u slučaju Bobar banka?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine juče se oglasilo saopštenjem u kojem se navodi da će optužnice u predmetu Bobar banka uskoro biti proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.

Republika Srpska 29.09.2016 | 22:48
Gdje je optužnica u slučaju Bobar banka?
U saopštenju se, između ostalog, navodi da je ovaj institucija provela istragu koja je trajala oko 18 mjeseci, uz više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani.

Međutim, kako N1 saznaje iz izvora bliskih Sudu BiH, optužnica još uvijek nije proslijeđena na potvrđivanje, a postoje indicije da to uskoro neće biti ni učinjeno. O tome je juče gostujući na N1 govorio i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Na pitanje da li je slučajnost da se na dan suspenzije diže optužnica u slučaju Bobar banke te poziva Milorad Dodik na saslušanje, Mektić je odgovorio da to nije slučajnost.



"To je pokušaj zadnje igre glavnog tužioca da pokuša izigrati neku žrtvu i da se predstavi kao osoba koja je željela nešto uraditi, a nije mu dozvoljeno", rekao je ministar Mektić.

Mektić je rekao da se optužnica protiv Bobar banke ne podiže danas.

"Koliko ja imam informacije, glavni tužilac pred samo podizanje optužnice je od postupajućeg tužioca uzeo kompletan spis i odnio ga sebi. Taj predmet treba biti vraćen postupajućem tužiocu i možda mu treba 15. dana da podigne optužnicu", rekao je Mektić za N1.

Izvor: N1

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ima li neki pravnik

29.09.2016 13:02

""Koliko ja imam informacije, glavni tužilac pred samo podizanje optužnice je od postupajućeg tužioca uzeo kompletan spis i odnio ga sebi. ..." Moze li neko sa cisto pravne strene pojasni sta ako je Salihovic predmet unisio/spalio,.., a u njemu sve oiriginalna dokumenta Dali sesve moze rekonstrisati

ODGOVORITE
Name

@ima li neki pravnik

29.09.2016 13:44

On nije mogao u nistiti dokaze i samo je dovoljno da osoba koja je radila zavrsni zapisnik ponovo isprinta i potpise jer sigurno sebi sacuvala za svaki slucaj. Ako je Salihovic glup nisu bas svi u to sam uvjeren, znaci onaj ko je sacinio zapisnik samo ga treba opet isprintati i potpisati. Dokaze i izvjestaje o vjestacenju sigurno nije mogao iznijeti.

Name

Pravnik

29.09.2016 13:45

Prijatelju, po Zakonu o krivičnom postupku BiH ne može se postići optužnica dok se osumnjičeni ne sasluša, tj.dok ne da izjavu !! Budući da neke krupne ribe (zahvaljujući Salihovicu) još nisu saslušane! Nadam se da ti je sad malo jasnije sta se čeka

Name

Pravnik

29.09.2016 13:53

Ako su uništeni orginali, spis se može rekonstruirati...nista ne brini..nema tog dokumenta koji se radi u jednom primjerku...

Name

Đorđe

29.09.2016 13:08

U BiH je sve moguće. Ne bi me čudilo da se sudi bez optužnice. Ustavni sud donese odluku da je 9.Januar neustavan, po ustavu bez ustava. Ustav izgubljen nema ga. Ima kopija, a da li je vjerna kopija i jeli ustavno koristiti kopiju u sudskim procesima????. Ima optužnica za Bobar na nekim portalima, ranije objavljena, možete je skinuti i vjerna koliko i kopija. Ovakvim razvlačenjem Dodika, nisam pristalica ničiji, ali ovakim razvlačenjem od strane stranih hoštaplera i Sarajeva. Mogao bi Milorad Dodik postati "Ikona - svetac i šta još", ali stvarno. Pozdrav dobrim ljudima...

ODGOVORITE
Name

nicovic

29.09.2016 13:41

Ma nisi ti dobar covjek cim samo jednu stranu nazivas hostaplerima a Dodika ne pomnjes kao hostaplera

Name

Đorđe

29.09.2016 14:56

Re; Nicović. Dobar ili loš je prolazna kategorija. Ispravno je trajna kategorija. Dali je dobro bilo ići u rat - nije. Ali je bilo jedino ispravno postupanje. Malo bolje pročitajte smisao, pa možda nađete i smisao mog komentara, a kakav je po Vašoj želji. Ja nastojim da govorim ispravno i kada vidim da se svi slažu, pokušavam se preispitati jesam li na ispravnom putu. Dobro je da ima takvih i drugaciji. to me nekoriguje i koriguje. Želim Vam svekoliko lično i porodično dobro...

Name

Re Djordje

29.09.2016 15:36

I pored tvog apstraktnog komentara, smisao ostaje isti. Da nije ispravan davno bi bio oboren od silnih advokata koji sigurno vise poznaju problematiku. I jasno je koga branis bez obzira na neutralne recenice. Postoji nesto sto se zove izmedju redova, a ti to volis koristiti koliko vidim.