Profesor koji "zna" ko će biti novi predsjednik

Profesor koji je prethodnih 30 godina tačno predviđao rezultate izbora zna ko će biti novi predsednik SAD.

Svijet 25.09.2016 | 18:20
Profesor koji "zna" ko će biti novi predsjednik
Alan Lihtman je precizno predvideo ishode predsedničkih izbora još od 1984. godine.
 
On kaže da mu nikada nije bilo toliko teško da unapred zaključi ko će pobediti, sve do sada.

Ipak, zahvaljujući svom sistemu došao je do zaključka da će pobednik biti republikanski kandidat Donald Tramp.

Lihtman je napisao knjigu o tome kako se predviđa ishod izbora.

Suština je u seriji od 13 ključnih pitanja i odgovora koji mogu biti “tačno” ili “netačno”. Pitanja se odnose na to da li se stranka koja trenutno drži Belu kuću izborila sa određenim problemima u zemlji.

Ako je više od sedam odgovora “tačno”, sledeći predsednik SAD će biti iz iste stranke kao i njegov prethodnik.

“Odgovor ‘tačno’ ide u korist, u ovom slučaju demokratama. Pitanja su osmišljena tako da reflektuju teoriju prema kojoj su izbori zapravo presude u pogledu preformansa vladajuće stranke. Ako je na šest ili više ključnih pitanja odgovor netačno, vladajuća stranka će izgubiti. Ako na manje od šest pitanja bude odgovor netačno, stranka će imati vlast još četiri godine”, kaže Lihtman.



Prema njegovom sistemu Tramp bi trebalo da pobedi, ali, kako kaže profesor, republikanac je toliko neuobičajen kandidat, da bi mogao da bude izuzetak iz ovog šablona koji već decenijama vlada u SAD.

“Nikada nismo videli kandidata koji je proveo život obogaćujući se na tuđu štetu. On je prvi kandidat u istoriji koji toliko izmišlja priče”, kaže Lihtman.

On se osvrnuo na činjenice da je Tramp, imao brojne kontroverzne izjave u kojima je praktično pozvao na ubistvo rivalke Hilari Klinton, zatim pozvao ruske hakere da napadaju sajtove i mejlove Demokratske stranke i ima prijateljski odnos sa Vladimirom Putinom, ruskim predsednikom.

“Uz sve to što Tramp predstavlja, mogao bi da bude razbije istorijski šablon koji postoji više od 150 godina i da ipak izgubi”, rekao je Lihtman.

Ipak, iako izgleda da će biti tesno, istorijska statistika ide u korist Trampu, pa Lihtman smatra da će on ostvariti pobedu.

Izvor: Business Insider

Komentari / 0

Ostavite komentar