Evo zašto smo ipak najumorniji vikendom

Iako ga mnogi smatraju dobrodošlim za kraj naporne nedjelje, doktori upozoravaju na loše efekte koje može da izazove dugo spavanje vikendom.

Svijet 25.09.2016 | 17:31
Evo zašto smo ipak najumorniji vikendom
Istraživači na švedskom Institutu Karolinska tvrde da se kasno spavanje subotom i nedjeljom poigrava sa prirodnim ritmom tela i čini da se osećamo umorno i iscrpljeno.

Psiholog i istraživač Susana Jernelov izjavila je: “To se dešava djelimično zbog našeg biološkog ritma, tako da kada spavamo do kasno, u našem organizmu se dešava mali džetleg.“

“Ako ste tokom nedjelje ustajali rano, dugo spavanje vikendom može da poremeti vaš biološki ritam. Trebalo bi da se pridržavate istog ritma, što naravno ne važi za sve ljude.“

Njene tvdrnje podržao je psiholog Bjorn Bjorvatin sa Univerziteta Bergen u Norveškoj.

“Trebalo bi vikendom odlaziti na spavanje i ustajati u isto, ili bar približno vrijeme kao i ostalim danima. Ako ustanete u 12 časova vikendom, ili kada imate slobodan dan, vašem ritmu će biti potrebno neko vreme da se navikne.“

Uprkos tome što su jesen i zima vreme kada nam se najviše ostaje u krevetu, doktor Bjorvatin navodi da je to upravo najvažnije vreme u godini kada se treba pridržavati normalne rutine spavanja, zbog opšteg zdravstvenog stanja.

Ovo nije prvi put da je dugo spavanje vikendom kritikovano od strane medicinskih stručnjaka.

Studija koja je prošle godine objavljena u Magazinu kliničke endokrinologije i metaboliozma povezala je dugo spavanje vikendom sa povećanim rizikom od dijabetesa i srčanih bolesti.

Istraživanje je otkrilo povezanost između promjene u dužini spavanja i promene u testiranim rezultatima krvi, gde je pronađen visok nivo masti triglicerida i nizak nivo “dobrog“ holesterola.

Tokom studije, oni koji su mijenjali svoj obrazac spavanja vikendom bili su izloženi većem riziku od gojaznosti.

(Idependent)

Komentari / 0

Ostavite komentar