Vladimir Putin: Nije se trebao razbijati SSSR

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da SSSR nije trebalo razbijati. Po njegovim riječima, trebalo je ići putem demokratskih promjena.

Svijet 23.09.2016 | 22:52
Vladimir Putin: Nije se trebao razbijati SSSR
Međutim, Komunistička partija je promovisala destruktivne ideje za zemlju, izjavio je ruski predsjednik na sastanku sa rukovodiocima političkih partija u Kremlju.

"Znate moj stav o Sovjetskom Savezu. Nije bilo potrebno to raditi. Mogao se demokratski transformisati. Međutim, želim da skrenem pažnju na to da se na čelu naše bivše domovine, SSSR, nalazila Komunistička partija. Ne neka druga koja je promovisala nacionalizam ili neke druge destruktivne ideje koje su pogubne za svaku državu“, naglasio je Putin.

Predsjednik Rusije je i ranije kritikovao ekonomsku politiku SSSR-a, ali je pozvao da se istorija proučava, bez bijeljenja ili ocrnjavanja. Pritom, Putin je izjavio da su Lenjin i njegovi saveznici „stavili atomsku bombu pod zgradu koja se zove Rusija i koja je potom eksplodirala“, rekao je Putin.



On je podsjetio da su Lenjin i Staljin imali nesuglasice povodom izgradnje nove države.

Na kraju je bila izgrađena sa mogućnošću izlaska njenih članica iz sastava države. Za predsjednika Državne dume Vladimir Putin je predložio Vjačeslava Volodina, prvog zamjenika šefa administracije predsjednika Rusije.

"Smatram da on zna šta je skupštinski posao. Sam je bio poslanik dugo i, pošto je bio u administraciji predsjednika, održavao je direktni kontakt sa poslaničkim korpusom, sa liderima partija, partijama, to je ulazilo u krug njegovih profesionalnih obaveza. Nadam se da će mu sve to pomoći da radi i unutar Donjeg doma Parlamenta, ako ga, naravno, poslanici izaberu“, rekao je šef ruske države na sastanku sa liderima parlamentarnih partija.

Volodin će na tom mjestu zamijeniti Sergeja Nariškina, koga je Putin imenovao za direktora ruske spoljne obavještajne službe SVR.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

dopuna

23.09.2016 14:02

Nije SSSR trebao cijepati ni Jugoslaviju

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

23.09.2016 14:14

A ni pretiti napadima. U ostalom nijedna drzava kojom su Rusi vladali ih ne voli, dapace svi ih mrze iz dna duze jer znaju da je to surov i sirov narod...

Name

re dopuna

23.09.2016 15:48

Ceska, Slovacka, Poljska, Istocna Njemacka, Rumunija, Madjarska, Bugarska... Varsavski Pakt. Sta je ljudi ubijeno dok su bjezali iz tih zemalja na zapad. Da ne spominjem drzave koje su nastale raspadom SSSR-a. A mi trazimo prijatelja u Rusiji!!!! Ima li logike? Sta mi to trazimo? Jesu li te zemlje bile lude sto su napustile SSSR? Da je sada bolje vratile bi se. A mi ko muha na govno se priljepili za Rusiju. Carskom Rusijom, SSSR-om i Novom Rusijom su ovije oligarsi vladali.

Name

re Igor...

24.09.2016 05:50

Dapace,sta je to? Je li to dama od paceta ili guske? Moze li to i daguske da se napise?

Name

Pitam se pitam

23.09.2016 14:12

A kakve veze sa ovim ima Milorad?

ODGOVORITE
Name

vgt

23.09.2016 16:09

Uvijek cu vise da volim Rusiju nego USA!!!

Name

Fikret

23.09.2016 16:15

Dobro to Putin vidi.jugoslavija isto zakasnila sa reformama i srusila se iz komunizna umjesto da idemo demokratski kud ide civilizacija mi otisli u nacionalizam fasizam i jos nikad ne izlazimo neznamo mnogi bacaju pogled jos na jugoslaviju koje nema sve gledamo samo negledamo biducnost i civilizaciju ne gledamo.

ODGOVORITE
Name

@fikrete

23.09.2016 16:27

Jugoslavija nije zakasnila, naprotiv. Ukratko sta smo imali i izvozili: tvornice automobila, lokomotiva, vagona, brodova, aviona, autobusa, tenkova, namjestaj, medicinsku elektroniku, odjecu, hranu, imali predstavnistva svih velikih svjetskih kompanija, avioni letili na sve strane svijeta, imali FEST, dolazili nam svi svjetski muzicari,. itd. itd. Imali smo sve sto su imale zapadne zemlje. Reci ima li logike da zapadu nesto smeta sto je vec bilo skoro sve zapadno? Samo SSSR-u to nije odgovaralo, jer su vec tada pocele izlaziti zemlje iz Varsavskog pakta. Sjeti se samo Rumunije i bunta naroda.

Name

re Fikret

23.09.2016 16:53

Ja sam bio zakleti jugosloven,ono baš totalno,Yugoslavija se raspala na najmoguće gori način,to je nepovratno. Mnogi krivce za raspad yu-e traže u drugima.Veoma je moguće da je nekome odgovarao raspad yu-e ali me ne može niko ubijediti da je se moralo dogoditi na najgori mogući način. Yu-a je mogla opstati kao konfederacija,nešto kao Švajcarska danas. Ovo što Putin govori o sssr-u ne vjerujem da je tačno,nije to uporedivo sa yu-om.