"Amerika je započela Treći svjetski rat"

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je optužilo SAD za potpaljivanje Trećeg svetskog rata namernim ubijanjem sirijske vojske i pomaganjem teroristima ISIS-a.

Svijet 23.09.2016 | 08:03
"Amerika je započela Treći svjetski rat"
Ruski vojni zvaničnici su upozorili da su SAD namerno ubile 62 vojnika u cilju izazivanja rata protiv Rusije.

Sputnik News su izvestile 18. septembra da su ruski vojni zvaničnici doveli u pitanje istinitost tvrdnji američkih kolega da su vazdušni napadi na sirijske vojne baze bili greška. Ali jedan ruski zvaničnik, prvi zamenik predsednika odbora za odbranu i bezbednost i član saveta Federacije, Franc Klintsevič, je rekao za rusku novinsku agenciju RIA Novosti da veruje da su koordinirani napadi dva F-16 borbena aviona i dva A10 kopnena napada aviona – koji potiču iz Iraka – bili namerni.

“SAD sprovodi vazdušne napade na vladine snage u Siriji namerno i promišljeno. Svaka vazdušna operacija je usklađena sa komandantima na terenu. U ovom slučaju (SAD) su iskoristile informacije dobijene od svojih obaveštajnih jedinica koje su upale u ISIS“.

Drugi su bili suzdržaniji u svojim optužbama upućenim Sjedinjenim Državama. Portparol ruskog Ministarsva odbrane, major general Igor Konašenkov, istakao je da je, ako je vazdušni napad SAD-a bio slučajan, taj incident bio “direktna posledica nespremnosti SAD-a da koordinira svojim akcijama protiv terorističkih grupa sa Rusijom.“

Klintsevič je istakao da je vazdušni napad bio u skladu sa politikom u Vašingtonu, koja zastupa stav da sirijski predsednik, Bašar al Asad, treba biti smenjen i zamenjen pobunjenicima koje podržava SAD. On je rekao da se SAD ponaša tako da “održi svoje ekonomske interese“ u tom području.

Na stranu optužbe i navodi, svi su se složili da su pregovori o prekidu vatre između državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u Ženevi bili u opasnosti.

Ruski izaslanik Ujedinjenih nacija, Vitalij Čurkin, izjavio je da nalazi da je vreme vazdušnog napada SAD “sumnjivo,“ s obzirom na tekuće pregovore o prekidu vatre. On je rekao da “neki aspekti situacije ukazuju da je to mogla biti i provokacija.“ Ali, brzo je dodao, napad nije nužno značio da je dogovor o prekidu vatre bio gotov.

Nejano je da li je vazdušni napad SAD-a protiv sirijske vojne baze u Deir ez-Zoru imao bilo kakve veze sa nekoliko bombaških napada krajem jula na bazu SAD u Siriji. Prema Wall Street Journal, odbrana SAD-a i obaveštajni zvaničnici su prijavili da su ruski avioni bombardovali bazu SAD-a i britanskih snaga, i da su to učinili ponovo 90 minuta nakon što su upozoreni da to nije meta. Zvaničnici su rekli da veruju da Rusija pokušava da izvrši pritisak na SAD u koordinaciji njihovog vazdušnog rata sa ruskom vojskom.

Pojačane tenzije su samo povećale strahove od eskalacije događaja u regionu do tačke Trećeg svetskog rata. Naravno, to je bila stalna briga otkada je Rusija ušla u multinacionalni sukob (30. septembra 2015. godine, prema BBC-u), da se prividno pridruže borbi protiv ISIS-a, ali svet vidi da deluju kao saveznici režima Bašara al Asada.

Bez obzira na to, ulazak Rusije je takođe povećao šanse za neočekivane incidente koji bi brzo mogli da prerastu u vojne sukobe – incidenti poput onih da Rusija bombarduje poznatu bazu SAD-a i da SAD bombarduje poznatu bazu sirijske vojske. (Ruski zvaničnici su takođe izrazili zabrinutost posle napada u subotu, zbog mogućnosti da bi SAD mogle greškom da bombarduju ruski aerodrom.)

Slični scenariji potencijalnog okidača za Treći svetski rat su predstavljeni ranije. U članku iz septembra 2015. godine, The Telegraph je napisao da bi do Trećeg svetskog rata vrlo lako moglo doći zbog sukoba ili nesreće na prepunom nebu iznad Sirije.

“Zaista, na nebu nad Sirijom počinje da se stvara opasna gužva, sa ruskim avionima koji lete blizu američkih aviona na stazama za bombardovanje, i sparingom sa vazdušnom odbranom NATO-a u susednoj Turskoj:“

Da se zna, Turska je takođe sada umešana u rat unutar Sirije. Kako prenosi Al Jazeera, tenzije sa Rusijom eskalirale su u novembru kada je turski borac oborio ruskog bombardera za kog su tvrdili da je ušao u turski vazdušni prostor i da je više puta upozoren da napusti to područje.

Vazdušni napad SAD-a protiv sirijske vojne baze je samo poslednji incident potencijalne diplomatske i političke nesreće u već nestabilnom regionu sveta. Prema New York Times-u, američki vojni zvaničnici su priznali da su piloti SAD-a ciljali sirijsku vojnu bazu, ali su piloti mislili da napadaju objekte ISIS-a u tom području. Visoki zvaničnik Obamine administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti, je izjavio za Times da su Sjedinjene Države izrazile svoje žaljenje sirijskim vlastima preko Rusa za “nenamerne gubitke života sirijskih snaga“ u tekućem ratu protiv ISIS-a.

Da li će se istoričari jednog dana osvrnuti na događaje u poslednjih nekoliko meseci kao na uvod u Treći svetski rat? Ili će ići dalje unazad kada je Rusija ušla u sukob? Naravno, istoričari mogu da odu još dalje unazad do stvaranja kalifata Islamske država ili čak stvaranje ISIS-a. Bez obzira na sve, za sada je istorija Trećeg svetskog rata samo spekulacija, ali strahovi od velikih multinacionalnih sukoba se stvaraju sa realnim potencijalima, s obzirom na istorijski uvid u to kako su počeli drugi svetski ratovi.

Webtribune.rs

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

cccc

23.09.2016 06:11

Da, baš čist Rus ovaj Franc Klintsevič.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.09.2016 09:06

I Patrijarh Kiril je nemačkog porekla. Pa šta?

Name

zumba

23.09.2016 08:10

Amerika zapocela rat bombardujuci vojnike a Rusija uvodi mir razarajuci citave gradove bez ijednog ruskog vojnika na frontu.

ODGOVORITE
Name

ff

23.09.2016 08:43

Zumba ti bi trebao psihologu ili da se prebacis u ISIL. Smatrao sam ze malo promocurnijim.

Name

Re.

23.09.2016 08:59

Ma to malo Putin mjenja demografsku sliku Sirije, tamanu ove bradonje, nakotilo se puno toga, znam da ti ih je zao

Name

Dragan

23.09.2016 09:05

Zaboravljaš da je pre 'arapskih proleća', iza kojih stoji pogodi ko, tamo vladao mir, ljudi su imali domove, poslove i pristojan standard. A onda je Amerika počela da brani svoj interes u Siriji...

Name

pero

23.09.2016 10:56

Zato se dodik ubezobrazio. Misli da ce se zaratiti. Da se spasi zatvora srbi u pamet se pustite ga niz vodu

ODGOVORITE