Radnici otkrili najveće tajne sa kruzera

Iako krstarenja na kruzerima deluju kao putovanja iz snova, daleko su od meda i mleka, tvrdi krupije poznat kao Blejk, koji je šest godina radio na dva kruzera - jednom luksuznom i jednom jeftinijem.

Putovanja 21.09.2016 | 10:07
Radnici otkrili najveće tajne sa kruzera
Blejk je nedavno objasnio da je jedna od najšokantnijih stvari koje je otkrio činjenica da većina zaposlenih na kruzerima ima seksualne odnose i niko nikome nije veran, piše Daily Mail.

“Sećam se jednog para za koji su svi mislili da će se venčati, ali muškarcu je istekao ugovor mesec dana pre njenog, pa se vratio u Urugvaj gde je hteo da čeka partnerku. Nije još ni sleteo, a ona je već bila s drugim”, rekao je.

Blejk piše da visina njegove plate po prvom ugovoru koji je potpisao bila 950 dolara i da mu je oduzeta svaka napojnica koju bi dobio. Međutim, kaže da nije bio u najgorem položaju - pojedini članovi posluge zarađivali su tek 200 dolara mesečno.

Sa lošim uslovima stanovanja teško se nosio. Sobu od četiri i po kvadrata delio je s drugim muškarcem, a to je bio gotovo upola manji prostor od uobičajene gostinske sobe. Kako bi dobio što više prostora, naučio je da se spakuje tako da mu gotovo ceo život stane u uski ormarić.

Što se gostiju tiče, Blejk je naveo da oni najbogatiji umeju da budu najgori. Seća se jednog američkog magnata koji je voleo da se kocka. Jedne noći žena je slučajno okrenula jednu njegovu kockicu nakon što ih je bacio, a on je izgubio nekoliko stotina dolara.

“Gurnuo me je i šapnuo mi da vidim kako će je sad rasplakati”, kaže Blejk, a bogataš je počeo da viče na ženu, vređa je i psuje sve dok se stvarno nije rasplakala.

Ovaj anonimni zaposleni radnik nije jedini koji je nezadovoljan radom na kruzeru. Brajan Dejvid Bruns, koji danas živi u Las Vegasu, počeo je da radi na kruzeru s 30 godina i prvi je Amerikanac u istoriji koji je na “Carnival Cruise Line” odradio kompletan ugovor bez prekida. Svoja iskustva, koja je podelio u knjizi ‘Cruise Confidentia’ nalik su Blejkovim.

Rekao je da je ponekad bilo vrlo teško održati profesionalnost, naročito s gostima koji bi se neprestano žalili ili alkoholičarima. Zato je posada sebi davala oduška iza zatvorenih vrata.

“Imali smo nadimke za različite nacionalnosti, ali uglavnom se vrtelo oko debelih Zapadnjaka, naročito Amerikanaca. U restoranu smo o gostima često pričali kao o ‘kravama’ i ‘volovima’ što i nije daleko od istine jer mnogi od njih po ceo dan jedu. Što se tiče ponašanja gostiju, mislim da je najveći problem kad se neko ‘debelo’ napije. U knjizi opisujem i situaciju s jednom užasnom, gojaznom, grotesknom porodicom koja je moju koleginicu, pomoćnu konobaricu, usred večere dovela do potpunog nervnog sloma. To je za mene bio jedan od najgorih trenutaka u životu’, kaže Bruns.

Otkrio je i da su mnogi zaposleni poput njega radili po sto sati nedeljno, 15 nedelja uzastopno.

“Posao nikad ne prestaje i zapravo je ropski. U Americi, na primer, ohrabrujemo zaposlene, oni imaju svoja prava, svoj glas i poštovanje. Članovi posade na brodu nemaju ništa od toga”, kaže i dodaje: “Najgora stvar je to što te korporacija poseduje. Oni kontrolišu šta jedeš, kad jedeš, kad možeš da ideš do toaleta, kolika je temperatura vazduha u tvojoj u kabini, sve. Ako ste taj dan odradili 12 sati, ali si im potreban još četiri sata, niko te ništa ne pita, samo radiš”.

B 92
foto: internet

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bosnjak_Prijedor

21.09.2016 09:09

Haj makar se je.ete... :-)

ODGOVORITE
Name

Taksirat

21.09.2016 10:15

Jakih mi tajni a i vijesti.

Name

Srbin Prijedor

21.09.2016 12:36

Nek si ti nama rekao da si bošnjak,šta ćeš u Republici Srpskoj ako si bošnjak,zar niste protjerani.

Name

Istina

21.09.2016 13:22

Pa srbin prijedor pokusali ste, o cemu postoje mnogobrojni dokazi, ali niste uspjeli, ne mozete oteti bosnjacku zemlju nikada....

Name

@Istina

21.09.2016 13:48

Kakvu bosnjacku zemlju? Prije 600 godina nise bilo tako, hocu reci "babo" ti je bio pravoslavac, a vi ste samo primili Islam, na silu! To vam nije iskonska vjera! Ali doci ce dan kad ce te to shvatiti...

Name

Istina

21.09.2016 17:16

E ja stvarno ne mogu da vjerujem da ste vi toliko glupi... Sve i da jeste tako, kako ti pricas, a naravno da nije, pa i Isus ti je bio Jevrej, rodjen je u jevrejskoj porodici, pa sta to treba da znaci?!? Po tvojoj logici svi bi se vi trebali vratiti u tu vjeru, al ocigledno je da si ti glup za te stvari. Vjera je stvar pojedinca i ne moze ti je odrediti ni otac ni mati, ako imas nesto u glavi saberes sve i oduzmes i opredjelis se za vjeru za koju mislis da je najispravnija...

Name

@Istina

21.09.2016 18:47

Ti nisi musliman po krvi! A tvom "babi" je nametnuto! Znaci nije svojevoljno! Tacka! Mojne mi Isusa sad, i to! Jeftine fore. A kad vec spominjes Jevreje, oni su "izmislili" Islam za borbu protiv pravoslavaca i katolika...

Name

mixer

21.09.2016 19:57

Sve intlektualac do intlektualca. Pamet do pameti sto nam je narod pametan i napredan svasta zna.

Name

Hm

21.09.2016 10:55

Cista laz. Za neradnike nikad nista nije dobro. Na kruzerima radi dosta ljudi sa balkana pitajte njih kako im je pa napisite vijest. A ne da prenosite neke gluposti nerdnika i neljebovica

ODGOVORITE
Name

zabole me

16.11.2016 18:58

Nija laz dragi moj. Carnevsl. Cruise je jos I dobar kakav je Caribbean. Vecina stvari u ovon tekstu je tacna pa I to da se radi po 15 sati I to za malu plati. Mapojnice su the koje spasavaju stvar.