Sindikalci različito o Kolektivnom ugovoru

Glavna tema sastanka predsjednika sindikalnih organizacija Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske sa područja Bijeljine, Lopara i Ugljevika bio je nedavno potpisani kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti zdravstva.

Republika Srpska 20.09.2016 | 19:15
Sindikalci različito o Kolektivnom ugovoru
Milenko Granulić – predsjednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske tvrdi da je novi kolektivni ugovor radnika zaposlenih u zdravstvu najbolji koji su do sada imali.

“Ovaj kolektivni ugovor je dobar. Zadržao je sadašnja i povećao mnoga prava. Prvi put nakon 8-9 godina da će radnici u zdravstvu od septembarske plate da osjete malo povećanje ovako mizernih plata radnika zaposlenih u zdravstvu RS”, kaže za BN televiziju Granulić.

“Ni u jednom segmentu niko nije oštećen, nego će čak radnici imati 2,3,5 pa i više odsto veću platu”, kaže dr Dagomir Kerović – predsjednik Osnovne sindikalne organizacije Doma zdravlja Lopare.

I radnici su zadovoljni potpisanim.

“Smatram da će ovo biti jedan od najboljih kolektivnih ugovora, samo da se ispoštuje do kraja", kaže Miroslav Stević, radnik Bolnice “Sv. vračevi” iz Bijeljine.

Strukovni sindikat doktora medicine Srpske ne priznaje i ne prihvata posebni kolektivni ugovor u oblasti zdravstva, jer smatra da nije zaključen u skladu sa zakonom, nisu ga potpisali legitimni predstavnici sindikata i štetan je za zdravstvene radnike, posebno doktore medicine.

“Ovo je najlošiji kolektivni ugovor što postoji za zdravstvene radnike, pogotovo za doktore zbog toga što je ukinuta masa stvari koju su do sada imali i što u ovom ugovoru profitiraju nemedicinski radnici iz područja socijane zaštite. Sada su izjednačena pri odlasku u penziju davanja poslodavca. Tri primanja su data i za čistačice, i za ljekare, i za osoblje – i to je ono što je strašno. Kako je on mogao da ide u pregovore, kako je on mogao da potpiše – to je posebno pitanje, ali mi to znamo što je njemu poslodavac resorni ministar zdravstva. I sam Granulić je rekao da on mora uraditi onako kako ministar kaže”, rekao je doktor Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika zapslenih u zdravstvu.

Sad se postavlja pitanje, kaže Femić, kako će se realizovati isplata sljedeće plate, koje treba da se isplati sa nekim dodacima kada se zna da je zdravstvo Srpske u velikim dugovima.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

20.09.2016 19:07

TAKOZVANI VJEČITI SINDIKALAC GRANULIĆ JE VJERNI BOGDANIĆEV POMOĆNIK ZA SINDIKALNA PITANJA - ON TAKAV, SVOJIM SKUČENIM UMOM I LAŽNOM PRIČOM PROVODI ONO ŠTO OVAJ KORUMPIRANI SEOSKI REFERENT ZA ZDRAVSTVENI TURIZAM ZAMISLI, SAMO DA BI PACIJENTIMA I ZDRAVSTVENIM RADNICIMA BILO ŠTO GORE, A NJIMA LJIGAVCIMA - ŠTO BOLJE!!!

ODGOVORITE
Name

nemedicinar...

20.09.2016 19:29

Druže o čemu ti pričaš,jesi li ti pročitao ovaj članak? Neprimjećuješ degutantnost strukovnog sindikata doktora,krivo mu što doktori imaju isto tri izplate za penziju a nekaže da je plata pomoćne radnice maksimum 500 maraka a njegova vala nije manja od 2500. Čoveče jedan dišemo li mi isti vazduh?

Name

DE GOTHIA

20.09.2016 21:11

DRUŽE, NOVI POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR GOVORI PROSJEČNOJ PLATI U ZDRAVSTVU ZA SVE RADNIKE KADA IDU U PENZIJU... TO NIJE NIKAKVO NOVO DOSTIGNUĆE GRANULIĆA - TO JE DISKRIMINACIJA I DOKTORA I MEDICINSKIH SESTARA I SVIH DRUGIH RADNIKA... ZNAM O ČEMU GOVORIM, SAMO FEMIĆ NIJE BIO JASAN JER SU VJEROJATNO BEZ LOŠE NAMJERE "ISJEKLI" NJEGOVU IZJAVU ZBOG DUŽINE PRILOGA.

Name

Dr

20.09.2016 19:43

Cuj povecali prava i plate... A jesu li nasli nacina da povecaju mjesecna sredstva koje se doznacuju zdrav. Ustanovama...odakle ce se to isplacivat... Jos jedan udar na zdravstvo koje je u ambisu...odosmo jos dublje... Ovo je bruka i sramota...

ODGOVORITE
Name

Bole

21.09.2016 05:59

Femić je jedini pravi sindikalac, a Granulić je ministrov uzguznik.

ODGOVORITE