Rukovodioci Birača bili prinuđeni da potpišu

Pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini danas je nastavljen spor koji se vodi po tužbi litvanske Ukio banke protiv fabrike glinice Birač  A.D. Zvornik u stečaju.

Republika Srpska 16.09.2016 | 20:46
Rukovodioci Birača bili prinuđeni da potpišu
Rasprava je nastavljena saslušanjem svjedoka koji su pokušali da objasne svoju ulogu u zaključivanju spornih ugovora i transakcija koje je zaključivalo tadašnje rukovodstvo fabrike glinice Birač A.D. Zvornik sa Ukio bankom sa kojom su zaključivali sporne ugovore o kreditu.

Rukovodioci Cvjetko Marinkovć i Čedomir Zelenović tvrdili su da nisu znali šta potpisuju, jer su ugovori bili na stranom jeziku, ali da su na to bili prinuđeni raznim ucjenama i obmanama.

Svjedok Sonja Rubež kao rukovodilac pravne sužbe ustvrdila je da je sve odluke donosio UO Birča, na čijem se čelu tada nalazio Litvanac Martinas Ugianikis.

Stečajni upravnik Lazar Đurđević ponovio je ranije izneseni stav da on osporava cijeli iznos potraživanja Ukio banke kao i razložno pravo na imovinu, jer je, kako kaže, preuzimanje duga  i davanje zaloga izvršeno suprotno zakonu o privrednim društvima.

“Sve okolnosti za koje se zalažemo od početka spora objasnili su saslušani svjedoci. Ja se nadam da će nalazom i mišljenjem vještaka istinitost ovih iskaza biti potvrđena u cjelosti, izjavio je Risto Kojić, punomoćnik Fabrike Glinice Birač.

S druge strane punomoćnik tužioca Ukio banke Aleksandar Sajić, nije želio da komentariše izjave svjedoke. Samo je kratko izjavio da je “sve bilo u skladu sa očekivanim”.

Postupajući sudija u ovom predmetu Božana Gužvić nastavak glavnog ročišta zakazala je za 14. novembar kada će biti saslušan i četvri svjedok Jelena Vuković, a stranama u sporu  tada bi trebali biti predočeni i dokazi do kojih je došao vještak ekonomske struke.

Podsjećamo tužilac – Ukio banka traži da se u ovom postupku utvrdi da je opravdano njeno potraživanje  u iznosu od 155.226.433,90 maraka, koje je prijavljeno  u stečajnom postupku,  tako da bude razlučni povjerilac što bi mu omogućilo odvojeno namirenje iz imovine stečajnog dužnika – fabrike glinice Birač.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

питам

16.09.2016 20:30

Гдје је главни свједок краће ?

ODGOVORITE
Name

Ler

16.09.2016 21:04

А гдjе jе главни сведок дpуже?

Name

Donji

16.09.2016 20:37

"Rukovodioci tvrdili da nisu znali sta potpisuju jer su ugovori bili na stranom jeziku, i jos dodatno su bili ucijenjeni i sta sve ne". Je li moguce dati ovako retardiranu izjavu. Smijurija

ODGOVORITE
Name

Re

17.09.2016 22:41

Naravno da je smijurija,nisu razumjeli,ucjenjeni i sta sve ne,pa gdje su prevodioci a gdje policija ili cak i ostavka sa radnog mjesta.Znaci izlaz postoji za svaku situaciju,naravno ako necu da budem saucesnik!

Name

Hm

17.09.2016 08:54

Tako je to kad su rukovodioci spremni da ne rade po zakonu. Naravno da su krivi.

ODGOVORITE
Name

Cezar

17.09.2016 08:55

Zasto ne traze izrucenje Novickasa?

ODGOVORITE
Name

Hm

17.09.2016 09:16

Sada niko nista nije znao ni razumio a kada se delalo nisu ni pitali? A vidim svi fino rade grade imaju? Hm!

ODGOVORITE
Name

Ako

17.09.2016 12:54

To ih ne oslobadja od odgovornosti. Sigurno su bili dobro placeni za to i mislili su da ce to da traje do vijeka. Ako su bili ucjenjivani zasto to nisu prijavili policiji. Ne. dobili su masu para. Neka nadoknade stetu koju su uzrokovali svojim potpisivanjem pa da im to bude olaksavajuca okolnost kod izricanja kazne.