Šta je bolje: Trčanje ili brzo hodanje?

Kardiovaskularne vežbe najbolje doprinose sveopštem zdravstvenom stanju, a hodanje i trčanje su dve najjednostavnije vežbe koje se mogu raditi u svakom trenutku.

Zdravlje 15.09.2016 | 09:47
Šta je bolje: Trčanje ili brzo hodanje?
Često se postavlja pitanje - koja od ovde dve vežbe je bolja kada je reč o nekoliko osnovnih stvari.

Gubitak kilograma?

Obe aktivnosti su dobar način da se ostane u formi, ali ako želite da brže izgubite kilograme, trčanje ima prednost iz nekoliko razloga.

Prvo, trčanje je napornije i samim tim sagoreva više kalorija (2,5 puta više) od hodanja, a i više utiče na smanjenje apetita posle treninga.

Hodanje je savršeno za početnike, a kako bi skinuli višak kilograma hodačima se preporučuje da pređu što veću kilometražu i naizmenično menjaju brzinu hoda.

Rizik od povreda?

Trčanje punom brzinom povećava rizik od mogućih povreda. Svaki put kada počinjete novu formu vežbanja, srce, mišići i kosti moraju da se adaptiraju. Ako počnete pre nego što se organizam adaptirao, podložni ste većem naporu, uganućima, frakturama, preforsiranju i bolestima.

Bitno je da se ide postepeno i da se sluša telo i da se ne počinje bez zagrevanja.

Srčane bolesti?

Svaka vrsta fizičke aktivnosti će pobljšati rad srca, ali sa druge strane forsiranje treninga može imati loše posledice.

Poznata studija, u kojoj je učestvovalo 33.000 trkača i 15.000 hodača, pokazala je da brzo hodanje malo više od trčanja smanjuje rizik od srčanih problema, uključujući visok pritisak i dijabetes, kada je utrošena ista količina energije. Što isto znači da je hodačima potrebno dva puta više vremena da sagore isti broj kalorija.

Kada trenirate intenzivno, srce pumpa jače i nakon 60 minuta intenzivne fizičke aktivnosti, kao što je trčanje, srčane membrane se šire i omogučavaju mišiću da se adaptira.

Za zdrave osobe ovo ne predstavlja nikakav problem, ali pod nekim drugačijim uslovima može da predstavlja veliki rizik.

I brzo hodanje i trčanje su, pod normalnim uslovima, dobri za zdravlje srca. I jednoj i drugoj vežbi je zajednička jedna stvar: najbolja je ona u kojoj uživate i koje ćete se pridržavati dugo.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar