Počela manifestacija "Gastro fest", Bardača

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković danas je na Bardači kod Srpca u prisustvu velikog broja posjetilaca otvorio Dvanaestu tradicionalnu turističko-privrednu manifestaciju „Gastro fest Bardača 2016“.

Republika Srpska 04.09.2016 | 16:08
Počela manifestacija "Gastro fest", Bardača
Pozdravljajući učesnike manifestacije i goste, načelnik opštine Srbac Drago Ćirić istakao je da je ova turističko-privredna manifestacija, posvećena srbačkim proizvodnim brendovima – piletini i ribi, opravdala svoje postojanje velikim interesovanjem i masovnošću posjetilaca, i stvaranjem uslova da uskoro preraste lokalne okvire i postane manifestacija od republičkog i regionalnog značaja.

To je potvrdio i ministar Predrag Gluhaković, naglašavajući da je Vlada ove godine prihvatila pokroviteljstvo u ozbiljnoj namjeri da Bardača dobije pravo mjesto koje zaslužuje.

„Ova manifestacija zaslužuje da bude republičkog, pa i balkanskog karaktera, a to znači da dobije više sredstava za prisustvo više izlagača iz cijele Republike Srpske, i više invcestitora, ne samo iz Hrvatske i Srbije, već i šire regije“, kazao je Gluhaković i obećao punu podršku resornog ministarstva na tom planu.

Današnjoj manifestaciji na Bardači prisustvovao je i ministar Petar Đokić i delegacija poljske opštine Novogrodjec, sa kojom Srbac ima višegodišnju kulturnu saradnju.

Zahvaljujući „Gastro festu“, došlo je do razvoja turističkih potencijala, proizvodnje zdrave hrane. Na današnjoj manifestaciji na Bardači, prema nezvaničnoj procjeni, okupljeno je oko 2,5 hiljade posjetilaca, medju kojima je i oko 50 vlasnika raznih firmi, zanatskih radnji i individualnih proizvodjača koji su predstavili svoje proizvode, od kućne radinosti do proizvoda od voća i povrća, ribe i piletine.

Prijavljen je i veliki broj ekipa koje će se takmičiti u pripremanju ribljeg paprikaša i specijaliteta od pilećeg mesa, a najboljima će Turistička organizacija Srbac dodijeliti vrijedne nagrade i priznanja. Planirano je takmičenje u narodnim sportskim disciplinama – povlačenju konopca, trčanju u vrećama, ispijanju piva.

U kulturnom dijelu programa manifestacije učestvuju KUD „Mladost“ iz Razboja i „Motajički vuk“ iz Sitneša. Posjetioci će imati priliku da uživaju, ne samo u ribljoj čorbi i piletini, već i narodnim jelima i slatkišima koje su pripremile domaćice iz srbačkih sela.

„Gastro fest“ na Bardači počeo je praktično juče održavanjem Škole za mlade sportske ribolovce od 5 do 14 godina, koje su stariji ribari naučili sve o ribolovu, priboru i ribama. Na taj način, prema riječima predsjednika Sportskog društva „Bistrio“ Gorana Gavranovića ovo društvo želi da obezbijedi zdrav podmladak.

Održano je i predavanje o ekologiji, zaštiti prirode i životinja, što je iskorišteno za ukazivanje na veliki problem neodgovornog odnosa čovjeka prema životnoj i radnoj sredini.

Predavanje nije bilo slučajno, jer se i „Gastro fest“ održava u prirodnom ambijentu, mjestu koje je zaštićeno ramsarskom konvencijom, ali je nažalost i dalje izloženo devastaciji i ugrožavanju vode, biljnog i životinjskog svijeta.

BN televizija (S. K. )

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

PAJLOT

04.09.2016 14:43

Hahahaha koja smijurija."došlo je do razvoja turističkih potencijala" kojih potencijala?Sta to ima u krepaloj sredini kao sto je Srbac?Piletina i riba kao i poznati "Srbacki ves" odavno ne stanuju ovde.Jedno su uzeli Slovenci-rusi,a ribe (babuski i somica) jos ima po majdanima i rijeci Savi.

ODGOVORITE
Name

A baca Rusi ni jabuke nece

04.09.2016 15:08

Zbog nebrige Vlade RS semberski ratari sav rod prodaju Turskoj: Nakon što su domaći otkupljivači i Vlada RS-a više puta izigrali povjerenje domaćih poljoprivrednika, ponudivši im mizernu otkupnu cijenu žitarica, ratari iz Semberije odlučili su sav rod prodati u Tursku. Predstavnici turskih firmi, zainteresovanih za saradnju sa semberskim ratarima došli su u Bijeljinu, kako bi se uvjerili u kvalitet žitarica i način skladištenja, te mogućnostima otkupa ovogodišnjeg roda. Izuzetno visok prinos i odličan kvalitet ovogoišnjeg roda ostao je u ambarima. Sve nade polažu u firme iz Turske, koje bi zahvaljujući bescarinskom režimu koji BiH ima sa Turskom mogle otkupiti tržišne viškove ovogodišnjeg roda. Takođe, semberski ratari zainteresovani su i za ugovaranje proizvodnje za narednu godinu sa Turskom, kojoj bi predali sav rod, a što bi njima ujedno bila garancija za opstanak proizvodnje i siguran plasman. «Mi imamo mogućnost da uzmemo sav urod iz BiH - i brašno i kukuruz i pšenicu», naglasio je Abdulah Fatišen, privrednik iz Turske.

ODGOVORITE
Name

Posjetioc Bardace i Gastro festa.

04.09.2016 15:09

Bardaca je unistena,pa se umjesto ribe u ribnjacima sije kukuruz. Toliko o brendu Bardace i nase opstine i zasticenom podrucju. Svi u drzavi znaju sta je uradjeno od Bardace i svi sute. Gastro fest nije promovisao turizam jer se prije svega nema po cemu ni doci u Bardacu posto je put unisten i godinama se ne popravlja. Danasnji gastro fest je prije svega predizborni skup vladajucih u Srpcu. Unistili su i Bardacu i opstinu i neznam odakle im morala i ljudskosti da se ponovo kandiduju na listama i uopste pojavljuju pred narodom. Tu su naravno i ministri, narocito svestrani ministar Djokic koji je ekspert za sve oblasti a narocito za svoj dzep,tj.kako ga najlakse napuniti bez imalo truda i rada. Toliko iz Bardace sa lice mjesta.

ODGOVORITE
Name

propast

04.09.2016 17:06

Neuspjela promocija socijalista

ODGOVORITE
Name

Srpcanin

04.09.2016 18:22

Promocija socijalista na racun opstinskog budzeta

ODGOVORITE
Name

RE

05.09.2016 05:01

U pravu si. A para nema za plate i socijalna davanja po rijecima nacelnika. ipak ima, jer treba promovisati sebe i kampanju. Samo neznam koji socijalisti? Tu nema ni s od socijalista. Prosle izbore dobili na kritivcii pljuvanju po SNSD u a sada sa njima u koaliciji. Pogledajte samo listu, sve ce biti jasno. Tu ima svega samo ne socijalista. Tuga,zalost i bijeda.

Name

MIHAILO Mikic

04.09.2016 19:34

Cestitamo SRBcanima na velikom uspjehu. Dok oni proslavljaju, jedu i piju na vasarima Bardaca je njima davno presusila!

ODGOVORITE