Biblija neprocjenjive vrijednosti u Semberiji

Ivan Vazmer uspeo je da u svom domu u Bijeljini sačuva protestantsku bibliju staru 250 godina.

Republika Srpska 26.08.2016 | 08:11
Biblija neprocjenjive vrijednosti u Semberiji
Stari zavet Luterove biblije sastoji se iz 39 knjiga u odnosu na 46 knjiga Starog zaveta katoličke Biblije.

Pisana je na staronemačkom jeziku pa je ni Ivan ni njegov otac nisu znali čitati. Ivan se priseća kako je ova knjiga dospela u Bijeljinu.

"Kad su Nemci dolazili i naseljavali ove prostore doneli su je. To je moja familija donela, tačnije bakina braća su doneli veliku bibliju ovamo u ove krajeve i kada su odlazili 1942. godine za Nemačku onda su je ostavili sestri kao uspomenu" kaže Ivan.



Gledano iz pozicije kulturnog nasleđa ova biblija ima neprocenjivu vrednost. Ipak niko u BiH nije dao Ivanu konkretnu ponudu i obećanje da će na pravi način sačuvati knijgu.

Prema Ivanovim rečima bilo je ponuda, ali nedovoljnih da zameni sećanja na porodicu koja kriju ove stranice.

"Nešto malo su bili zainteresovani u Muzeju u Bijeljini i Islamska zajednica je bila zainteresovana da je uzme. Hteli su da je restauriraju, konzerviraju i sačuvaju ali nisam bio rad da je dam. Nisam želeo da izađe iz moje kuće" naglašava Ivan.



Služeći u Austrougarskoj vojsci, Nemci su došli i do Semberije. Privukla ih je plodna zemlja, tu su se nastanili i osnovali porodice. Tako su Vazmerovi nastavili život u Bijeljini, a sa njima i stara biblija.

Biblija Martina Lutera iz 1765. godine uskoro bi mogla da promeni vlasnika ali samo iz jednog razloga - nastaviti porodičnu tradiciju.



"Čuvaću Bibliju dok mogu, a kada to ne budem mogao daću je dalje na čuvanje sestrinoj deci, da je i oni nastave čuvati. Da i oni imaju uspomenu, da znaju kog su porekla" obećao je Ivan.

Za sada, on ponosno ostaje čuvar prvog pisanog traga, traga da su Nemci nekad naseljavali prostore današnje Bosne i Hercegovine i da su svoju kulturu utkali i u živote našeg stanovništva.

Izvor: Info BN
Foto: Info BN

Komentari / 0

Ostavite komentar