Ako nema trougao - ne kupujte bijelu tehniku

Nalazi se na svakoj utičnici, sijalici, kablu, frižideru, pegli, ali i zaštitnoj opremi, kacigama, štitnicima, opasačima, pa i na naočarima za sunce.

Informacione tehnologije 24.08.2016 | 09:36
Ako nema trougao - ne kupujte bijelu tehniku
Srpski znak usaglašenosti postoji već šest godina, ali ga i dalje pojedini proizvođači i uvoznici izbegavaju. U Ministarstvu privrede upozoravaju da ukoliko karakteristični trougao nije utisnut, to je prvi alarm da sa proizvodom nešto nije u redu.

Spisak uređaja za čiju bezbednost garantuje srpski znak usaglašenosti obnavlja se skoro svake godine. Na njemu je hiljade i hiljade artikala - svi kućni aparati koji su na struju, pišu Večernje novosti.

Treba da ga ima sva zaština i sportska oprema, industrijske i privredne mašine, radio i telekomunikaciona oprema, a među njima i mobilni aparati.

“Proizvod ne sme da se nađe na rafu ukoliko nema taj znak. Tržišna inspekcija, međutim, ne može da uđe u svaki objekat. Ne mogu fizički to da postignu. Potrošač zato treba da proveri da li znak postoji, a ako ga nema da to prijavi tržišnoj inspekciji. Čim znak nedostaje, to je znak da je možda reč o falsifikatu ili je proizvod ušao u zemlju "sivim" kanalima”, objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

Prepoznatljivi trougao je srpski pandan evropskom CE znaku. Mi ćemo evropski moći da koristimo tek kada postanemo članovi EU. Tada uvoznici iz Evrope neće morati da dokazuju da je roba bezbedna i za srpske kupce.“Sada proizvođači i uvoznici moraju da obezbede uverenje o usaglašenosti”, objašnjavaju u Ministrstvu privrede.

“Za jednostavnije uređaje to znači da ovlašćene laboratorije provere tehničku dokumentaciju koja se tiče bezbednosti. Složeniji uređaji, poput liftova, strugova i mašina, moraju da se pregledaju. S jedne strane se procenjuje bezbednost potrošača, a s druge visina troškova i sloboda protoka robe. Ako bi privrednicima nametali velike namete, to bi se smatralo ograničenjem protoka robe”, navode.

Uvoznici su potvrdu o usaglašenosti donedavno morali da obezbede prilikom uvoza robe. Sada su toga oslobođeni na carini. Potvrdu moraju da imaju u momentu stavljanja proizvoda u promet. Obaveza da se usaglašenost dokaže na samoj granici ostala je još za mobilne telefone.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

banjalučanin

24.08.2016 11:12

A mi u Bosni?

ODGOVORITE
Name

re banjalucanin

24.08.2016 11:52

Mislis u BiH ili bolje u Republici Srpskoj?

Name

Dejan.bl

24.08.2016 11:54

Mi u Republici Srpskoj koristimo isti taj znak. Za Federaciju ne znam

Name

alibaba

24.08.2016 13:42

Taj znak postoji na svim proizvodima za koje dodik dobije lovu...

ODGOVORITE