Potpisan sporazum o saradnji privrednika iz Srbije i Srpske

U Istočnom Sarajevu danas je formirano Udruženje privrednika Sarajevsko-romanijske regije i potpisan sporazum o saradnji sa Forumom poslodavaca Srbije. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar rada u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović, koji je obećao da će Vlada Srpske obezbijediti povoljniji ambijent za poslovanje privrednika iz Srbije.

Republika Srpska 20.08.2016 | 17:40
Potpisan sporazum o saradnji privrednika iz Srbije i Srpske
Trenutno naveća privredna asocijacija u Srbiji jeste Forum poslodavaca, koji okuplja skoro 5 hiljada privrednih subjekata. Njihova iskustva u poslovanju, te investicijama, domaćim i stranim, mogla bi biti od izuzetnog značaja za privrednike Sarajevsko-romanijske regije, ali i cijele Republike Srpske.

,,Ako budemo razmišljali samo o tome da ljude zaposlimo u državnim institucijama, to će biti katastrofa za sve nas. Bogat privrednik je bogata Republika Srpska i bogata Srbija. Moramo konačno početi razmišljati drugačije'',kaže predsjednik Foruma poslodavaca Srbije Maksim Đukić.

Razvoj privrede zanačajan je za razvoj i Srpske i Srbije, a konkretna saradnja privrednika je neophodna jer, istakli su učesnici sastanka, politika nekada nije u mogućnosti, a nekada ne razumije potrebe privrednika.

,,Saradnja bi najviše pogodovala ljudima koji izvoze drvnu građu i sortimente u Srbiju – da bi mogli doći do kvalitetnijih kupaca. Moglo bi se puno uraditi i na otvaranju predstavništava preduzeća iz Srbije na području Sarajevsko-romanijske regije. To bi omogućilo nove investicije, nova radna mjesta i povrat PDV-a na ovu regiju'', ističe privrednik iz Istočnog Sarajeva Aco Stanišić.

Posljednjih godina postala je, nažalost, praksa da privrednici iz Srbije otvaraju predstavništva na teritoriji Federacije BiH iako svoju robu prodaju gotovo isključivo na teritoriji Republike Srpske. U Federaciju prelaze i preduzeća koja su godinama poslovala u Srpskoj.

,,To pitanje moramo staviti na sto i da te firme iz Srbije vratimo da rade u Republici Srpskoj. Ne vidim razlog da Federacija bude povoljniji ambijent u smislu nekih fiskalnih nameta. Nadam se da ćemo to vrlo brzo riješiti'', tvrdi ministar rada u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović.

Vlada Republike Srpske konačno bi trebalo da shvati da, iako u Srbiji žive naša braća,  kese nam nisu sestre. Privrednike zanima profit, a ne politički poeni, pa svoja predstavništva otvaraju u Federaciji, jer su u tom entitetu, u odnosu na Republiku Srpsku, manji fiskalni i parafiskalni nameti.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ACHTUNG DICHTUNG

20.08.2016 17:08

Joooj, ovih praznih sporazuma možemo na hiljade potpisati...

ODGOVORITE