Narodni zbor kod hrama u Lijevča polju

Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača, blagoslovom novog grožđa i kulturnim manifestacijama, u srbačkom selu Glamočani proslavljena je krsna slava Parohijskog hrama „Preobraženje Gospodnje“  Srpske pravoslavne crkve Staparske.

Republika Srpska 20.08.2016 | 16:10
Narodni zbor kod hrama u Lijevča polju
Povodom velikog  pravoslavnog praznika, koji istovremeno označava preobraženje gore i vode,  u Glamočanima je održan i tradicionalni narodni zbor kome je prisustvovalo više stotina građana ovog i susjednih sela iz Lijevča polja.

Preobražanjske svečanosti počele su sedmim koncertom Kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ , društva koje je osnovala parohija staparska sa sveštenikom Mladenom Prodanovićem na čelu. Pored domaćina, u prigodnom programu, raznovsnim koreografijama i zapaženim nastupom obilježavanje praznika u Glamočanima  uveličali su i folklorni ansambli iz više kulturno-umjetničkih društava opštine Srbac i susjednih mjesta.



Posjetioci su bili oduševljeni igrama i pjesmama učesnika, a najviše aplauza dobili su najmlađi učesnici, koji su na najbolji način pokazali da ne treba strahovati da će se narodno kulturno-istorijsko blago, običaji i korijeni srpskog naroda zaboraviti.



Svetoj liturgiji, koju je služilo šest sveštenika srbačke opštine i Eparhije banjalučke, prisustvovao je veliki broj vjernika, kojima je nakon bogosluženja otac Krstan Dubravac, koji je nekada službovao u Parohiji staparskoj,  podijelio slavski hljeb i blagoslovio grožđe.

BN televizija/ (S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar