Vučić stigao u Banjaluku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sletio je na banjalučki aerodrom "Mahovljani" gdje su ga dočekali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, odakle će krenuti u Spomen-područje "Donja Gradina".

Republika Srpska 19.08.2016 | 18:57
Vučić stigao u Banjaluku
Nakon slijetanja na aerodrom Vučić se kratko obratio novinarima i istakao da je današnji dan veoma važan jer se obilježava 75 godina od nastanka, kako je rekao, "fabrike smrti" za Srbe, Jevreje i Rome logora Jasenovac, koji je pravljen u ime ustaške "civitas dei", odnosno božje države.

"Ali ono u čemu jeste naša pobeda, to je da ćemo svi biti ujedinjeni danas i da ćemo na mestu gde su oni pravili svoju 'božju državu', ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi, pevati 'Bože pravde' i pokazati da umemo da sačuvamo svoj rod, i da nam se više nikada ne dogodi i ponovi Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko niti Oluja", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će odgovoriti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od održavanja referenduma rekao je da su odnosi između Srbije i Srpske dobri i da se neće miješati u unutrašnje stvari, dok je Cvijanovićeva reka da su medijski napisi da će Vučić pokušati da odgovori rukovodstvo Srpske od referenduma špekulacije.

"Kao dobri prijatelji razmjenjujemo mišljenja o različitim stvarima, ali sigurno ne utičemo jedni na druge kada se donose institucionalne odluke", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Mahovljanima kod Banjaluke da je u bivšoj Jugoslaviji na sistemski način uništavana i skrajnuta istina o Jasenovcu.

"Na sadašnjem rukovodstvu Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini jeste da cijeli svijet sazna kako je proveden genocid nad Srbima. Zato večeras i organizujemo centralnu manifestaciju obilježavanja, koja ima veliki značaj", rekao je Dodik.

Vlade Srbije i Republike Srpske organizuju centralnu manifestaciju u Spomen-području "Donja Gradina" povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac, a manifestaciji bi osim Vučića Dodika i Cvijanovićeve između ostalih prisustvovati i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Okupljanje posjetilaca, potomaka žrtava i poštovalaca jasenovačkih stradalnika planirano je do 19 časova kod "Topole užasa" u Spomen-području "Donja Gradina", nakon čega će 20:00 časova profesor Goran Latinović sa banjalučkog Filozofskog fakulteta održati čas istorije, a u kulturno-umjetničkom programu učestvovaće Srpsko-pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke, te glumci Goran Jokić i Tihomir Stanić.

Poslije toga uslijediće obraćanje predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Izvor: Nezavisne novine
Foto: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ACHTUNG DICHTUNG

19.08.2016 17:03

Zato će Kokeza i zvornički drugari Dejan i Siniša, uz nadzor Igora Dodika.

ODGOVORITE
Name

ARHIV BL

19.08.2016 21:03

GDJE JE ARHIVSKA GRADJA JASENOVCA IZDAJNICI

Name

Srbo

19.08.2016 17:25

Nije Zaluzani vec Mahovljani

ODGOVORITE
Name

Tg

19.08.2016 17:33

Srbo ti neznas da u Zaluzanima ima vojni Aerodrum, uci malo geografiju

Name

re tg

19.08.2016 17:50

Tg ti ne znas da se "ne znas" pise odvojeno. Uci malo srpski jezik...

Name

re tg tg

19.08.2016 18:28

Ne kaze se srpski nego srbski uci malo skolu!!!!

Name

smorevi

19.08.2016 20:12

Alo "pismenjakoviću" da li si ikada čuo za probjenu B u P. Tako da nije SrBski neko SrPski... Eto nek ti novinari BNa kazu ko je u pravu. Nemojte komentare ovakvih "pismenjakovića" ni odobravati, takvi su nam i doveli zemlju do propasti.

Name

hahah

19.08.2016 21:02

Povecavaju broj putnika propalog Banjaluckog aerodroma.

ODGOVORITE
Name

Povećavanje

20.08.2016 11:43

Vučić svojom degutantnom podrškom Dodiku povećava naše šanse za propast, koja će se prvo ogledati u ekonomskom kolapsu pa i političkom opstanku RS-a.

Name

re

20.08.2016 14:53

Gdje mu ono Vucic zavukao ruku .Da nce sad Milorad dobit pobacaj.