Bolest plavog jezika kosi stada u Srpskoj

Bolest plavog jezika, koja se proteklih dana pojavila na teritoriji Foče, uzima danak. Desetine ovaca je uginulo, a više od stotinu njih je zaraženo u drugim dijelovima RS.

Republika Srpska 19.08.2016 | 16:50
Bolest plavog jezika kosi stada u Srpskoj
Prema nezvaničnim informacijama, bolest plavog jezika se pojavila i u opštinama Kalinovik, Nevesinje i Gacko, zbog čega farmeri širom Srpske strahuju za svoja stada.

Fočanski stočari kažu da ne znaju šta da rade, slušaju uputstva veterinara, ali ovcama, kako se čini, spasa nema, jer svakodnevno obolijevaju.

"Uginulo mi je 12 ovaca, a ima ih još pet oboljelih. Teško mi je i da ih gledam kako se pate, niti jedu, niti mogu stati na noge" ispričao je stočar Milovan Bodiroga i dodao da je prije pojave zaraze njegovo stado brojalo oko 100 ovaca.

Bodiroga kaže da bez obzira na lijekove, koje daju veterinari, ovce se teško oporavljaju. Ista muka zadesila je i braću Nenada i Pavla Vladičića, koji su po uzgoju stoke i broju grla koja imaju poznati u cijelom kraju.

"Nekoliko ovaca je uginulo, a 15 liječimo lijekovima koje su nam preporučili veterinari, jedna se ovca oporavi, na drugoj već vidimo simptome. Nema stočara u ovoj regiji kod koga nije oboljela bar jedna ovca" rekao je Nenad Vladičić.

Informaciju o pojavi bolesti plavi jezik potvrdili su juče i fočanski veterinari, koji su registrovali oboljela grla.

"U manjim stadima smo registrovali po nekoliko oboljelih grla, a u stadima od 150 ovaca ima i po 20 zaraženih" rekao je veterinar iz Foče Slobodan Krunić.

On je dodao da je riječ o virusu koji prenose komarci, a čemu su pogodovali vremenski uslovi ovog ljeta.

"Bolest se prepoznaje po nateklim usnama, ovca bali, bezvoljna je, ima ranice po ustima, ne jede, a kasnije bolest napada zglobove i papke pa životinja ne može da se kreće. Bolest se liječi antibioticima, a ukoliko se na vrijeme ne počne sa terapijom, postoji vjerovatnoća uginuća" rekao je Krunić.

On je napomenuo da je potrebno da se vlasnici ovaca, čim uoče simptome bolesti, jave veterinaru, dodavši da smrtnost od ove bolesti iznosi od dva do 30 odsto od broja oboljelih grla.

Iz Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan" istakli su da su do sada urađene analize iz uzoraka krvi ovaca sa područja opštine Foča, i to sa dva imanja.

"Potvrđen je pozitivan nalaz na bolest plavog jezika kod osam životinja iz Foče. Za sada nemamo dostavljene uzorke na analizu iz drugih opština RS2 rekao je direktor Instituta Željko Sladojević.

Direktor Kancelariji za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kaže da bolest plavog jezika, kao i bolest kvrgave kože, ne prelazi na ljude, ali da izaziva veliku ekonomsku štetu.

Kvrgava koža

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je istakao da su obezbijeđene dvije trećine neophodnih vakcina protiv stočne bolesti kvrgava koža.

"U slučaju da BiH bude imala potrebe za vakcinacijom protiv kvrgave kože od Evropske komisije je obezbijeđeno 25.000 doza, a od švedske SIDA gotovo 170.000" kazao je Šarović.

On je naglasio da je donesena potpuna zabrana uvoza životinja i hrane životinjskog porijekla iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

tarabici

19.08.2016 14:54

Kad rijeke izgube zdravlje,kad nestane pcela,kad nestane ovaca priblizava se kraj na zemlji.

ODGOVORITE
Name

Ko vas .ebe!

19.08.2016 15:54

Hocete vi da uzgajate hibride? Neka vam je sad! Pramenka i cigaja, dvije ovce bez premca i bolesti...

ODGOVORITE
Name

djuro miric

01.09.2016 08:41

Kraj naroda zelengora.

ODGOVORITE