Kupovina na gajbe popunjava ostave

Kupovina povrća i voća na veliko, odnosno na gajbe i vreće uvijek je bila isplativa, ali ovih dana je to još izraženije jer su uštede na nekim proizvodima višestruke pa se, osim vlasnika prodavnica koji tu robu plasiraju na svoje tezge, za ovu vrstu nabavki odlučuju i kupci za domaćinstva.

Republika Srpska 19.08.2016 | 12:48
Kupovina na gajbe popunjava ostave
Najočigledniji primjer za to je crveni luk. Vrećica od pet kilograma na kvantaškoj Novoj pijaci košta od tri do 3,5 KM, a kada se na malo kupuje kilogram košta od jedne marke pa naviše. Uštede se mogu ostvariti na paprici i paradajzu. Tako su minulih dana na Novoj pijaci pojedini prodavci nudili žute paprike na kutije, težine od 15 do 18 kilograma, za minimalnih pet maraka.

Na ostalim prodajnim mjestima u gradu cijene na kilogram su mnogo više i kreću se od 70 feninga pa do marku. Gajbica paradajza težine do deset kilograma je od šest do sedam maraka, dok se na malo ovo slasno povrće prodaje za marku do 1,5 KM za kilogram. Računica je jednostavna, uštede samo na ovim osnovnim artiklima su i do 50 odsto.

Kilogram bijelog luka na gradskoj tržnici košta sedam, a na Novoj pijaci pet maraka. Ušteda na tikvicama je 50 odsto, jer se u gradu prodaju najčešće za marku po kilogramu, dok su na Novoj pijaci upola jeftinije. Gajba od deset kilograma košta sedam maraka. Cijene mrkve, krompira i krastavaca su približne na svim prodajnim mjestima.

Slična situacija je i sa voćem, pa gajba grožđa od deset kilograma košta oko 15 maraka, dok je kilogram u maloprodaji od dvije do 2,5 marke. Ista količina breskvi može se kupiti za 13 maraka, dok se njihova cijena na tezgama pijaca i prodavnica kreće od 1,7 KM pa naviše.

Kako dolazi vrijeme za pravljenje pekmeza, tako raste potražnja šljiva. Gajba od desetak i više kilograma juče je stajala deset maraka, s tim da je cijena kilograma u maloprodaji od 1,5 maraka. Najskuplja voćka na veliko i na malo je limun sa cijenom do šest maraka.

"Mislim da je bolja kupovina na vreće i gajbe nego na malo jer u današnja vremena kada je svaka marka važna, razlike u cijenama su velike, a kada u džepu ostane desetak maraka više a frižider se napuni, onda je to pun pogodak", istakao je prodavac povrća na Novoj pijaci Nikola Kostić.

Kupci pažljivo biraju, ali više gledaju cijene nego kvalitet. Penzioner koji nije želio da mu objavimo ime kaže da mu se isplati da dođe na Novu pijacu i neke namirnice kupi u malo većim količinama zbog razlike u cijeni.

"Vrećica paprika od tri, četiri kilograma je marka ili marka i po. Za nas penzionere svaki fening koji ostane u džepu od razlike u cijenama je dobrodošao. Gledam, narod kupuje baš na veliko. Doduše, ide sezona pravljenja zimnice i vjerujem da će cijene uskoro biti još niže", kazao je naš sagovornik.

Lubenice

Lubenica je ove godine preplavila tržnice i mjesta za uličnu prodaju. Tako pojedini uzgajivači ove poslastice za samo deset maraka nude 100 kilograma bostana. Nije mali broj prodavaca koji bostan nude na komad, a bez obzira na veličinu za jednu traže dvije ili tri marke.

"Imao sam zaista dobar rod ove godine i cijene nisu ni približne kvalitetu. Žao bi mi bilo da propadne pa zato bostan nudim po minimalnim cijenama", rekao je jedan od uzgajivača lubenice u Lijevču koji se predstavio samo imenom Rade.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar