Naučno dokazano šta izaziva 7 vrsta raka

Naučnici iz Londona upozorili su da alkohol direktno uzrokuje najmanje sedam vrsta karcinoma, a opasan je čak i po ljude koji uživaju u malim ili umerenim količinama!

Zdravlje 10.08.2016 | 10:14
Naučno dokazano šta izaziva 7 vrsta raka
Naime, prema novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Addiction, postoji jaka veza između alkohola i raka, koja se ne može objasniti drugim faktorima. Naučnici su zaključili da postoji dovoljno uverljivih dokaza da se definitivno potvrdi da je ispijanje alkohola direktan uzrok bolesti, tvrdi Dženi Konor, jedna od autora istraživanja.

"Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u telu, a možda i na drugim", istakla je Konor i dodala:

"Čak i bez razumevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju zaključak da alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog creva i dojke", objasnila je dr Konor i otkrila da postoji i sve više dokaza da alkohol uzrokuje rak kože, prostate i gušterače.

Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka i Svetske zdravstvene organizacije.

"Najveći rizik povezan je sa većim unosom alkohola, ali ozbiljan teret leži i na onima koji piju male do umerene količine", upozorila je Konor.

Prema istraživanju koje je sprovela neprofitna organizacija Cancer Research UK, čak devet od deset ljudi nisu upoznati sa vezom između alkohola i raka.

"Ovo istraživanje je snažan podsetnik da postoji jaka veza između te dve stvari", rekla je dr Džena Vit,predstavnica za javnost ove organizacije.

Kurir
foto: internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

J*beš političare

10.08.2016 10:58

Ja bez piva živjeti ne mogu.Oštećuje srce jer izaziva pivopisku kardiomegaliju,al je spas za bubrege.Žestina je opasna.

ODGOVORITE
Name

Neo

11.08.2016 08:19

Koja laz! Rak kao bolest u drustvu nije ni postojao sve do pocetka industralizacije u 18 vijeku i ukidanja empirijske medicine od strane farmaceutske mafije...! Covjek koji je dobio Nobelovu nagradu za lijecenje raka sa sodom bikarbonom nije spomenut nigdje vec 50 godina! Laz, laz, laz...

ODGOVORITE
Name

"Svetske zdravstvene organizacije"

11.08.2016 08:21

Pa oni su ti trovaci koji su izmislili rak!

ODGOVORITE