Analiza - Zvezda u Evropi: Povratak u realnost...!

Ono čega su se navijači Crvene zvezde pribojavali obistinilo se u revanš meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Šampion Srbije nije uspeo da eliminiše bugarskog prvaka Ludogorec, iako je u Beograd 'doneo' veoma povoljan rezultat iz Razgrada (2:2). Brazilci iz 'Lude šume' pokazali su pred 50.000 ljudi na stadionu 'Rajko Miti' da su uigranija, kvalitetnija i bolja ekipa od crveno-belih u ovom trenutku (4:2 posle produžetaka).

Fudbal 04.08.2016 | 23:30
Analiza - Zvezda u Evropi: Povratak u realnost...!
Kao i u prvom meču, trener Zvezde Miodrag Grof Božović odlučio se za formaciju bez klasičnog špica, ponovo je najbliži Vladislavu Stojanovu bio Aleksandar Katai, a ni ostatak ekipe nije se razlikovao – istih jedanaest igrača istrčalo je na travu našeg najvećeg stadiona. To je nešto na šta navijači Crvene zvezde nikako nisu navikli, pogotovo kada se igra u Srbiji.

Pokušao je crnogorski stručnjak da na isti način nadmudri rivala, ali su gosti već od starta preuzeli kontrolu nad loptom i počeli sa napadima. Međutim, pošto su se uspešno odbranili i donekle iznivelisali situaciju na terenu, crveno-beli su došli do onoga što su želeli. Mičel Donald primirio je grudima loptu na dvadesetak metara od gola i divnim volej udarcem izvazvao erupciju na stadionu.

Nažalost, umesto da se nivo koncentracije podigne na još viši nivo i da se zaigra još agresivnije, pogotovo u fazi odbrane, domaći su dozvolili isto ono kao pre sedam dana u Bugarskoj. Brazilac Kafu ponovo je 'promešao' kompletnu odbranu protivnika, koji su ga samo nemo posmatrali, umesto da ga sruše, što je bivši igrač Sao Paula iskoristio i zakucao loptu u bliži gornju ugao Damira Kahrimana.

Odgovora Zvezde na izjednačujući pogodak nije bilo, šta više – Ludogorec je nastavio sa pritiskom i atacima, uglavom preko bokova, koristeći maksimalno širinu terena i brzinu svojih igrača, da bi se totalni preokret dogodio već u 40. minutu. Vanderson je pobegao po levom krilu, fintom prevario čuvara i prebacio loptu na desnu nogu, na 25 metara od gola, a zatim savladao Kahrimana koji je loše procenio let lopta i dozvolio da mu 'žabica' prođe kroz ruke.

Uprkos svemu, crveno-beli su i dalje bili na dva gola od prolaza, jedan od produžetaka, a nade svih na stadionu naglo su porasle pošto je Igor Plastun, Ukrajinac u odbrani bugraskog tima, za svega dva minuta dobio isto toliko žutih kartona i otišao ranije na tuširanje.

Ipak, ni ta prednost nije dugo trajala – dok su igrači išli ka svlačionici Gelor Kanga dozvolio je da ga kapiten Ludogoreca Svetoslav Đakov isprovocira, Gabonac ga je odgurnuo, ovaj pao kao pokošen, a Italijan Luka Banti se upecao i pokazao mu direktan crveni karton.

Kako je imao povoljan rezultat posle 45 minuta igre, trener gostiju Georgi Dermendžijev savetovao je svoj tim da šansu čeka iz kontre i da se ne zaleće previše (upravo ono što je Zvezda trebala da radi od 17. minuta), već da loptu prepusti protivniku. S druge strane, Božović je reagovao uvođenjem Uga Vieire umesto Slavoljuba Srnića, da bi nešto kasnije Pablo Mouče ustupio mesto Džonu Ruisu.

Nisu crveno-beli zaigrali bog zna koliko ofanzivnije u nastavku, ali su barem ovoga puta oni bili ti koji su imali loptu u nogama, iz čega se u uvodnih petnaesetak minuta izdrodilo nekoliko solidnih napada i prilika. Pravih prilika za pogodak ipak nije bilo, da bi se onda ponovila situacija iz prvog dela igre.

Posle šuta Kataija u 60. minutu, i odbijene lopte Stojanova, Vieira je bio brži od Hosea Luisa Palomina koji ga ruši, a Luis Ibanjes sa tačke donosi novu erupciju oduševljenja na Marakani. Bilo je evidentno da Bugari imaju sve manje snage, međutim – nije je ni domaćin imao previše.

Iako su i dalje oni bili ti koji su imali loptu, sem šuta Donalda sa roglja kaznenog i nekoliko prodora Kataija i Vieire šansi gotovo da nije ni bilo. S druge strane, bočni igrači Ludogoreca nastavili su da prave mnogo problema defanzivcima Crvene zvezde, pre svega Tomasu Fibelu i Luisu Ibanjesu, ali je cela ekipa borbenošću uspela to da neutrališe i izbori dodatnih 30 minuta fudbala.

Nažalost, još jednom, već na startu prvog produžetka konstatacija sa početka teksta, kao i bolja fizička pripremljenost, uz veliki broj grešaka i nesmotrenosti, pokazala se kao tačna. Vanderson je još jednom pobegao Ibanjesu, posle svega 120 sekundi igre, a zatim lagano bocnuo loptu preko istrčalog Kahrimana. Tada je bilo jasno da je sve gotovo, da bi samo pet minuta kasnije sjajni Brazilac kompletirao het-trik i doneo zasluženi prolaz svom timu.

Najtrofejniji srpski klub svakako da ima za čime za žali, posebno kada se u obzir uzme prvi susret u Razgradu, a pogotovo 17. minut u Beogradu. Zvezdu su ponovo njene greške i propusti koštali šanse da dođe na samo korak od takmičenja u kom nije bila od 1992. godine, takmičenja koje je pre tačno četvrt veka osvajala.

Opet, iako je veliko pitanje kako bi se situacija odvijala da Gabonac nije napravio glupost između dva poluvremena, i da Italijan nije reagovao pod uticajem pritiska igrača Ludogoreca, ali se svakako stiče utisak da je naš tim previše bojažljivo i defanzivno ušao u susret koji je mogao mnogo da mu donese.

Sada preostaje svima u klubu da se što pre konsoliduju i zaborave sve ono što se događalo u utorak u Beogradu, okrenu se žrebu za Ligu Evrope u petak i pokušaju da izbore grupnu fazu drugog po kvalitetu evropskog takmičenja – takmičenja koje se čini da je po meri ovog tima.

Imena učesnika plej-ofa za Ligu Evrope jednako su kvalitenta, ako ne i kvalitetnija od onih koji će se boriti za elitno takmičenje, ali ukoliko se želi u Evropu izbora nema.

Damir Kahriman: Iskusni čuvar mreže nikako nije bio na nivou. Koliko god kod prvog gola nije mogao apsolutno ništa da uradi, drugi je apsolutno njegova krivica. Šut Vandersona mogao je da vidi, pošto mu Miloš Cvetković nije previše prišao, ali nije dobro procenio let lopte i sprečio da ga 'zabica' prevari. Takođe, i drugi gol u Bugarskoj je dobrim delom 'njegov'. Mora se istaći i da je skinuo dva zicera, dok kod preostala dva pogotka ništa nije mogao bolje da uradi.

Miloš Cvetković: Možda i najosporovaniji član šampiona Srbije bio je jedan od najboljih pojedinaca na terenu. Iako se nije previše isticao u fazi napada, svoj deo posla u defanzivi odradio je veoma dobro, ceo susret se jurio sa evidentno bržim igračima rivala, dok je u nekoliko navrata uspeo dobrim postavljanjem da spreči napade u ranoj fazi, kao i da ispravi greške kolega.

Luis Ibanjes: Argentinski levi bek ponovo nije bio zapažen u napadačkim akcijama svog tima, ali je za razliku od meča u Razgradu odigrao i nešto slabije u defanzivi. Ne može mu se zameriti na zalaganju, htenju, želji i borbi pošto je do poslednjih trenutaka konstantno trčao, ali isto tako oba gola u produžetku pala su preko njegove strane – a i jedan je od onih koji su propustili da obore Kafua pre gola. Koliko mu je bilo teško posle eliminacije moglo se videti po suzama ispred severne tribine.

Zoran Rendulić: Nije previše grešio, svoj deo posla obavljao je korektno, iako je i on, kao uostalom i većina ekipe, imao velikih problema da sustigne protivnike. Zadatke u vazduhu obavio je bez greške, delovao je daleko sigurnije od kolege Fibela iz zadnje linije, a trudio se i da zapreti golu Bugara posle prekida.

Tomas Fibel: Francuz je doveden kao neko od koga se očekivalo da dugačkim korakom bude neka vrsta korektora zadnje linije, ali ga je nedostatak brzine sprečio da svoju vrlinu dobrog postavljanja iskoristi na pravi način. Prečesto je kasnio i ispadao, međutim – uspevao je da zatvori sve svoje greške.

Mičel Donald: Daleko najbolji igrač crveno-belih na meču. Kao što je i sam Božović isticao, od kurpulentnog Holanđanina u velikoj meri zavisi igra Zvezde – u oba smera. Presekao je veliki broj lopti i započeo isto toliko napada, dok je njegov udarac u 17. minutu utakmicu odveo u pravu stranu. Ipak, tako je bilo sve dok je imao snage, a može se reći i da je Kanga njega posebno ostavio na cedilu.

Damjan Le Talek: Francuz ne igra na nivou partija iz prošle sezone, daleko manje je primetan na terenu, a da je van forme moglo se videti i u revanšu protiv Bugara. Borio se, trudio, pretrčao značajan broj kilometara, ali nije u najboljoj meri obavljao svoj zadatak. Za razliku od Donalda, nije zaustavio veliki broj napada rivala, dok je u ofanzivi bio gotovo neprimetan.

Gelor Kanga: Može se reći da je Gabonac doveden upravo zbog 'ovog' meča, a on je sve upropastio u sekundi – onda kada se nije ni igralo. Nije ga bilo u prvom delu igre, u velikoj meri i zbog toga što su ga gosti sjajno zatvarali, u nekim trenucima i sa trojicom igrača, ali ono što je uradio na poluvremenu ne priliči jednom profesionalcu. Na stranu to što njegov potez nije bio za crveni, poput nervoznog tinejdžera reagovao je na provokaciju Đakova i upropastio svoj tim. Od prvog meča u crveno-belom dresu vidi se da ima potrebu da 'isteruje pravdu', vidi se da je i veoma dobar igrač, a to je nešto na čemu bi Božović morao da radi s njim.

Slavoljub Srnić: Kao i u Razgradu, obavio je veliki deo posla u defanzivi, ali prosto nije imao snage da izdrži takav tempo u sedam dana. Osim nekoliko prodora i ubacivanja iza leđa bekova nije imao učinak u fazi napada, dosta se trošio pomažući Cvetkoviću i može se reći da su njih dvojica ponovo odradili dobar posao na svojoj strani. Za kraj, možda je sudija propustio da svira faul krajem drugog dela igre kada se uvukao između dvojice čuvara na ivici kaznenog.

Pablo Mouče: Argentinac je ponovo dobio šansu od prvog minuta, iako je evidentno da nije dovoljno fizički spreman. Poput Srnića, bio je u velikoj meri zatvoren kada krene u napad s loptom, ali je opet uspevao da pronađe prostor za prodor i centaršut. Posle jedne takve situacije lopta je stigla do Donalda koji je pogodio za vođstvo, ali se stiče utisak da je Argentinac morao da bude konkretniji.

Aleksandar Katai: Najbolji igrač tima opet je dobio ulogu 'lažne' devetke, ali mu je rival pristupom, pogotovo u prvom delu igre, značajno skratio prostor za manevar. Dobro se kretao, imao nekoliko solidnih prodora i driblinga, ipak visoki štoperi Bugara nisu mu davali mesta da 'diše'. Isključenjem Kange vratio se na poziciju kratora i bio daleko opasniji i delotvorniji za ekipu. Možda je tako trebalo da bude i od početka...

Ugo Vieira: Momak koji je kupio zvezdašku javnost golovima i zalaganjem na terenu ponovo nije dobio šansu od starta iz taktičkih razloga, a čini se da je to velika greška. Čim je ušao na teren u 53. minutu tim je zaigrao dosta bolje, 'vukao' je po dvojicu čuvara na sebe, otvarao se, borio i tražio loptu. Upravo je takav njegov stav i doneo penal za izjednačenje, a malo je nedostajalo da posle sjajne finte Donald ponovo pogodi za preokret. Još jednom, Ugo je morao na teren od početka.

Džon Ruis: Kada je Mouče ostao bez snage, Božović se odlučio za Kostarikanca u poslednjih pola časa regularnog toka, pošto je on bio jedini krilni igrač na klupi za rezerve jer Srđana Plavšića ponovo nije bilo u protokolu. Kao i Argentinac koga je zamenio, vidljivo je da bivši igrač Lila nije spreman za najveće napore, ali se trudio koliko je mogao. U nekoliko navrata je pobegao čuvarima i uposlio saigrače, ali nedovoljno za bilo kakav uticaj na stanje na terenu.

Mihailo Ristić: Zvezdino dete, momak koji ne pita gde treba da igra već samo izađe na teren. Šansu je dobio tek kada je sve bilo gotovo, zamenivši Le Taleka u 105. minutu tako da i nije mogao ništa da promeni. Možda je i Rile morao ranije na teren, ako ne u vezu, onda barem na krilo ili u krajnjoj liniji na beka umesto izmučenog Ibanjesa.

Miodrag Božović: Koliko mu je ova taktika u Razgradu donela, toliko mu je oduzela u Beogradu. Iako se sve dobro 'otvorilo', Ludogorec je brzo iskoristio 'širinu' Marakane, uz povlačenje njegove ekipe, i počeo da preti u talasima, pa je samo bilo pitanje kada će bokovi 'pasti'. Ponovo se odlučio da za Plavšića ne bude mesta ni u protokolu, iako je upravo on tip igrača koji je nedostajao, posebno u poslednjih pola časa igre. Takođe, osim toga, spomenuta odluka o neigranju Vieire od samog starta može se nazvati diskutabilnom jer Zvezda nikada nije igrala 'bez napadača' pred svojim navijačima. S druge strane, nije ni on kriv što igrači ne ruše čoveka dva puta u solo prodoru od 30 metara ili primaju golove kao pioniri...

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar