Mandat čvaraka, 'spavača' i preletača

U poslednjih 20 godina u Skupštini nije bilo nikad manje žena, a nikad više „ćutologa“ i odbornika koji su promenili partijske dresove.

Republika Srpska 03.08.2016 | 07:43
Mandat čvaraka, 'spavača' i preletača
Aktuelni skupštinski saziv ostaće upamćen i po živopisnom ponašanju odbornika, koji se rado hvale da im je „baza na selu“. Tako je Nenad Grbić (SNSD), odbornik iz Rekavica, u skupštinsku salu donosio bombone, čvarke, bureke i slične đakonije da bi „počastio društvo“.

Dušan Čajić (SNSD) se proslavio po pokazivanju razgolićenih lepotica na ekrenu svog mobilnog telefona, kojima je zabavljao kolege tokom sednica, ali i po tuči na partijskom sastanku u Borkovićima.

Nekoliko odbornika, i iz pozicije i iz opozicije, javno se hvalilo neznanjem, tvrdeći da „niti znaju strane jezike, niti im to treba“ jer „neće da se dodvoravaju strancima“.

Od 1998. godine, kada je uvedeno obavezno kandidovanje žena na izborima, banjalučka skupština nije imala nikad manje odbornica. U odlazećem sazivu su bile samo dve žene - Mira Galić (SP) i Mirna Savić Banjac (NDP), dok ih je u sazivu izabranom 2000. godine bilo čak 11. Interesantno je da su u to vreme odbornici bili Nada Tešanović, Ranko Škrbić i Krstan Simić.

Aktuelni saziv će ostati upamćen i po velikom broju odbornika „spavača“. Čak sedmorica odbornika, što je skoro četvrtina Skupštine, za celi mandat, u kome je održano 49 sednica, za reč se javilo jednom ili dva puta. Čak petorica „šampiona šutnje“ su odbornici vladajućeg SNSD-a.

Šestorica odbornika, odnosno petina odborničkog saziva, nisu dočekali kraj mandata u stranci u kojoj su izabrani u Skupštinu. Najviše pažnje je privukao prelazak Marinka Umićevića, jednog od do tada najžešćih kritičara vlasti, iz PDP-a u vladajući SNSD.Izjave po kojima će odbornici ostati upamćeni:

- Nenad Grbić (SNSD): Hteo sam da u bivšoj diskoteci u Kolima otvorim najt bar, sa curama, pošto na Manjači ima mnogo neženja, ali sam odustao. Sad bih taj lokal izdao upola cene, samo da se rešim belaja.

- Dušan Čajić (SNSD): Hvala kolegama, jer za mene ni na jednoj kandidatskoj listi nije bilo mesta, a kandidovan je odbornik koji se za četiri godine javio za reč samo jednom, i to da kaže da ga ubi promaja.

- Budimir Balaban (DNS): Ne govorim engleski, niti bilo koji drugi strani jezik i naravno da sad nemam nameru da se, u ovim godinama, bavim učenjem i da idem na kurseve.

- Radomir Jović (SNSD): Nisam imao nameru da inicijativom za izmenu Regulacionog plana pogodujem preduzeću svog brata. Iskreno, nisam ni znao šta potpisujem i baš mi je drago što je ta inicijativa odbijena.

- Vladimir Mirošljević (NDP): Nije tačno da sam Maju Dodig, profesorku, fizički napao. Bila je to samo žučna rasprava. Ona je jedna zloća od žene, ali je, na njenu žalost, naletela na mene.

- Momir Božić (NDP): Pitate me zašto se nijednom na sednici nisam javio za reč. Ja sam ozbiljan čovek i nisam, kao neki, sklon priči radi priče i radi lične promocije.

(Blic.rs)
(Foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

borac

03.08.2016 09:12

A sta da pricaju tu su da dignu dva ili tri prsta

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.08.2016 09:26

Eto, to smo mi. I nije čudo što nam je kako je.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

03.08.2016 09:42

Najbolji odbornici su bez dileme bili Zoran Talić iz PDP i Boran Bosančić iz DNS-a.Puna podrška mladim i hrabrim ljudima

ODGOVORITE
Name

realno

03.08.2016 10:16

Papci su vecina, use, nase i podase.

ODGOVORITE
Name

03.08.2016 10:56

Ima li iko iz SDS-a da ne valja!?

ODGOVORITE