Rusi rasprodaju stanove u Crnoj Gori

Na crnogorskom primorju, pogotovo na budvanskoj rivijeri, promet nekretnina je veoma slab, a neki prodaju stanove upola cene.

Region 02.08.2016 | 19:19
Rusi rasprodaju stanove u Crnoj Gori
Velika ponuda, a slaba kupovna moć uslovili su pad tražnje, pišu Večernje novosti.

Sudeći po broju građevinskih dozvola, koje su izdate investitorima od početka godine (više od pedesetak), na jesen će početi nova velika izgradnja stanova u Budvi i njenoj rivijeri. Nastaviće se intenzivna gradnja novih kvadrata namenjenih ćudljivom tržištu, koje u poslednje vreme gubi dah.

Za stanove u novim, modernim zgradama, kojih je najviše na budvanskoj rivijeri, interesovanje je vrlo slabo. Novoizgrađene stambene višespratnice, velikih površina, s velikim brojem stanova, budući da je slobodnih placeva sve manje, mahom zvrje prazne i to već poduže vreme. Čekaju kupce, kojih je i ovoga leta malo.

Velika ponuda, a slaba kupovna moć uslovili su i nagli pad cena, ali ne mnogo. U Budvi kvadrat ide do 1.900 evra za stanove malo podalje od plaža. Kada se istrese gotoviina, može još i malo niže.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz i u Bečićima. Raskošne kuće s bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 350.000 evra.

Doskora najveće interesovanje dolazilo je od Rusa, ali je poprilično splaslo. Sada, naime, vile i stanove ruski državljani, koji su ih kupili u vreme buma investitora 2007-2008. godine, prodaju po dvaput nižim cenama.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je i još jedan razlog: nerealne cene, koje su važile pre dve-tri godine, odbile su i one koji bi hteli da trguju stanovima i vilama.

U vreme najezde, mahom ruskih investitora, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 do 8.000 evra. Prodaja je išla veoma dobro, pa su, videvši mogućnost za veliku zaradu, mnogi intenzivno i prekomerno gradili. Ta gradnja i prodaja stanova u Budvi i njenoj okolini je, međutim, trajala kratko. Slično se dešavalo i južno i severnije od njene obale. Naglo povlačenje Rusa sa stambenog tržišta tumači se i političkim razlozima, pre svega uvođenjem sankcija Rusiji i ulaskom Crne Gore u NATO.

U Budvi ističu da je neizvesno kada će situacija biti bolja. No, pojedini vlasnici i dalje tvrdoglavo drže cene kvadrata, koje nema ko da plati. Veruju da će bolje vreme, ipak, doći. Na drugoj strani, poznavaoci ekonomskih prilika upozoravaju da će kriza biti još dublja, jer se zna da pojedinci, koji imaju novca, ne žele da ih dalje ulažu u nekretnine, zbog najavljenih povećanja poreza.

Rus koji je došao u vreme najveće najezde njegovih sunarodnika u Crnu Goru, gde su isključivo kupovali nekretnine ne pitajući za cenu, postao je vlasnik sedam stanova u Budvi, i to u naselju Babin do blizu centra grada. Tada ih je platio debelo - 3.500 evra po kvadratu. Doduše, stanovi su bili luksuzni, s garažom. Sada pak sve rasprodaje po upola nižoj ceni! Od opštine mu je stigla "čestitka" da plati porez, blizu 25.000 evra. I to je, izgleda, prevagnulo u odluci da ih ponudi na prodaju. Ali niko mu se od kupaca još nije javio.

Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bosanac

02.08.2016 19:43

Dobra fora za oduzimanje stana u koliko nisi sposoban da platiš porez!

ODGOVORITE
Name

goran

03.08.2016 01:30

Zivim u Kanadi i ako ne placas porez na imovinu koju imas[stan ili kuca] dug ti se upisuje u ZK kao teret na imovnu, I ako oces da prodas tu imovinu prvo moras drzavi platiti porez uvecan za visinu zatezne kamate. Ima ljudi koji drzavi nisu placali porez na imovinu i po deset godina i kada njihov dug za porez uvecan za zateznu kamatu predje cijenu imovine, drzava tj opstina te tuzi i sud donese odluku da ili platis sav dospjeli dug u tri mjeseca ili ti sud oduzme kucu i da je opstini jer njoj dugujes za porez. A znaju 'odprilicnu' vrijednost svacije imovine/nekretnine jer svake godine svaki vlasnik nekretnine dobije od opstine koliko je knjidovodstvena vrijednost njegove imovine. Skoro isto je i u USA. Ja ovde za dvospratnu kucu 10x10 sa oko 600m2 zemlje godisnje placam oko 3.300,- Can$ [oko 5 000 KM poreza. Placa se dva puta godisnje tj svakih 6 mjeseci

Name

Student

03.08.2016 05:01

Idioti. Odoše oni za Latinima, kukavna im majka. Plakaće oni za Rusima!

Name

Organizuj se pa otimaj

03.08.2016 06:33

Razlika u odnosu na ovdje je u tome sto u Kanadi mozes da radis i zaradis. Ipak, nikakav porez na kucu do 200 kvadrata ne treba da postoji. To je samo otimacina onih kpji nisu ni za sta pa su ili u policiji, ili oruzanim snagama ili u drzavnoj ili lokalnoj administraciji ili vjerskim organizacijama.

Name

Ode i cg

03.08.2016 00:02

Ko će biti kupci? Šiptari? Parama od narkotika?

ODGOVORITE
Name

borac

03.08.2016 04:38

Ulazak u NATO mijenja situaciju!!

ODGOVORITE
Name

Kobac

03.08.2016 04:43

Kupiće Arapi nije problem

ODGOVORITE
Name

He he

03.08.2016 06:34

Milov biznis. Uvali stanove Rusima, pa ih onda jeftino otkupi nazad, pa ih onda skupo prodaj Zapadnjacima pa onda raskrsti s njima ....

ODGOVORITE
Name

sasvim normalno u normalnoj drzavi

03.08.2016 16:51

Pa u svim normalnimdrzavama je placanje poreza osnovno.Procitaj malo nize gdje cojek pise kako se to radi u Kanadi i kada se dug za neplaceni porez na imovinu uveca na visinu zatezne kamate priblizi vrijednosti te cijele imovine, imas tri mjeseca da platis sav zaostali dug za porez ili ti oduzimajutu imovinu