Da li seks može da se računa kao vježbanje?

Seks i vežbanje imaju očigledne sličnosti, ali da li to znači da i seksualnu aktivnost možemo da posmatramo kao vrstu vežbanja?

Zdravlje 31.07.2016 | 11:11
Da li seks može da se računa kao vježbanje?
Zavisi od onoga što smatrate vežbanjem, odgovor je stručnjaka.
U časopisu “Maxim” objavljeni su rezultati nekoliko studija koje pokušavaju da daju odgovor na ovo pitanje, a dokazi idu u korist toga da seks zapravo jeste vežbanje.

Studije iz šezdesetih godina su pokazale da seks povećava broj otkucaja srca, udisaja i krvni pritisak, što se takođe dešava i dok vežbate.

U studiji iz 2013. godine praćen je 21 par za vreme vežbanja, ali i za vreme seksualnog odnosa.

Parovi su dobili su zadatak da vežbaju na traci za trčanje 30 minuta, i da imaju seks najmanje jednom nedeljno u periodu od mesec dana. Rezultati su pokazali da se seks definiše kao aktivnost "umerenog intenziteta", i da na isti način deluje na organizam.

Predigra se, međutim, ne računa kao vežbanje jer se pokazalo da za vreme predigre muškarci troše u proseku četiri kalorije po minutu, a žene tri kalorije za isto vreme. Ako se uzme u obzir da predigra kod većine parova traje oko pet minuta, to bi značilo da se predigrom gubi samo oko 20 kalorija.

Osim toga što je seks dobra fizička aktivnost, on ima i druga blagotvorna dejstva na organizam. Telo, na primer, za vreme seksa otpušta endorfin, hormon odgovoran za dobro raspoloženje, redukciju stresa i povećanje samopouzdanja.

"Seks ne bi trebalo da zameni redovno vežbanje. Bilo bi najbolje kada bi parovi obe aktivnosti uklopili u svakodnevnu rutinu, a obzirom na to da u kombinaciji itekako poboljšavaju kvalitet života", izjavio je Entoni D. Karelis, vodeći autor studije iz 2013. godine za “Men’s Journal”.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nedjo2

31.07.2016 14:50

Sa ovakvom sigurno a sa bakutanerom nikako

ODGOVORITE
Name

logika

01.08.2016 07:08

Kod mene ne može

ODGOVORITE