Automobili ne štite od UV zraka

Prednje staklo na automobilu blokira 96 posto UV zrakaali, staklo sa strane blokira 71 odsto zraka, dok su neki testirani automobili štitili od samo 44 procenata štetnog zračenja.

Zdravlje 30.07.2016 | 19:55
Automobili ne štite od UV zraka
Mada vam se čini da ste u automobilu zaštićeni od štetnih sunčevih zraka, grešite. Nova američka studija utvrdila je da prednje staklo na automobilu blokira 96 posto UV zraka što je isto kao kada koristite kremu sa zaštitnim faktorom 30. Ali, staklo sa strane blokira 71 odsto zraka, dok su neki testirani automobili štitili od samo 44 procenata štetnog zračenja.

Vođa studije Brajan Bokser Vokler upozorava da što više vremena provodimo u automobilu, povećavamo rizik od katarakte i oštećenja kože, uključujući i melanom. Za vozače koji žive u zemljama u kojima se vozi desnom stranom, ugroženija je leva strana lica. Takođe, rizik postoji i u teretanama i kancelarijama sa velikim staklenim površinama koje su izložene sunčevim zracima.

Zato je važno da se pre puta, pogotovo dužeg, namažete kremom sa zaštitnim faktorom minimum 30. Ne zaboravite vrat, uši, ruke i potiljak. Isto važi i kada znate da ćete duži period provesti pored velikih staklenih površina.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar