Aerodromi u Mostaru i Tuzli nisu dobili grant

Savjet ministara BiH nije odobrio grant, niti bilo kakvu pomoć aerodromima u Tuzli i Mostaru u ovoj i prošloj godini, tvrdi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina 28.07.2016 | 14:08
Aerodromi u Mostaru i Tuzli nisu dobili grant
On kaže da nisu tačne takve tvrdnje Ministarstva saobraćaja i veza RS, iz kojeg su više puta kritikovali, kako su naveli, odluku Savjeta ministara da odobri materijalnu pomoć za ova dva aerodroma, a da isto nije obezbijeđeno za banjalučki aerodrom. U RS smatraju da se i na taj način favorizuju aerodromi u FBiH i tamo nastoji preusmjeriti teretni saobraćaj, a prvenstveno unosan posao izvoza mesa iz BiH u Tursku.

Podsjećamo, nakon što je Savjet ministara dao dozvolu da se i aerodromi Tuzla i Mostar bave prometom roba životinjskog porijekla, posao izvoza mesa je od banjalučkog preuzeo tuzlanski aerodrom.

"Da bi se ojačale mogućnosti tuzlanskog aerodroma, Savjet ministara je donio odluku o grant sredstvima od milion maraka za tuzlanski i za mostarski aerodrom, a izostavljen je banjalučki aerodrom, što je meni jako žao, imajući u vidu da u Savjetu ministara sjede i ljudi iz RS", rekao je ranije za Radio Republike Srpske ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Ministar Šarović, međutim, tvrdi da to nije tačno i smatra da se tako govori samo da bi se problem funkcionisanja banjalučkog aerodroma locirao na drugu adresu.

"Na aerodromima Tuzla i Mostar jedino Uprava za indirektno oporezivanje BiH, u sklopu svojih kapitalnih investicija, ulaže u opremanje objekata za međunarodni granični prelaz i smještaj carinskih službenika i službenika Granične policije", tvrdi Šarović.

Ova ulaganja je odobrio Savjet ministara BiH u sklopu višegodišnjih kapitalnih ulaganja UIO BiH u granične prelaze.

Ulaganje 5,5 miliona KM

Po podacima UIO BiH, u naredne dvije godine planirano je ulaganje ukupno 5,5 miliona KM u aerodrome Tuzla i Mostar, te izgradnju GP Vardište.

Izvor: Blic

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

TRN

28.07.2016 12:58

Pa sta i da su dobili RS svakako izvozi za Rusiju a ne u Tursku

ODGOVORITE
Name

???

28.07.2016 13:21

Crni Sarovicu!!!

ODGOVORITE
Name

herceg

28.07.2016 13:34

Crn si ti da ne mozes biti crnji crveni kmeru. Sve sto je uradio ovaj covjek uradio je ispravno. I jedini politicar koji radi a ne kao ovi tvoji lopovi.

Name

Rs

28.07.2016 14:19

Da nije ovaj kako ti kazes crni Sarovic obezbjedio da proteklu godinu i po meso ide sa banjaluckog aerodroma tamo bi pista zatravila i djeca bi se po njoj igrala. Svaku marku koju je bl aerodrom zaradio je zaradio od izvoza mesa koje je obezbjedio "crni" Sarovic. Da nije njega aerodrom bi davno bio zatvoren. Pored izvoza mesa jedino Dodikov avion tamo slece.

Name

Milutin

28.07.2016 13:22

Sad sve svaljuju na Mirka Šarovića, a u stvari time kriju svoju nesposobnost. Niko ovoj vlasti nije kriv što se aerodromi u RS-oj, neprofitabilni, da je proradio i Trebinjski aerodrom, zjapio bi prazan. Tuzlanski aerodrom bilježi rekordni prijevoz putnika, dok Banjalučki skoro i da nema putničkih letova, osim za Beograd.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

28.07.2016 13:33

KAKO SE BEZ IKAKVOG OSNOVA GRADE LAŽI.... ZA KATASTROFALNO STANJE U CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU I POTPUNO MRTVILO I PROPAST BANJALUČKOG AERODROMA ISKLJUČIVO JE ODGOVORNA VLADA REPUBLIKE SRPSKE I NJENI MINISTRI SAOBRAĆAJA I VEZA, A NAROČITO BIVŠI MINISTAR NEDELJKO ČUBRILOVIĆ, KOJI VIŠE VOLI DA BETONIRA SVE I SVAŠTA PO REPUBLICI SRPSKOJ, A NE DA BANJALUKU UVEŽE U SISTEM REDOVNOG VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA... NESREĆA JE I DA JE SNSD ZA DIREKTORA OVOG AERODROMA DOVEO NEKOG APSOLUTNO NEOBRAZOVANOG LIKA IZ NOVOG GRADA!!! KOJI PRIJE STUPANJU NA TU FUNKCIJU NIJE VIDIO PUTNIČKI AVION NI NA RAZGLEDNICI - A NEMA NIKAKVO FORMALNO OBRAZOVANJE I ISKUSTVO U VAZDUHOPLOVSTVU - OSIM DA ŽELI DA BUDE DIREKTOR AERODROMA I DA SE PRESELI U BANJA LUKU... TOLIKO O SVIM TIM GLUPOSTIMA VLADE RS. - I ETO SADA IM KRIV ŠAROVIĆ ZA STANJE NA OVOM AERODROMU I ŠTO NIJE "BUKVALNO ZATVORIO" AERODROME U SARAJEVU, TUZLI I MOSTARU, KOJI SVAKI IMA NAJMANJE 200% VIŠE PROMETA OD BANJALUKE,. čINJENICA JE DA BANJALUČKI AERODROM OD DOLASKA SNSD NA VLAST 2006. DO SADA UČESTVUJE SA OKO 2% UKUPNOG PROMETA AERODROMA U BIH.... DAKLE TAJ AERODROM SADA UGLAVNOM SLUŽI NAŠEM PREDSJEDNIKU, KOJI GA I NAJVIŠE KORISTI, JER MU JE POD PROZOROM SPAVAĆE SOBE. TO JE JEDINA ISTINA I PUSTITE VIŠE ŠAROVIĆA NA MIRU !!!

ODGOVORITE
Name

zumba

28.07.2016 13:52

Zasto sa banjaluckog aerodroma ne polijecu avioni za Rusiju sa robom....

Name

re zumba

28.07.2016 13:57

Pa izvoze jabuke citavih 12 mil maraka prosle godine

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

28.07.2016 15:43

PA TO SU UKUPNO TRI AVIONA JABUKA... PA TO JE NIŠTA - KOJI RUSKI UVOZNIK BI SA PRIHVATIO ORGANIZOVATI DISTRIBUCIJU - ODGOVOR JE NIJEDAN, MALA KOLIČINA I NE ISPLATI SE... TREBA NAJMANJE 200 MILIONA KM ROBE DA BI SE NEKO UPUSTIO U POSAO. GLUPOSTI.

Name

Mrki

28.07.2016 14:54

Kako gledate sve stvari na etničkoj bazi tako i jest i RS a sve zahvaljujući dodikovoj politici. Kao da je bitno gdje se izvozi meso i jabuke ili u Tursku ili u Rusiju meni je sasvim svejedno bitno je da pare ulaze u zemlju da bogdo radi i aerodrom u BL bilo bi odlično ali zahvaljujući odredjenim ljudima tako je dok je Dodik na vlasti u RS bice veoma teško nešto uraditi. Kako treba nažalost ali je tako lijep pozdrav...

ODGOVORITE
Name

vaga

28.07.2016 16:08

Umjesto da kao predstavnik većinskog paketa dionica, u Aerodromima Republike Srpske posmjenjuje sva odgovorna lica koja primaju visoke plate, a ne znaju i ne rade ništa, ministar Trninić im traži alibi. Tako je uništena sva privreda Republike Srpske. Na svim položajima su nesposobni i podli, a krivci se traže po drugom entitetu te vijeću ministra BiH koje nema nikakve veza sa Aerodromom Banjaluka, Kad Šarović bude osvojio vlast na nivou Republike Srpske, svi spomenutia odgovorna lica će da lete s tog aerodroma a neka će i krivično odgovarati. Dakle, čeka se zeleno svjetlo od strane naroda.

ODGOVORITE
Name

Jok ba

28.07.2016 18:14

Prije godinu dana, direktor se hvalio po medijima u vezi karga. Pricao o nekakvim analizama i istrazivanju trzista. Medjutim, rasu mu se sve, Sada bi da mu vvjece ministara BiH namakne para pa ce onda pricati kako Aerodrom pozitivno posluje. Bas je macan.

ODGOVORITE
Name

Ruglo pa to ti je

28.07.2016 18:55

Napraviše autoput prema Savi pa buć u Savu, uvališe u Laktaše nepotrebnu mahovljansku petlju (dovoljan je bio kružni tok). Od te petlje prave krak prema Doboju, kroz Laktaše sve na stubovima. To sve potpuno razvali Laktaše, Medjutim, ne ostaviše direktan izlaz za aerodrom Banjaluka. Kad sidjete s autoputa prvo se morate provozati po Laktašima pa nekako natrapati na aerodrom. Sramota koji krkani vladaju i koji klipani projektuju. Vlastima je stalo do tog aerodroma kao do lanjskog snijega. Sve je ustvari do naroda koji ih izglasava. Ili su izbori svaki put pokradeni?

ODGOVORITE