Odbačene tužbe protiv baltimorskih policajaca

Tužilaštvo u Merilendu odbacilo je danas sve preostale optužbe protiv baltimorskih policajaca koji su čekali suđenje zbog smrti mladog Afroamerikanca Fredija Greja u policijskom pritvoru.

Svijet 28.07.2016 | 09:00
Odbačene tužbe protiv baltimorskih policajaca
Grej je pretpio ozbiljne povrede kičmene moždine u aprilu 2015. dok je sa lisicama prevožen u policijskom kombiju, ali nije bio vezan bezbjednosnim pojasom.

Tužioci su odbacili optužbe, kriveći policiju za pristrasnu istragu, koja nije uspjela da dovede do jedinstvene presude u slučaju Fredija Greja, javio je AP.

Njegova smrt je dodatno rasplamsala pokret "Crnački životi su vrijedni" i dovela je do nereda u Baltimoru, i velikih protesta u tom gradu, kao i širom SAD, prenosi Glas Amerike.

Šestoro policajaca - troje bijelaca i troje Afroamerikanaca, bili su optuženi za ubistvo drugog stepena, uz navode da su ilegalno uhapsili i grubo transportovali kombijem Greja, a zatim odbili njegov zahtjev da mu se ukaže medicinska pomoć.

Na pretresu koji je trebalo da bude početak suđenja policajcu Geretu Mileru, tužilac Majkl Šacou izjavio je da država odustaje od svih optužbi protiv policajaca koji su čekali na suđenje.

Trojica od šest policajaca optuženih u slučaju Grej ranije su oslobođena optužbi, a svi su negirali optužbe za ubistvo.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar