Ivancov: Trebalo bi uvažiti interes Srba

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da rješenje za grad Mostar treba biti rezultat dogovora svih nacionalnih grupa u tom gradu i da treba da budu uvaženi i interesi srpskog naroda u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 26.07.2016 | 15:50
Ivancov: Trebalo bi uvažiti interes Srba
"Smatramo da grad Mostar, kao i ostali gradovi u BiH, treba da ima svoje legalne izborne predstavnike. Smatramo da je važno da se i u Mostaru održe izbori kada i u drugim gradovima u BiH i da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH", rekao je Ivancov nakon sastanka sa Koordinacijom srpskih udruženja i predstavnika SPC-a u Mostaru.

Ivancov je naglasio da je Rusija spremna da pruži pomoć u procesu dogovora, te da i međunarodna zajednica može pomagati u tom procesu, ali da se ne treba miješati u donošenje rješenja.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da predstavnici srpskog naroda nisu bili pozvani na pregovore u vezi sa Mostarom koji su vođeni u organizaciji američke Ambasade u BiH, Ivancov je rekao da neće kritikovati kolege iz diplomatskog kora u BiH.

"Svoj stav sam iznio. Pregovarački proces ima nekoliko varijanti kako može teći. Važno je da na kraju pregovora konačan rezultat odgovara svima i obezbjeđuje interese svih", dodao je Ivancov.

Iz Koordinacije srpskih udruženja izrazili su očekivanje da će biti pozvani na pregovore u vezi sa Mostarom i da će se voditi računa o srpskim interesima.

Podsjetili su da su oni izradili prijedlog rješenja za Mostar koji je ustavan i koji bi mogao da bude kompromisno rješenje.

Iz Koordinacije su istakli i svoj stav da Mostar mora ostati jedinstven grad i da nacionalni interesi Srba moraju biti zaštićeni, jer je to, kada je u pitanju Mostar, zagarantovano i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Izbori u Mostaru nisu održani osam godina, a nisu raspisani ni ove godine, jer nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH koja nalaže da se u Izbornom zakonu BiH promijene izborna pravila za Mostar u nekim dijelovima za koje je ocijenjeno da su diskriminišući.

Predsjednici SDA, HDZ BiH i SBB nisu prošle sedmice na sastanku sa američkim ambasadorom u BiH Morin Kormak postigli dogovor o održavanju izbora u Mostaru.

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dosta nam je svega

26.07.2016 14:12

Gospodine, sam nam vi nemojte pruzati pomoć.Imate vi i svojih peoblema pa ih rješavajte...

ODGOVORITE
Name

JOJA

26.07.2016 14:31

Tako ti je kad metes ispred tudje kuce a ne svoje pa tako i Rusi